Besparen met LED-verlichting; heel simpel, heel slim!

  • 18 juli 2016

  • Door Woonhome.nl

Vorige maand schreven we al een artikel over hoe je je woning groener en energiezuiniger maakt. Daarin gaven we al aan dat het zowel milieutechnisch als financieel erg verstandig is om over te stappen van gloei- en halogeenlampen naar LED-lampen.

woonhome-led-strip-verlichting-besparen-duurzaam

Overstappen naar zuinige lampen

Vanaf 2018 mogen binnen de EU geen lichtbronnen meer worden geproduceerd en verhandeld die geen energielabel A of B hebben. Halogeenlampen en gloeilampen hebben deze energielabels niet, waardoor je dus moet overstappen op LED-verlichting of spaarlampen. Deze type lichtbronnen zijn namelijk wel voorzien van een A- of B-label. Je kan twee dingen doen: óf nu nog zoveel mogelijk halogeenlampen inslaan als je kan, óf alvast overstappen op de energiezuinige LED-lampen op het moment dat je een lamp moet vervangen. Wij adviseren natuurlijk het laatste.

Het verschil tussen LED-lampen en spaarlampen

Een LED- of spaarlamp is tot wel tien keer zuiniger dan een gloeilamp. Een spaarlamp heeft echter wel even de tijd nodig om op lichtsterkte te komen. Een LED-lamp niet. Bovendien is een LED-lamp een stuk milieuvriendelijker omdat deze geen kwik bevat, een giftige stof die bij het breken van de lamp vrij kan komen.

“Waar voorheen een lamp van 60 watt altijd meer licht gaf dan een lamp van 25 watt, kun je dat met de huidige lampen niet meer zeggen. LED- en spaarlampen geven namelijk met een aanzienlijk lager wattage véél meer licht.”

woonhome-led-hanglamp-led-ledlamp

Hoeveel bespaar ik met LED-verlichting?

Dat hangt natuurlijk af van hoe vaak en hoe lang je de lampen laat branden in huis, én van welk type lamp je nu hebt. Online zijn handige rekentools te vinden waarmee je gemakkelijk checkt hoeveel je kan besparen door alle gloeilampen en halogeenlampen in huis te vervangen door LED-verlichting. Reken bijvoorbeeld hier uit wat het je jaarlijks bespaart met Led-verlichting!

Bekijk ook

Helemaal hot: houtkachels in een modern interieur

Lichte kleuren, strakke meubels en minimalistische accessoires passen bij uitstek in een modern en luxe …

Bekijk

Oplossingen voor veel voorkomende problemen met het sanitair

– Advertorial –Problemen met het sanitair komen zelfs in de nieuwste huizen voor. Elke huiseigenaar …

Bekijk

5x Originele plek voor een vloerkleed

Een vloerkleed is een sfeermaker in het interieur. De meest voor de hand liggende plek …

Bekijk

Post-it art: Iets voor je saaie werkkamer?

Vind je je werkkamer saai? Of heb je gewoon even positieve afleiding nodig? Pak dan …

Bekijk