9x tips: Zoek de juiste raambekleding

9x tips: Zoek de juiste raambekleding

  • 08 maart 2018

  • Door Woonhome

De juiste raambekleding vinden voor in huis is een uitdaging. Er zijn veel verschillende soorten raambekleding met verschillende eigenschappen te vinden. Daarnaast is het aanschaffen van kwalitatieve raambekleding prijzig maar wel van groot belang. Zorg dat je goed voorbereid aan de slag gaat! In dit artikel vind je 10 tips voor de juiste raambekleding.

Tip 1: Kleuren voor de raambekleding

Een handige regel voor het inrichten van een interieur met raambekleding is het kiezen van twee hoofdkleuren. Deze gebruik je voor de wanden, meubels en raambekleding. Daarnaast kies je bijvoorbeeld nog twee kleuren die terugkomen in de accessoires. Veel voorkomende kleuren voor raambekleding zijn grijs en wit.

Tip 2: Kies de juiste sfeer voor het raam

Elk soort raambekleding straalt een andere sfeer uit. Combineer een modern interieur ook met moderne raambekleding met een strakke look. Plisségordijnen passen in elke woonstijl, net zoals rolgordijnen. Een modern, strak interieur combineren we graag met jaloezieën of lamellen. Een brocante interieur is geschikt voor houten jaloezieën, vouwgordijnen of plisségordijnen. Tenslotte is een industrieel interieur goed te combineren met aluminium jaloezieën.

Tip 3: Kleuren en ruimtes

Met bepaalde kleuren kun je een ruimte groter of kleiner laten lijken. Lichte kleuren zoals wit zorgen ervoor dat je een ruimte optisch groter maakt. Donkere kleuren zoals zwart kunnen een ruimte weer kleiner laten lijken. Lamellen benadrukken de hoogte door de verticale strepen en de horizontale strepen van jaloezieën benadrukken de breedte van de kamer.

Tip 4: Lichtinval

Met bepaalde raambekleding kun je de lichtinval bepalen. Jaloezieën en lamellen kun je kantelen zodat je zelf invloed hebt op de lichtinval. Duorolgordijnen lijken erg op horizontale jaloezieën en hiermee kun je ook spelen met de lichtinval. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel licht er naar binnen komt. Plisségordijnen zijn ook ideaal omdat je ze in het midden van het raam kunt hangen en zo kun je gemakkelijk bepalen hoeveel licht je wilt in de ruimte.

Tip 5: Soort raam voor je raambekleding

Voordat je een keuze gaat maken, is het verstandig om te kijken naar de afmetingen van het raam. Je kunt bepaalde raambekleding wel mooi vinden, maar het moet ook geschikt zijn voor jouw raam. Niet alle bevestigen zijn geschikt voor jouw raam of kozijn. Niet alle soorten raambekleding zijn geschikt voor bijvoorbeeld een dakraam of een kunststof kozijn.

Tip 6: De juiste afmetingen voor je raamkleding

Ook de afmetingen van je raam spelen een rol in je keuze. Sommige raambekleding zijn juist geschikt voor smalle ramen en anderen soorten raambekleding zijn weer alleen geschikt voor brede of grote ramen.

Tip 7: Raambekleding en vochtige ruimtes

Niet alle raambekleding zijn geschikt om op te hangen in een vochtige ruimte. Als je op zoek bent naar raambekleding voor in je badkamer, dan heb je alleen de keuze uit kunststof lamellen, verduisterende rolgordijnen of aluminium jaloezieën.

Tip 8: Brandvertragende materialen

Er bestaat ook brandvertragende raambekleding. Dit is soms vereist voor bepaalde wooncomplexen of kantoren. Ook als je vaak kaarsjes aan hebt in de vensterbank dan is het aan te raden om hiervoor te kiezen.

Tip 9: Advies van een expert

Twijfel je nog steeds over welke raambekleding geschikt is? Of hoe je moet inmeten of monteren, dan kun je altijd contact opnemen met een expert. Zij geven je advies over het soort raambekleding dat geschikt is of hoe je moet meten en monteren. Je kunt vaak een foto via de mail of whatsapp sturen en dan krijg je op maat advies.

Waar moet ik opletten bij het online kopen van raambekleding?

  • Tegenwoordig kan iedereen gemakkelijk een online webshop beginnen. Toch zijn er grote verschillen tussen webshops. Kijk altijd goed naar de keurmerken die op de webshop staan en probeer reviews van andere klanten te lezen.
  • Een webshop heeft vaak geen personeel in dienst die bij jou thuis komt opmeten. Gelukkig kun je dit zelf makkelijk doen en daar bespaar je gelijk weer veel geld mee. Zorg wel dat je maten nauwkeurig opmeet. Je kunt beter 3 x meten zodat je het zeker weet.
  • Twijfel je over jouw meetkunsten. Ga dan op zoek naar een webshop die meetgarantie biedt. In sommige gevallen krijg je er een gratis meetverzekering bij. Je krijgt dan gratis een nieuw product in de juiste maten. Let wel op dat het meestal maar voor één product geldt.
  • De prijs is interessant, maar let ook goed op de kwaliteit. Vaak betaal je voor goede kwaliteit ook wat meer, maar bij kwaliteits raambekleding heb je vaak een langere garantie en gaan de producten ook langer mee.
  • Bij een webhop kun je vaak van tevoren gratis samples van de kleur en stof aanvrage. Doe dit, zo kun je zien of je de kleur en stof mooi vindt en bij de ruimte vindt passen.
  • De meeste producten worden op maat gemaakt dus kijk van tevoren goed naar de levertijd. De levertijd bedraagt gemiddeld 5-10 werkdagen, maar kan bij sommige webshops soms ook 4 weken duren.

Bekijk ook

Wat zijn de voordelen van een waterbed?

Wil je een nieuw bed of matras gaan aanschaffen? Dan weet je soms niet waar …

Bekijk

Woontrends van 2015 – Retro Scandinavian

We zijn alweer een tijdje onderweg in 2015; tijd om je interieur up-to-date te maken …

Bekijk

Deze stijlvolle, industriële schuifdeur monteer je zelf

Dé ingrediënten om je interieur extra pit te geven zijn vaak stoere meubels en accessoires. …

Bekijk

Maak je tuin gezelliger met een houten tuinbank!

Het voorjaar staat eindelijk weer voor de deur. Tijd om de tuin weer zomer klaar …

Bekijk