4 tips voor het kopen van een houtkachel

  • 02 april 2020

  • Door Woonhome.nl

Een houtkachel geeft het interieur een klassieke sfeer. Daarnaast zorgt het voor voldoende warmte en gezelligheid in de koude maanden. Waar moet je op letten bij het kopen van een houtkachel? Deze vier tips helpen je op weg!

Gebruik jij jouw kachel als sfeerbepaler of echt als verwarming?

Gebruik jij jouw kachel als sfeerbepaler of echt als verwarming?

Bepaal de functie van de houtkachel: sfeerbepaler of centrale verwarming?

Waar wil je de houtkachel voor gebruiken? Staat er al een schouw in het interieur en dient deze als eyecatcher? Dan heb je geen grote houtkachel met veel vermogen nodig. Maar is de houtkachel een alternatief voor de centrale verwarming in de woonkamer? Dan is er meer denkwerk bij nodig. De grootte, het vermogen en de hoogte van stookkosten zijn erg bepalend voor de juiste kachel. Als je geen thuisklusser bent, kan je hiervoor het beste specialisten inhuren. Zij weten precies wat belangrijk is voor het installeren van jouw droomkachel.

Match de houtkachel met jouw interieur

Houtkachels zijn flink met hun tijd meegegaan. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos! Ga je voor vrijstaand, hang je hem aan de muur of bouw je hem in? Voor elk interieur is er wel een geschikte houtkachel te vinden. Is je interieur het beste te omschrijven als modern? Dan is een vrijstaande hoekkachel misschien wel de beste match met jouw huis. Droom je weg bij een authentieke houtkachel, inclusief haardhoutrek? Dan is de klassieke versie echt iets voor jou.

Zorg dat je houtkachel op de juiste plek in jouw interieur zet! Zo kun je genieten van de kachel terwijl je bijvoorbeeld een film kijkt!

Zorg dat je houtkachel op de juiste plek in jouw interieur zet! Zo kun je genieten van de kachel terwijl je bijvoorbeeld een film kijkt!

Ruimte rondom je houtkachel

Een houtkachel geeft een hoop warmte en sfeer. Zorg dus voor voldoende ruimte rondom de kachel. Zo kan iedereen zich er gezellig omheen nestelen met een goed boek of een lekker glas wijn. Denk hierbij ook aan de tv. Wil je tegelijkertijd een film kijken? Dan is een goede indeling erg belangrijk. Let erop dat er genoeg afstand is tot je meubels. Minimaal 80 cm is genoeg. Je meubels of vloerkleed hebben zo geen kans op brandschade.

Ga voor duurzame houtkachels

Een houtkachel is een stuk duurzamer dan de traditionele openhaard. Doordat een houtkachel is afgesloten blijft de warmte een stuk beter behouden. Er zijn ook speciale kachels van speksteen. Deze zijn een stuk sneller warm en de warmte blijft ook langer hangen. Ze gloeien zelfs nog na als het vuur uit is! Ook het type hout is bepalend voor de duurzaamheid. Gebruik vooral droog, schoon en onbewerkt hout.

De houtkachel is ook nog eens heel duurzaam, doordat de warmte goed blijft hangen in de kachel!

De houtkachel is ook nog eens heel duurzaam, doordat de warmte goed blijft hangen in de kachel!

Een houtkachel is heel veilig, maar neem voor de zekerheid de juiste verzekering!

Een houtkachel is heel veilig, maar neem voor de zekerheid de juiste verzekering!

Neem een brandveiligheid en inboedelverzekering met een houtkachel

In principe is een houtkachel erg veilig. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Laat je kachel voor gebruik altijd eerst goed na kijken en schoonvegen door een specialist. Mocht er toch brand ontstaan, dan moet je direct 112 bellen. Daarnaast kan Stichting Salvage je ondersteunen tijdens de eerste 24 uur na de brand. Vergeet niet om je verzekering op de hoogte te houden van eventuele schade. Sluit daarom ook een goede inboedelverzekering af. Met een inboedelverzekering zijn belangrijke spullen goed verzekerd. Wees dus goed voorbereid en berg waardevolle spullen goed op.

Bekijk ook

Office tuesday: Reclamebureau met een ambachtelijke uitstraling

"Op Woonhome.nl stellen we iedere dinsdag een bijzondere en opvallende kantoorinrichting centraal. In deze eerste …

Bekijk

3x Subtiele sfeerlampen voor LED-verlichting in huis

Verlichting is een belangrijke sfeermaker in het interieur. Het is misschien wel de meest belangrijke …

Bekijk

4 Inspirerende keukenstijlen voor de complete droomkeuken

De keuken is de misschien wel de belangrijkste ruimte in huis. Een centrale ruimte waar …

Bekijk

3 manieren om je router te plaatsen

Toen de computer op een vaste locatie stond was het nog niet nodig om door …

Bekijk