De beste tijd om je gras te sproeien

  • 15 augustus 2016

  • Door Woonhome.nl

Een mooi gazon is vol, groen én veerkrachtig. Het geeft je tuin een natuurlijke, frisse en verzorgde uitstraling. Toch kan het heel lastig zijn om je gras altijd mooi groen te houden. Helemaal tijdens een warme zomer wanneer je met vakantie bent kan je gazon snel verdrogen en een gelige kleur krijgen.

Water van levensbelang voor je grasgazon

Heel belangrijk voor het onderhoud van je grasmat is water. Dit is de eerste levensbehoefte van gras. Dankzij voldoende water ontwikkelt een gazon een goed wortelsysteem en is het gras beter bestand tegen uitdroging en ziekte. In de zomer, als het dagenlang niet regent, ontkom je er dus niet aan: sproeien. Toch is dit nog een vak apart, want te weinig water doet jouw graszoden geen goed, maar tevéél ook niet. Verder is het tijdstip van sproeien belangrijk, je wilt immers niet dat de zon jouw gras verbrandt. 

woonhome-de-beste-tijd-om-gras-gaszode-grasmat-grasveld-te-besproeien

De beste tijd om je graszode te besproeien

Water sproeien: niet teveel en niet te weinig

Hoeveel water je in de zomer moet sproeien, hangt af van hoe lang jouw grasmat er al ligt. Gras dat al jaren ligt, heeft diepe wortels en hoef je minder vaak te bewateren dan nieuwe graszoden. Nieuwe graszoden hebben een vochtige grond nodig. Hierbij is het noodzakelijk om juist dagelijks te sproeien tijdens een droge periode. Als je het lastig vindt om te bepalen of jouw gras water nodig heeft, dan je dit handig testen met een schroevendraaier. Steek deze vijf centimeter in de grond en bekijk of deze er droog uitkomt of niet. Als de grond namelijk tot vijf centimeter is ingedroogd, is het tijd voor een sproeibeurt.

“Bij minder droge dagen is het noodzakelijk om niet teveel of te weinig te sproeien. Geef je jouw gazon teveel water, dan gaat het gras sneller groeien met als resultaat dat je nog vaker moet maaien.”

De beste tijd om het gras te sproeien

Liefst sproei je tijdens warme, zonnige dagen niet tijdens het middaguur je gras. De kans bestaat dat de zon het gras verbrand, doordat druppels water als vergrootglas werken. Ook verdampt het water sneller door de zon. Het beste is om tegen het einde van de middag of begin van de avond te sproeien. Elke dag sproeien is niet per se nodig. Beter is het om aaneengesloten wat langer te sproeien. Ziet jouw gras er nog niet uitgedroogd uit, maar heeft het al wel enkele dagen niet geregend? Dan kan het geen kwaad om de graszoden toch te bewateren. Op deze manier voorkom je verdroging en krijgen grasziekten en onkruid minder de kans om zich te ontwikkelen. Met voldoende aandacht voor het sproeien, krijg je een gezonde, groene grasmat en geniet je er optimaal van.

Ben je toe aan een nieuw gazon? Bekijk dan hier de drie verschillende graszoden soorten van Graszoden Online. Hoge kwaliteit graszoden en gegarandeerd de beste prijs.

Bekijk ook

7 tips om een kleine ruimte groter te laten lijken

Iedereen droomt ervan: een mooie, grote ruimte waar je veel in kwijt kan. Helaas is …

Bekijk

Interieur inspiratie op Instagram (update #2)

De afgelopen perioden zijn we heerlijk bezig geweest op Instagram! Het weer werd steeds beter …

Bekijk

Sale tot wel 40% korting! De top 10 producten van Made.com

Het is weer wintersale bij Made.com met veel korting op zowel meubels als de leukste …

Bekijk

Top 3 aanbiedingen uit de Topruiming van Beter Bed

Een kleine (of grote) slaapkamer make over is altijd leuk om te doen! Weer wat …

Bekijk