4x handige opslagtips voor haardhout

4x Handige tips over haardhout

Door:
Woonhome.nl

23 april 2019

Met een openhaard of houtkachel in huis geniet je het gehele jaar door van een sfeervol vuurtje. Uiteraard gebruik je de kachel het meest in de winter tijdens de koude maanden. Maar met een frisse zomeravond is een vuurtje ook super sfeervol warm. Voor een goed brandend vuur met de juiste verbranding is het van belang het haardhout goed op te slaan. Hoe sla je brandhout het beste op? En welk haardhout brand het beste? Lees in dit artikel 4 praktische tips over haardhout.

Berg haardhout goed op, zodat jij in de winter én in de zomer kunt genieten van een sfeervol vuurtje!

Berg haardhout goed op, zodat jij in de winter én in de zomer kunt genieten van een sfeervol vuurtje!

Vers gezaagd hout of haardhout gekocht?

Er is een groot verschil tussen een kuub haardhout kopen of zelf een kuub vers hout zagen. Vers gezaagd hout moet eerst nog een geruime tijd drogen voordat je deze stookt. Gekocht hout is al droog en hoef je dus alleen nog maar droog te houden. Hierdoor kun je gekocht hout direct stoken. Vers gezaagd hout moet je op z’n minst twee jaar goed laten drogen, voordat je deze gebruikt als brandhout.

Waar sla je haardhout het beste op?

De plek om haardhout op te slaan is één van de belangrijkste keuzes die je maakt. Het brandhout moet namelijk goed drogen én droog blijven. Vaak kom je al gauw uit op een locatie ergens buiten in de tuin. Zon en wind zorgen er namelijk voor dat haardhout goed ventileert en droogt. Houd wel rekening met de ruimte en locatie. De perfecte haardhout opslag in de tuin is een beschut hoekje met een opening op het zuiden. zo kan de zon daar goed tegenaan schijnen. Zorg ook voor een goede overkapping en dichte wand aan de westkant. (Vanuit deze richting valt meestal (slag)regen). Ook mag het hout niet op de grond liggen (liever een meter van de grond), zodat alles goed droog blijft van regenplassen en opspattende regendruppels.

Tip: stapel het hout luchtig op! Dit bevorderd de luchtcirculatie en dus ook het drogen

Haardhout kun je het beste buiten onder een afdak opbergen, om het zo goed te laten drogen. 

Haardhout kun je het beste buiten onder een afdak opbergen, om het zo goed te laten drogen.

Droog hout brandt het beste!

De droogte van het hout is van groot belang bij het stoken van je haard. Hout voor in een houtkachel of openhaard heeft niet meer dan 15 a 20% vocht in zich. Met deze droogte krijg je het beste resultaat en rendement uit het hout. Let dus op dat je zelf gezaagd hout lang genoeg laat drogen want te nat hout zorgt ook voor veel rookontwikkeling.

Tip: Meet met een houtvochtigheidsmeter of het hout al droog genoeg is om te verbranden.

Dit is een praktische én stijlvolle manier van hout opbergen!

Dit is een praktische én stijlvolle manier van hout opbergen!

De beste houtsoorten voor een mooie verbranding

Elke houtsoort brandt op zijn eigen manier en heeft zijn specifieke brandeigenschappen. Het belangrijkste is dat je kiest voor hout dat zo lang mogelijk brandt. Daarnaast moet hout ook zorgen voor een schone verbranding met een mooi vlammenspel. De beste houtsoorten om te gebruiken zijn:

  • Berkenhout
  • Essenhout
  • Eikenhout

Schoon stoken doe je zo!

Sinds kort is gebleken uit een Zwitsers onderzoek dat de haard aansteken van bovenaf het beste is. Hoe doe je dit? Je stapelt droog hout op van groot naar klein. Daar bovenop leg je een laagje aanmaakhout en daar weer bovenop aanmaakblokjes. Wil je voor echt schoon stoken gaan? Ga dan voor natuurlijke aanmaakblokjes!

Bekijk ook

Vloertegels die naadloos in je interieur passen

Een nieuwe badkamervloer geeft direct een frisse uitstraling aan je woning. Er zijn talloze keuzes …

Bekijk

Kindertekeningen omgetoverd tot prachtige meubels

Grappig! Jack Beveridge en Joshua Lake vertaalden tekeningen van zeven- en achtjarige kinderen tot echte …

Bekijk

Verfijn je interieur bij Museumshop Den Haag

Bij Woonhome.nl bezoeken we graag een museum. De sfeer, de mooie kunstwerken die je er …

Bekijk

10 essentials voor een trendy babykamer

Hoera, er komt een baby! En bij een baby hoort natuurlijk een trendy babykamer. Zo …

Bekijk