5 handige tips om elektriciteit in je tuin aan te leggen

5 handige tips om elektriciteit in je tuin aan te leggen

  • 31 juli 2018

  • Door Woonhome

Zowel in de zomer als in de winter is het fijn om elektriciteit in je tuin te hebben. In de zomer geniet je van een elektrische barbecue, pomp je een zwembad snel op met een elektrische pomp of maak je gebruik van een elektrische sproeier voor je gazon. Maar ook in de winter is elektriciteit in de tuin een echte must. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische kachel, haard of lamp voor in de tuin. In dit artikel vind je 5 handige tips over het aanleggen van elektriciteit in je tuin.

Tip 1: Zorg voor materiaal van bewezen kwaliteit

Elektriciteit in de tuin is ontzettend handig, maar kan ook heel kwetsbaar zijn. De elektra ligt buiten en in onze regenachtige land heb je geen garantie op een constant droge tuin. Wanneer je elektriciteit in de tuin gaat aanleggen, is het belangrijk om te kiezen voor materiaal dat goed is getest, waterdicht is en goed aangesloten wordt. Hierdoor weet je zeker dat er geen storing kan ontstaan of dat je elektrische aansluitingen stuk gaan bij een regenbui.

Tip 2: Bescherm je kabels voor langdurig plezier

Wanneer je de elektra gaat aanleggen, is het fijn dat je weet dat je deze klus slechts één keer hoeft te doen. Dit doe je door materiaal van hoogwaardige kwaliteit te gebruiken, maar ook door in te spelen op de situatie. In de tuin zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een mantelbuis. Een mantelbuis is een buis waar je (elektriciteits)kabels doorheen kunt trekken. Door de buis worden de kabels beschermd tegen beschadigen en weersomstandigheden in de grond. Mantelbuizen schaf je aan bij bijvoorbeeld Elektramat.

Tip 3: Teken je elektraplan uit op papier

Wanneer je aan de slag gaat met elektriciteit in de tuin, is een plan hoe je je elektra aansluit essentieel. Het plan stel je met zorg en aandacht samen. Benoem welke kabels waar komen te liggen, waar ze voor dienen, waar je ze op aansluit en waar de kabels vandaan komen. Benoem ook de lengte van de kabels en hoe diep ze komen te liggen. Zo kan je altijd terugvallen op je plan, wanneer je even kwijt bent hoe het ook alweer zat.

Tip 4: Sluit de elektra op een veilige manier aan

Bij de eerste tip raadden we al aan om gebruik te maken van materiaal van hoogwaardige kwaliteit. Dat is een echte aanrader op gebied van veilig gebruik. Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor een veilige manier van aansluiten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de hoofdschakelaar uit is gedurende je klus, zodat je niet in aanraking met stroom kan komen. Ook is het handig om altijd iemand mee te laten kijken, zodat je samen beslissingen kan nemen over hoe je de elektra aansluit.

Tip 5: Houd altijd rekening met meer stopcontacten dan je nodig hebt

Wellicht vind je het in de zomer fijn om te barbecueën en maai je ook je gras. Je bedenkt dus op dit moment dat twee stopcontacten in de tuin heel erg handig zouden kunnen zijn. We willen je adviseren om altijd één of twee stopcontacten extra te plaatsen wanneer je elektra gaat aansluiten. Misschien koop je volgend jaar zomer een zwembad voor in de tuin die je elektrisch kan oppompen (of ander leuk opblaasmateriaal) of wil je juist in de winter gebruik maken van een elektrische kachel in de tuin. Het zou zonde zijn wanneer je de tuin weer open moet leggen wanneer je stroom te kort komt.

Bekijk ook

Genieten doe je buiten, met volle teugen en extra ruimte!

Wat heerlijk zou het zijn als je altijd buiten kan genieten. Van je tuin, van …

Bekijk

Acht handige tips voor wanneer je gaat verhuizen

Ben je van plan om binnenkort te gaan verhuizen? Dan heb je een flinke klus …

Bekijk

Mix and match je interieur voor een compleet eigen stijl

Iedereen heeft een eigen stijl. Dat geldt voor kleding, muziek maar natuurlijk ook voor inrichting …

Bekijk

Weg insecten! De vijf voordelen van een dubbele plissé hordeur

De temperatuur loopt in de zomer steeds meer op. Dat is hartstikke lekker maar we …

Bekijk