5 tips voor een baan in de woonbranche

  • 25 januari 2017

  • Door Woonhome.nl

De laatste jaren is de woonbranche weer aan het herstellen van de crisis! De cijfers beginnen op te lopen en ziet de toekomst er weer rooskleuriger uit. Maar.. de banen in de woonbranche blijven nog relatief schaars. Dit komt vooral omdat werkgevers in de woonbranche na de ontslagen zijn een beetje huiverig zijn om weer nieuwe mensen in dienst te nemen.

woonhome-kantoorartikelen-werk-office-baan

Vind je vacature in het meubel en interieursegment

Gelukkig zijn er wel zeker steeds meer banen in de woonbranche te vinden. Vacatures als projectmedewerker, werkvoorbereider, verkoopmedewerker en productmanagers in het interieur- en woonsegment kom je steeds vaker tegen. Je moet alleen wel op de juiste plekken zien te vinden. En je moet weten hoe je bij meubel- en woonbedrijven het beste kunt binnenkomen. Deze 5 tips helpen je om werk te vinden in de woonbranche!

woonhome-woonsegment-markt-collectie-wooncollectie-werk-vacature

Tip 1. Kies de baan die écht bij je past – Waar komt jou passie voor wonen vandaan?

Er zijn heel veel mensen die gewoon gaan solliciteren op elke baan die ze tegenkomen. Ongeacht of dat eigenlijk is wat ze echt zouden willen. Het is veel beter om gericht op banen te solliciteren waar jij écht energie van krijgt! Dat is namelijk altijd terug te zien aan je sollicitatiebrief en is ook tijdens een gesprek meteen duidelijk. Ben jij bijvoorbeeld gek op het vinden van de perfecte decoraties en wil je graag anderen hierbij helpen? Dan is een winkel met veel woondecoraties een goede plek voor jou om te solliciteren! Ga dus goed na waar je passie voor meubels en interieur vandaan komt. Op welke manier ben je al actief met meubels en interieur? Wat is jouw affiniteit met wonen? Als je jezelf een overtuigend antwoord kan geven, moet je er zeker voor gaan!

woonhome-trendy-kantoor-office-werk-intieur-vacature

Tip 2. Bezoek deze site met vacatures in de woonbranche

Het zoeken van banen gebeurt tegenwoordig vooral via internet. Toch kan het handig zijn om hier een duidelijke selectie te maken van goed en minder goede sites. Zo is Jobrapido een goede plek om een baan te zoeken. Naast dat deze site veel vacatures in de woonbranche biedt vind je er op een overzichtelijke en toegankelijke manier ook heel veel uiteenlopende vacatures. Meld je daarom gerust aan voor e-mailalert. Loop daarnaast ook gewoon eens binnen bij een detacheerder of sollicitatiebureau voor persoonlijk contact. Deze professionals geven je persoonlijk advies op maat, en hebben ook een uitgebreid netwerk.

woonhome-woonwinkel-binnenstappen-inspiratie

3. Wees realistisch bij je sollicitatie

Wees altijd realistisch bij je sollicitatie. Zoek alleen een baan waar je affiniteit en al enige ervaring (pre) mee hebt. Solliciteer niet op senior accountmanager als je alleen ervaring hebt op de inpak-afdeling. Dit geldt overigens ook voor het omgekeerde: ga niet ‘te laag’ solliciteren, want dan is de kans groot dat je een baan krijgt die helemaal niet bij je past. En hoe leuk de job en het bedrijf ook is. Wees ook praktisch in dingen als de reisafstand, bereikbaarheid vervoermiddelen, verwachtingen en werktijden. Je wilt natuurlijk ook ‘thuis’ nog van je ‘passie voor wonen’ kunnen genieten J

woonhome-ambacht-vacatures-interieur-meubels-ambachtelijk-werk-jobs-vacature

4. Stap gewoon een woonwinkel of -bedrijf binnen!

Als jij werk zoekt in de woonbranche, is het zeker niet verkeerd om gewoon eens een winkel binnen te wandelen. Zie je bijvoorbeeld online een vacature voor een functie bij een leuke woonwinkel? Ga daar dan – met al je papieren (CV, motivatiebrief etc.) – heen, en stel je voor. Een leuke binnenkomst maakt vaak een heel goede eerste indruk, omdat je enthousiasme en inzet toont. Zo sta je al twee punten voor. Daarnaast is het altijd goed om te netwerken. Is er geen baan, bij dat ene leuke bedrijf, wie weet kennen zij andere woonbedrijven met vacatures? Of laat gewoon weten dat je graag bij het bedrijf wilt werken. Wellicht komt er binnen korte tijd alsnog een vacature vrij!

“Ga je langs? Bereid je net als voor een sollicitatiegesprek ook voor dit bezoekje goed voor!”

5. Kijk of je mag meelopen bij woonbedrijven

Het staat prachtig op je CV als je kunt zeggen dat je al een poosje hebt meegelopen om ervaring op te doen. Ook hier scoor je punten mee! Heb je dus op dit moment geen baan en wil je dolgraag in de woonbranche aan de slag? Ga dan naar een bedrijf waar jij best zou willen werken en vraag of je mag meelopen. Je krijgt niet betaald, maar je kunt het wel op je CV zetten, misschien krijg je ook goede referenties of mag je alsnog blijven werken. En wat is er nu leuk om je passie na te streven!

Bekijk ook

Prachtige lampen op 4 poten voor dierendag

Jawel, het is dierendag! En dat betekent dat we onze trouwe viervoeters en andere huisdieren …

Bekijk

Een reis naar een fantastische lampenwinkel: mintlight

Het verhaal over het ontstaan van Mintlight leest als een jongensboek: Ooit (inmiddels ruim tien …

Bekijk

Keramische tuintegels voor een onderhoudsarme tuin!

Keramiek is een van de meest gekozen materialen voor terrastegels. Het aanbod is ontzettend groot …

Bekijk

Welk type raamdecoratie past in jouw interieur?

Raamdecoratie in een interieur is niet alleen functioneel maar ook een sfeermaker. Met de juiste …

Bekijk