Vriendelijke oplossingen om dierenoverlast in je tuin voorkomen: 6 tips

Vriendelijke oplossingen om dierenoverlast in je tuin voorkomen: 6 tips

  • 04 juni 2019

  • Door Woonhome.nl

Dierenoverlast in de tuin kan heel erg lastig zijn. Bijvoorbeeld als iemand zijn hond laat poepen in jouw voortuin zonder het op te ruimen. Of als de kat van de buren telkens je perkje overhoop graaft. Ook vogels kunnen veel overlast veroorzaken, bijvoorbeeld doordat ze steeds op je terras poepen. Heb jij last van dieren in de tuin die je weg wilt houden? Met deze 6 diervriendelijke tips voorkom je dierenoverlast in je tuin.

1. Katten uit de achtertuin weren met gaas

Katten zijn vaak vrij eenvoudig uit de achtertuin te weren. De achtertuin is doorgaans afgesloten met behulp van een schutting of tuinmuur. Deze kun je aan de bovenkant afwerken met gaas of met bewegende latjes. Doordat het niet stabiel is, durven katten er niet meer op te klimmen. Je moet wel hieraan denken:

  • Katten kunnen als ze in de tuin terecht komen niet meer weg
  • Katten kunnen ook via het dak of via andere onverwachte routes komen
Veel katten houden niet van bepaalde planten en vermijden deze dan ook.

Veel katten houden niet van bepaalde planten en vermijden deze dan ook.

Katten weghouden uit een open tuin

Katten zijn een stuk moeilijker weg te houden uit een open tuin. Er zijn wel wat systemen die werken. Zo is er een apparaatje dat automatisch om de paar seconden een pieptoon geeft. De claim is dat de toon wel hoorbaar is voor katten, maar niet voor mensen. Er zijn ook andere systemen en natuurlijk ook veel huis- tuin- en keukentips. Strooi bijvoorbeeld citrusschillen, knoflook of koffiedik in de tuin, waar de katten veel hoopjes graven om te poepen. Ook zijn er planten waar katten niet zo gek op zijn, namelijk:

  • Vuurwerkplant of essenkruid (Dictamnus Albus)
  • Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum)
  • Citroenverbena (Aloysia Triphylla)
  • Wijnruit (Ruta graveolens)

2. Oplossing tegen vogelpoep

Duiven, meeuwen en spreeuwen kunnen voor veel vogelpoep zogen. Zitten er veel vogels op plaatsen waar je ze niet wilt hebben? Bijvoorbeeld op je dakrand of schuur? Kies dan voor de duivenpinnetjes van prixxs.com. Je kunt ze vastmaken op de schutting, op de rand van het dak of op andere plekken waar de vogels graag zitten. De vogels gaan daar dan niet meer graag zitten. En zo voorkom je dat ze kunnen landen en daar gaan zitten kwetteren en poepen.

4. Hondenpoep uit de tuin

Sommige hondeneigenaren houden geen rekening met de mensen om zich heen. Poept er regelmatig een hond in jouw tuin? Spreek de eigenaar er vriendelijk op aan. Je zou ook kunnen overwegen om een afscheiding te maken waardoor de hond niet meer in je voortuin kan.

5. Reigers weren bij de vijver

Heb je een vijver in je tuin? Dan is de kans groot dat er reigers op de vijver afkomen. Een reiger kan je vissenbestand flink uitdunnen als hij de kans krijgt! Toch kun je dit wel voorkomen. Allereerst kun je een stevig gaas, zoals betongaas, over de vijver leggen. Wil je dit niet helpen, dan kun je ook proberen om een kunstreiger naast de vijver te zetten. Andere reigers zien dat als concurrentie en gaan het ergens anders proberen (al werkt dat niet altijd). Ook houden reigers niet van glinsteringen en onrustige lichtreflecties. Je kunt er ook voor kiezen om spiegelende beelden en kunstige voorwerpen rond of in je vijver te plaatsen die daglicht weerkaatsen of glinsteren.

Er zijn diverse oplossingen om reigers uit je vijver te weren.

Er zijn diverse oplossingen om reigers uit je vijver te weren.

6. Muggen verminderen vanuit de tuin

Ook vliegen en muggen kunnen erg vervelend zijn. Zowel in de tuin, als uiteindelijk in je huis. Het eerste wat je doet als je overlast hebt is zorgen dat ze niet naar binnen kunnen. Je kunt speciale gaasjes over de tochtrandjes in de buitenmuur zetten. Verder zijn horren altijd een goed idee voor de ramen en deuren. Als je zeker weet dat muggen niet naar binnen kunnen, kun je ze ook proberen te verminderen.

Simpele oplossingen tegen muggen

Zo kun je muggen kun je voorkomen door geen stilstaand water in de tuin te hebben. Hier leggen de insecten namelijk eitjes in, waaruit nieuwe muggen komen. Dat kan een vijver zijn, maar ook een emmer met water of een regenton. Probeer daarom regentonnen goed af te dekken, emmers om te draaien en andere bakken om de twee dagen te legen. Zorg dat je ook ruimte biedt voor natuurlijke vijanden van de muggen en vliegen. Dat zijn bijvoorbeeld spinnen en wespen. Laat spinnenwebben gewoon hangen op plekken waar je er geen last van hebt. Een wespennest moet je natuurlijk wel weghalen voor de veiligheid. Maar vliegen er af en toe een paar wespen langs, is dat niet erg.

De natuurlijke vijand van de mug is de spin.

De natuurlijke vijand van de mug is de spin.

Dierenoverlast in je tuin kan heel lastig zijn. En of het nu gaat om duivenpoep of een wespennest: je kunt er altijd wat aan doen. Wil jij dierenoverlast in je tuin voorkomen? Dan weet je nu verschillende manieren om dat handig aan te pakken. Zo kun jij in de zomer weer lekker ontspannen genieten van je tuin, zonder vervelende verrassingen.

Bekijk ook

Waarom een blokhut in de tuin een must is

Wanneer je een ruime tuin hebt dan is het zeker een overweging waard om een …

Bekijk

Praktisch, luxe en duurzaam: Vloertrends voor 2020

Een vloer kan je interieur maken of breken. Het is dan ook de moeite waard …

Bekijk

Je interieur inrichten? DUIN INTERIOR bundelt kennis en creativiteit

Wil je een ander kleuraccent in huis aanbrengen? Warmte, rust en harmonie in je interieur creëren? …

Bekijk

‘La Peinturette’ en ‘Vintagemeubelen.be’ organiseren Vintagedagen met heuse vintage veiling!

Vintage meubels en vintage design zijn de laatste jaren uitgegroeid tot echte verzamelobjecten die met …

Bekijk