8 tips wanneer je zelf meubels gaat maken!

8 tips wanneer je zelf meubels gaat maken!

  • 30 november 2018

  • Door Woonhome.nl

Ben jij een echte klusser of een gepassioneerd meubelmaker? Misschien heeft het je altijd wel getrokken om zelf eens een meubel te maken. Voordat je aan de gang gaat met meubels maken hebben wij een aantal tips. Wat heb je allemaal nodig, hoe bereid je je voor en meer. Lees onze 8 tips voor het zelf meubels maken.

#1 Welk meubel ga je maken?

Allereerst is het van belang dat je beslist welk type meubel je mee gaat beginnen. Wordt het bijvoorbeeld een leuk klein bijzettafeltje? Of een grote eettafel? Doe inspiratie op voor het type meubel door  te kijken in woonbladen of naar meubelsites te kijken. In ons woonblog hebben we verschillende artikelen over verschillende type meubels. Handig! 

Zorg dat jij het juiste hout in huis haalt, dat is al een goed begin!

Zorg dat jij het juiste hout in huis haalt, dat is al een goed begin!

#2 Wat heb je allemaal nodig?

Afhankelijk van het soort meubel heb je diverse materialen en gereedschap nodig. Denk bijvoorbeeld aan schroeven en spijkers maar ook het hout dat je gaat gebruiken. Vurenhout balken en planken bestellen doe je heel gemakkelijk online.

#3 Maak een tekening

Voordat je begint met bouwen maak je eerst een tekening. Een duidelijke bouwtekening die je zelf uittekent zodat je precies weet hoe het meubel in elkaar zit. Ook de afmetingen zijn van belang dus vermeld deze zeker op een tekening.

#4 Maak een test meubel

Twijfel je of het wel gaat lukken? Maak dan eerst een test meubel van minder mooi hout. Een goede test voor jezelf of je het wel begrijpt en of het wel gaat lukken.

#5 Nu gaat het echt beginnen!

Het test meubel is gelukt. Super want nu ga je aan de slag met het echte meubel. Het test meubel heeft je nieuwe kennis gegeven en wellicht ook een paar betere oplossingen. 

#6 Haastige spoed is zelden goed

Heb je een dag dat het even niet lekker gaat? Stop er dan mee en ga een andere keer verder. Geduld is in deze veel belangrijker dan de snelheid. Uiteindelijk levert het een mooier meubel op dan wanneer je snel snel iets afmaakt.

Een heel belangrijk onderdeel: het afwerken van je nieuwe meubel!

Een heel belangrijk onderdeel: het afwerken van je nieuwe meubel!

#7 Afwerkingen

Het grove meubel staat en nu is het tijd voor de afwerking. Wordt het meubel bekleedt? Geverfd of misschien gelakt? Begin eerst met het schuren van de oppervlaktes die het nodig hebben. Zodat je hierna met de afwerking aan de slag gaat.

#8 Het meubel in je eigen interieur

Nu is het dan eindelijk tijd om het meubel in je eigen interieur te zetten. Voordat je het meubel verplaatst is het verstandig om te bedenken of het meubel door alle deuren past. Wellicht moet je het meubelstuk in stukken vervoeren.

Daarnaast wil je het interieur en het meubel niet beschadigen. Zorg dus voor bijvoorbeeld nopjes onder de poten tegen het krassen op de vloer.

Bekijk ook

Waar moet je op letten bij een nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt er heel wat op je af. Veel mensen …

Bekijk

Zelf klussen in en om het huis

We ontkomen er simpelweg niet aan: zo af en toe zijn er de nodige klussen …

Bekijk

Je woning een nieuwe uitstraling geven

Iedereen is op zoek naar zijn of haar droomhuis. Maar die krijg je niet vanzelf. …

Bekijk

De onderwaterwereld op jouw muren met dit KEK Amsterdam behang

Het lifestylemerk KEK Amsterdam heeft een super gaaf behangcollectie ontwikkeld: Underwater Jungle. Jouw muren komen …

Bekijk