De 7 grootste kostenposten bij het bouwen van je huis:

  • 23 mei 2017

  • Door Woonhome.nl

Wat kost het om zelf een huis te bouwen? Dat hangt af van veel verschillende factoren: het volume, bouwstijl, materialen…. Buitenhuis Villabouw is gespecialiseerd in het bouwen van individuele woningen. Zij informeren je over de 7 grootste kostenposten bij het bouwen van je huis:

Kostenpost 1: leges en vergunningen

Je betaalt de gemeente voor het behandelen van de omgevingsvergunning. De meeste gemeentes vragen hiervoor tussen de 2% en 3% van de bouwkosten. Let op: soms (maar niet altijd) zijn ontwerp en aanvraag van vergunningen bij de bouwkosten inbegrepen, net als EPG berekeningen (energieverbruik), daglicht- en ventilatieberekeningen, en de bouwbesluittoets.

Kostenpost 2: constructieberekeningen, -tekeningen en sonderingen

Het ontwerp van je woning moet je altijd laten doorrekenen. Hierbij kijkt de architect of technisch bouwkundige naar de constructie van je huis en de ondergrond. De weerstand van de ondergrond bepaalt men doormiddel van sonderingen; soms is extra grondwerk nodig. Informeer of de kosten voor het uitrekenen en tekenen van de constructie en de sonderingen bij de bouwprijs zijn inbegrepen.

Kostenpost 3:  nutsaansluitingen

Dan zijn er de ‘nuts’-aansluitingen: elektra, water, gas. Reken minimaal op € 4.000, afhankelijk van de afstand tot de openbare weg en de netbeheerder. Ook wordt je woning aangesloten op het riool. De gemeente legt het hoofdriool meestal aan tot aan de erfgrens. Vraag dit bij de grondverkoper na om te voorkomen dat je voor extra kosten komt te staan (tot ca. € 1.000,-).

Kostenpost 4: de bouw zelf

Heb je een eenvoudig, rechthoekig huis, dan kan de aannemer een kuubsprijs hanteren voor de bouwkosten: de prijs per kuub inhoud (m3). Heeft je woning een speelse gevel, uitbouw of grote glaspartijen? Ga dan uit van een offerte op maat. Let hierbij op dat alle noodzakelijke kosten om een ontwerp te realiseren zijn inbegrepen.

Kostenpost 5: keuken en badkamer

De keuken en de badkamer zitten niet in de bouwkosten, en komen erbij als meerprijs. De meeste mensen weten wel ongeveer wat ze willen uitgeven aan de keuken en badkamer. Dit ligt bij een vrijstaand huis meestal tussen € 20.000 en € 40.000,-. Reken voor een basic badkamer minimaal een paar duizend euro; dit loopt natuurlijk snel op als je voor luxe gaat.

Kostenpost 6: interieur- en lichtplan

Een interieur- en lichtplan is een post om niet op te bezuinigen. De architectuur komt pas echt naar voren met een professioneel lichtplan. Door het strategisch plaatsen van lichtbronnen in je inrichting, komen je meubels veel beter uit en lijkt alles groter en lichter. Reserveer voor verlichting 1% tot 2% van de bouwkosten.

Kostenpost 7:  afwerking en luxe keuzen

De laatste factor die nog behoorlijk van invloed kan zijn, is de luxe van het afwerkingsniveau dat je kiest. Denk hierbij aan wandhoge inbouwkasten, plafonds met eiken spanten, plavuizen of inbouwrolluiken. Bij elkaar opgeteld kan dat toch flink doortellen. Inventariseer vooraf je wensen en reserveer ruim voldoende budget!

“Een ervaren bouwer kan je helpen om de begroting te bewaken. Meer weten? De informatie op deze pagina kun je (iets uitgebreider) nalezen op de pagina van Buitenhuis Villabouw over de kosten van je huis bouwen.”

Bekijk ook

De perfecte bank kopen: 8 tips

Is jouw huidige bankstel echt toe aan vervanging? Of ga je verhuizen en wil je …

Bekijk

Stressvrij wonen door een woonverzekering

Onder een woonhuisverzekering verstaat men het verzekeren van je inboedel of je bezittingen in je …

Bekijk

Hier moet je op letten als je trendy eetkamerstoelen uitzoekt

Wanneer je een eetkamer samenstelt, begin je vaak bij de tafel. Toch zijn het de …

Bekijk

Heel relaxt slapen in the Seventies bedlinnen

Nieuw: vrolijk Bedlinnen Almond met typisch jaren zeventig dessin. Met dit dekbed reis je iedere avond …

Bekijk