Waar je aan moet denken bij het kiezen van een oppas

  • 19 juni 2020

  • Door Woonhome.nl

Je hebt je eerste kindje en binnenkort mag je weer aan het werk. Voordat je weer kan werken wil je eerst de juiste oppas vinden. Die kan jou helpen op dagen dat je werkt of misschien een avondje met vrienden wilt zijn. Het kiezen van een oppas is niet makkelijk. Je wilt een vertrouwenspersoon. Iemand die je voor lange tijd met je kind kan laten zonder je zorgen te maken. Het proces van het vinden en uitkiezen van de juiste oppas is soms nog weleens lastig. We delen daarom een aantal tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van een oppas.

Ga met verschillende kandidaten praten en kies daarna jou mogelijke nieuwe oppas.

Ga met verschillende kandidaten praten en kies daarna jou mogelijke nieuwe oppas.

Een sollicitatiegesprek voeren

Via verschillende kanalen ga je opzoek naar een aantal geschikte kandidaten. Die kun je uitnodigen op gesprek. Vooraf kun je in je omgeving vragen naar bedrijven met goede ervaringen. Ook kun je per regio online zoeken, zoals bijvoorbeeld oppas Haarlem of oppas Amsterdam. Vaak is het handig een oppas te vinden die niet te ver van je vandaan woont, mocht je een keer last minute weg willen gaan. Het eerste gesprek met een potentiële kandidaat kun je eigenlijk zien als een sollicitatiegesprek. Bereid je van tevoren goed voor door voldoende vragen te bedenken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijke nieuwe oppas. Vergeet ook zeker niet je partner mee te nemen in dit proces. Zorg ervoor dat hij of zij aanwezig is bij ieder gesprek en vragen stelt. Zo vergeet je bijna niks te vragen.

Een proefperiode starten

Heb je een goed gevoel bij één van de kandidaten en heb je je oppas gevonden? Het komt ook weleens voor dat je geen keuze kunt maken. Dan is het instellen van een proefperiode een goede volgende stap. Daarnaast is een back up oppas ook handig om te hebben. Wanneer je vaste oppas niet beschikbaar is, bijvoorbeeld. Met een proefperiode kun je zien hoe iedere oppas werkt. Zo ontdek je wat voor zowel je kind als voor jou de fijnste manier is. Het gaat er uiteindelijk om dat ook je kind een fijne tijd heeft zonder jou. Hij moet zich veilig voelen. Weet je niet hoelang je een proefperiode moet instellen? Online zijn er veel methodes die je kunt uitproberen om te zien wat wel en niet werkt.

Overleg ook met je kind over de oppas! Zij zullen je altijd een eerlijk en goed antwoord geven.

Overleg ook met je kind over de oppas! Zij zullen je altijd een eerlijk en goed antwoord geven.

De juiste oppas kiezen

Per persoon verschilt het wat wel en niet werkt. Een oppas kan heel goed zijn, maar als jullie geen klik hebben zal de samenwerking lastig zijn. In dit geval is het belangrijk dat je luistert naar je intuïtie. Zoek gerust verder naar een andere oppas. Vergeet ook zeker niet goed te luisteren naar je kind. Kinderen zijn heel eerlijk en nemen geen blad voor hun mond. Wanneer je kind erg blij is, zal je dit zeker weten horen. Zo weet je dat je de juiste oppas hebt gevonden. Is je kind blij, maar vind jij het nog lastig? Communiceer dan goed met elkaar wat beter kan. Het kan zijn dat je bepaalde dingen liever niet hebt. Soms zie je dingen anders. Wanneer de oppas zich makkelijk kan aanpassen heb je dit kleine probleem snel opgelost.

Bekijk ook

Maandspecial mei: Into the wild

Deze maand staat de interieurtrend ‘into the wild’ centraal. Hiermee halen we letterlijk de natuur …

Bekijk

Tips en tricks voor het inrichten van de ideale zithoek

Er zijn vele manieren om je woonkamer in te delen. Zo is er vaak een …

Bekijk

De Velvet woontrend: 4x velvet in je interieur

Velvet is een prachtig warm en comfortabel materiaal voor in het interieur. Het roept een …

Bekijk

BAM! Tot 50% korting op servies, pannen, bestek en keukengerei

Kookliefhebbers, culi’s en keukenfans opgelet! Cook&Co houdt een opheffingsuitverkoop met heel veel korting. Korting op …

Bekijk