Bijzondere muurbedekking: Laminaat

  • 27 september 2017

  • Door Woonhome.nl

Misschien heb je het al eens ergens gezien. De nieuwe interieurtrend waarbij laminaat, bedoeld voor op de vloer, tegen de muur is aangelegd. Een hele unieke bekleding van je muur. En je creëert er ook nog eens een leuke sfeer mee. Bovendien is laminaat relatief eenvoudig om tegen de muur te bevestigen.

Laminaat tegen de muur

Laminaat tegen de muur biedt mooie voordelen en de mogelijkheden zijn eindeloos met deze moderne techniek. Enkele pluspunten zijn:

  • Samenhang in je interieur. Je creëert één geheel door het laminaat op de vloer door te trekken op de muur. Het mooiste resultaat verkrijg je door hier ook het plintje langs de muur te verwijderen.
  • Variatie in hoogte. Lamitaat kan je helemaal tot aan het plafond aanleggen. Tot halverwege of slechts een rand.
  • Ruimtelijk effect. De planken kun je in alle richtingen plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een verticale plaatsing om de ruimte hoger te laten lijken.
  • Tal van mogelijkheden voor ieder interieur. Laat je fantasie de vrije loop en kies je kleur en textuur Ga voor strak wit, vintage chique of klassiek hout? Het kan allemaal!

Tips voor laminaat tegen de muur

Maar hoe bevestig je laminaat tegen de muur? Waar moet je rekening mee houden. Lees de onderstaande tips voor laminaat tegen de muur

Het installeren van rachels

Vind je het belangrijk om bekabeling, stopcontacten of lichtknoppen mooi weg te werken in de wand? Kies dan voor het gebruik van rachels. Dit zijn latten die je op de muur bevestigt, meestal in een rastervorm. Hier tegenaan komt pas het laminaat. Door de latjes tussen de muur en het laminaat te plaatsen, blijft er ruimte over om al je bekabeling netjes te verbergen. Bevestig de rachels stevig met kit aan de muur, verstevigd met hier en daar een flinke schroef. Houdt een ruimte aan van zo’n 4 decimeter tussen de rachels voor een optimaal resultaat.

Het bevestigen van de planken

Na het plaatsen van rachels ben je klaar om de planken vast maken. Begin met alle stukken netjes op maat maken. Denk eraan; twee keer meten, een keer snijden. Voor het op maat maken van de planken laminaat is een laminaatsnijder het makkelijkst. Maar ook een decoupeerzaag zorgt voor een prima resultaat. Voorzie de rachels van een flinke streep kit en druk het laminaat er stevig tegenaan. Begin voor het mooiste resultaat onderaan. Klik vervolgens de verschillende planken aan elkaar, terwijl je steeds kit blijft spuiten op de rachels. Schroeven of spijkers zijn op deze manier overbodig en een strak resultaat is gegarandeerd!

De finishing touch

Nu hoeven alleen nog de randen en hoeken netjes afgewerkt te worden. Gebruik hiervoor hoekprofielen die je vaak bij laminaat mee kunt bestellen. Hier zit vaak een plakstrip aan, maar anders doet een dotje kit ook wonderen. Vergeet niet om een gaatje in het laminaat te boren voor de eventuele kabels achter de planken.

Laminaatkeuze

Er zijn heel veel verschillende opties bij de keuze voor het laminaat tegen je muur. De planken hoeven niet van heel hoge kwaliteit te zijn, er wordt tenslotte niet overheen gelopen. Oud houten planken kunnen prachtig zijn, maar ook gekleurd laminaat is gewaagd. Je kunt zelfs meerdere soorten laminaat met elkaar combineren voor een unieke muur. Vergeet niet bij de grote ketens te zoeken tussen de koopjes, vaak zitten hier leuke patronen tussen die perfect zijn voor op de muur.

Bekijk ook

De perfecte bank kopen: 8 tips

Is jouw huidige bankstel echt toe aan vervanging? Of ga je verhuizen en wil je …

Bekijk

Een koninklijke slaapkamer à la 2020 met Swiss Sense

Zo net voor of tijdens het voorjaar is hoog tijd om je slaapkamer klaar te …

Bekijk

5x moderne bankstellen voor jouw interieur

Ga je binnenkort verhuizen of is je huidige woonhuis toe aan een nieuwe inrichting? Er …

Bekijk

Zo creëer je de perfecte tv hoek

De tv is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van de woonkamer. En dat begrijpen …

Bekijk