5x Tips voor de aanschaf van een compacte airco

5x Tips voor de aanschaf van een compacte airco

  • 06 juni 2020

  • Door Woonhome

Diverse kamers in huis zijn op hete zomerdagen ontzettend warm. Vooral zolders en kamers met een plat dak hebben al gauw hoge temperaturen. Warme, broeierige nachten zorgen voor een slechte nachtrust. Dit voorkom je door te kiezen voor een compacte airco. Een compacte airco plaats je gemakkelijk in kleinere ruimtes zoals een werkkamer of de slaapkamers. Maar waar let je op bij de aanschaf van een compacte airco? Lees hier een aantal handige tips.

Tip 1: Mobiele air conditioners: gemakkelijk te verplaatsen!

Wil je graag meerdere ruimtes in huis koelen in de zomer? Ga dan voor een verplaatsbare airco op wieltjes. Een mobiele airco zet je overdag in de woonkamer om af te koelen. In de avond verplaats je de mobiele airco naar de slaapkamer. Op die manier slaap je in een aangename temperatuur ’s nachts. Zorg dat je met de airco alleen de ruimtes koelt die er op dat moment toe doen. Een mobiele airco neem je ook gemakkelijk mee op vakantie. Handig voor in de caravan bijvoorbeeld.

Compacte airco Pinguino van De'Longhi in een stijlvolle kleur antraciet.

Compacte airco Pinguino van De’Longhi in een stijlvolle kleur antraciet.

Mobiele design airco van get merk duux.

Mobiele design airco van het merk duux.

Tip 2: Een stille airco voor zo min mogelijk geluid

Let zeker tijdens de aanschaf op de hoeveelheid geluid die een compacte airco maakt. Wanneer de airco in een werkkamer of slaapkamer komt te staan wil je een airco die zo stil mogelijk is. Het geluidsniveau van je airco staat meestal aangegeven in decibel (dB). Om je een idee te geven bij deze aanduiding; het gemiddelde geluidsniveau in je huis ligt tussen de 25 dB en 35 dB. Het geluid van een vaatwasser ligt rond de 55 dB. Dat van een stofzuiger bijvoorbeeld rond de 65 dB. Elke 3 dB betekent een verdubbeling van het geluid.

Aantal decibel van stille mobiele airco’s

Een stille airco heeft een geluidsniveau van 40 dB tot 50 dB, waar een gemiddelde airco 50 dB tot 60 dB aan geluid produceert. Je spreekt van een luide airco met een geluidsniveau van 60+ dB.

Geluidsniveau mobiele airco’sAantal decibel (dB)
Stille mobiele airco’s40 dB tot 50 dB
Gemiddelde mobiele airco’s50 dB tot 60 dB
Luide mobiele airco’s60 dB tot 70 dB

Tip 3: Check de grootte van de ruimte én het koelvermogen van de airco

Om je kamer op de gewenste temperatuur te krijgen is het belangrijk dat de airco voldoende capaciteit heeft om de ruimte te verkoelen (of te verwarmen). Uiteraard wil je geen heel grote airco in een ruimte hebben staan. Maar met name bij compacte air conditioners moet je goed letten op het koelvermogen. Het koelvermogen van een airco geeft aan hoeveel lucht het apparaat binnen een uur koelt. Hoe groter de ruimte, hoe meer lucht de airco moet koelen. Ook de isolatie en de hoeveelheid zon op de kamer die je wilt koelen weegt hierin mee. Goed geïsoleerde ruimtes hebben minder koelvermogen nodig omdat de koude lucht hier minder snel ontsnapt.

Koelvermogen airco’s voor jouw huis

Het koelvermogen drukt men uit in kilowatt (kW) of in Britisch Thermal Unit (BTU). Dit BTU cijfer staat meestal aangegeven bij de specificaties van de airco die je koopt. Soms staat ook al de ruimte in m3 aangegeven die de airco maximal doet koelen. Als dit niet is aangegeven bereken je via de onderstaande airco BTU calculator het koelvermogen in BTU voor jouw kamer. Wil je jouw airconditioner verplaatsen? Ga dan uit van de grootste ruimte die je wilt koelen met de airco.

Tip 4: Zo zorg je voor een lage energieverbruik van je airco

Hoe fijn ook de koelte is in huis, mobiele airconditioners gebruiken helaas wel veel energie. Ondanks dat de meeste mobiele airco’s een energielabel A hebben, gebruiken ze wel 20 keer meer energie dan een ventilator. Bij een gemiddeld gebruik van een airco in een warme zomer (zo’n 100 tot 150 uur) moet je zeker wel uitgaan van 40 euro aan energiekosten.

Efficiënte manier van ruimte koelen

De nieuwste airco’s hebben gelukkig vernieuwde technieken en sensoren waarmee ze de lucht gelijkmatiger en efficiënter koelen. Maar de beste manier is om juist de warmte buiten te houden. Houdt daarom ramen en duren dicht van de ruimte en zorg dat er weinig direct zonlicht naar binnenkomt. Het beste is om ’s ochtends al gordijnen dicht te doen en het zonnescherm uit te klappen. Ventileer juist je kamer wanneer het buiten minder warm is (in de avond of vroege ochtend) en doe dus dan alle ramen en deuren open.

Deze compacte airconditioner heeft genoeg koelvermogen voor een werkkamer of thuiskantoor.

Deze compacte airconditioner heeft genoeg koelvermogen voor een werkkamer of thuiskantoor.

Stijlvolle zwarte airconditioner van het merk Sencor.

Stijlvolle zwarte airconditioner van het merk Sencor.

De AEG PX71 designairco is compact en heeft genoeg vermogen om je slaapkamer te koelen.

De AEG PX71 designairco is compact en heeft genoeg vermogen om je slaapkamer te koelen.

Deze minimalistische Sencor SAC airco in het wit valt bijna niet op.

Deze minimalistische Sencor SAC airco in het wit valt bijna niet op.

Tip 5: Gebruik de compacte airco ook voor andere functies

Een compacte airco is niet alleen ideaal om een ruimte te koelen. Veel airco units hebben ook andere functies. Zo heeft een aantal air conditioners ook een warme lucht optie. Een airco gebruik je dus ook op de koudere dagen van het jaar voor een comfortabele temperatuur in huis. Daarnaast zijn er ook airco’s verkrijgbaar met een luchtreinigingsoptie (purifiers). Handig voor als je last van hooikoorts hebt of allergisch bent. En zelfs een luchtontvochtigingsfunctie voor een fijn binnenklimaat is vaak aanweizg bij airco’s. De meeste airco’s hebben overigens ook een ventilatorfunctie. Zo gebruik je de airco ook bij minder warme dagen met minder energieverbruik.

Bekijk ook

3 tips om je vloerkleed te reinigen

Hoewel je natuurlijk netjes met je vloerkleed omgaat, kun je niet voorkomen dat je af …

Bekijk

Welke Dyson stofzuiger past het beste bij jou?

Dyson stofzuigers vergelijken: dit is het verschil tussen de Dyson V11, Dyson V10 en Dyson …

Bekijk

5x Tips voor de aanschaf van een compacte airco

Diverse kamers in huis zijn op hete zomerdagen ontzettend warm. Vooral zolders en kamers met …

Bekijk

Langer thuis wonen voor senioren, wat komt daar allemaal bij kijken?

Wanneer je jouw leven lang hebt gebouwd aan jouw eigen nestje, wens je uiteraard hier …

Bekijk