De 5 beste manieren om jouw woning te beveiligen

De 5 beste manieren om jouw woning te beveiligen

  • 23 april 2018

  • Door Woonhome.nl

Veilig wonen is comfortabel wonen. Maar hoe kun je een woning snel en betaalbaar beveiligen? Maak met relatief eenvoudige preventieve maatregelen je woning veiliger, zonder je wooncomfort te verstoren. Sterker nog, comfortabel wonen is mogelijk door slimme beveiligingsmaatregelen te treffen. Van gekeurde sloten tot aan een draadloos alarmsysteem; bekijk de vijf beste manieren om jouw woning te beveiligen.

1. Gekeurde sloten voor je huis

Zorg dat de sloten van de woning in orde zijn. In de eerste plaats moet je gebruik maken van gekeurde sloten. Laat deze sloten ook door een professional installeren. Overigens komen er steeds meer high tech sloten die voordelen en soms ook nadelen bieden. Denk aan sloten met een biometrische herkenning. Of sloten met een smartphone ontgrendeling van het slot. De laatste optie past goed in een Smart Home systeem. Waar ook de andere vier tips op deze pagina in passen zoals een draadloos alarmsysteem of slimme verlichting.

Sloten voor deuren en ramen

Bij sloten in en rond de woning moet je niet alleen denken aan de voordeur, maar ook zeker aan de achterdeur en de poort. Ook ramen die af te sluiten zijn moeten voorzien worden van deugdelijke sloten. Er zijn mogelijkheden om jouw woning te laten evalueren om zo de zwakke plekken op te sporen. Hoewel goede sloten niet alle inbrekers stoppen, is het meer een kwestie van ontmoedigen dan van buitensluiten. Elke seconde extra vormt een verhoogd risico voor de inbreker, maak het ze niet te makkelijk!

2. Slimme verlichting tegen inbrekers

Je ontkomt er haast niet meer aan; slimme verlichting. Wat betekent slimme verlichting  eigenlijk? En waarom is dit zo interessant voor het beveiligen van je huis? Met slimme verlichting zijn je lampen in huis te bedienen. De bediening is met een afstandsbediening of via een app op je smartphone en tablet. Aan of uit, gedimd of toch wat feller. Het kan ook nog in allerlei kleurtjes, De Philips Hue serie is een heel bekend voorbeeld. Er zijn ook andere aanbieders, zelfs IKEA heeft ze tegenwoordig. Van eenvoudige witte lampen tot aan discolampen waarmee je iedere kamer in huis een unieke sfeer geeft. Leuk speelgoed, maar hoe maakt het jouw woning veiliger?

Tip: Lees hier meer over slimme accessoires in huis.

Slim lampensysteem voor in huis

Met slimme verlichting lijkt het huis bewoond, zelfs wanneer je niet thuis bent. Dat schrikt inbrekers direct af. Met een lichtsensor zijn de lampen automatisch in te schakelen wanneer het donker wordt. Ook bij bewolking en niet alleen op een tijdschakelaar. In combinatie met een draadloos alarmsysteem is een lamp een wapen tegen de misdaad. Wanneer het alarm afgaat laat je via de Smart Home direct de lichten aangaan, dan gaat een inbreker er direct vandoor.

Woning beveiligen? Gebruik je smarphone of tablet!

Woning beveiligen? Gebruik je smarphone of tablet!

3. Draadloos alarmsysteem om je woning te beveiligen

Het is zojuist al een paar keer genoemd; een draadloos alarmsysteem. Hierbij zijn er verschillende soorten alarmsystemen voor diverse toepassingen. Zo is een draadloos alarmsysteem handig om te koppelen aan deuren en ramen. Wanneer deze openen, gaat het alarm af. Er is een mogelijkheid tot het toevoegen van sensoren bij je draadloze alarmsysteem. Het alarm treedt in werking bij detectie van een beweging geluid is of een ander signaal.

Stille draadloze alarmsystemen

Naast een alarm met geluidssignaal zijn er ook stille draadloze alarmsystemen die de bewoner een bericht sturen met de melding dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld wanneer je kind thuiskomt van school. Je bij de meeste draadloze alarmsysteem instellen wanneer het  het alarm in werking treed.

4. Camerabewaking met beelden in de cloud

Wanneer je kiest voor een draadloos alarmsysteem is het logisch er een beveiligingscamera aan te koppelen. Zo ontstaat de mogelijkheid om bij een ‘trigger’ de camera direct aan te zetten om de situatie op te nemen. Dat is handig bij inbraak. Je stuurt deze beelden dan ook direct via de Cloud naar jouw smartphone. Kies bij een beveiligingscamera voor een IP camera die je makkelijk koppelt aan andere slimme apparaten. De beelden staan direct in de Cloud. Vanuit daar zijn de beelden toegankelijk via je eigen account die je eventueel deelt met de buren of familieleden of politie.

5. Koppeling met internet

Alle voorgaande tips werken afzonderlijk van elkaar. Toch komt de ware potentie pas tevoorschijn wanneer je ze binnen een huisautomatiseringssysteem aan elkaar koppelt. Zo koppel je de TaHoma hub van Somfy eenvoudig aan de Philips Hue lampen en een draadloos alarmsysteem. Ook verschijnen er notificaties op je smartphone.

Wanneer je de woning stap voor stap wilt beveiligen, is het raadzaam om te beginnen met een centrale oplossing die volgens open standaarden werkt. Dan ben je niet gebonden aan een specifiek merk.

Bekijk ook

Dé manier om jouw huis een opfrisbeurt te geven: Onderhoud het ventilatiesysteem

Of je nou in een nieuw of bestaand huis woont; iedereen wil een fris interieur. …

Bekijk

Welk soort houten vloer past het best bij jouw interieur?

Als je besloten hebt te kiezen voor een soort houten vloer gaat het er eigenlijk …

Bekijk

Met 'Wij Wonen Duurzaam' naar de beurs Eigen Huis

Wil je jouw huis verbouwen of heb je een kavel gekocht waarop jouw nieuwe droomhuis …

Bekijk

Optimale badkamerverwarming volgens de loodgieter in Delft

De meeste mensen in Nederland verwarmen hun woonkamer met radiatoren of vloerverwarming, maar hoe is …

Bekijk