woonhome-keuken-verlichting-

Drie soorten verlichting in de keuken voor veel licht én sfeer

  • 12 februari 2021

  • Door Brechtje van Dam

Er is één plek in huis waar verlichting kiezen een lastige klus is: de keuken. Verlichting in de keuken moet namelijk fel genoeg zijn. Je wil daar immers koken en daarvoor heb je soms extra licht nodig. De verlichting in een keuken moet echter ook sfeervol zijn, zeker nu steeds meer mensen een woonkeuken inrichten. Daar ontvang je gasten of zit het gezin terwijl je kookt. Deze soorten verlichting zijn praktisch en toch gezellig. 

Ga voor een LED paneel in de keuken

LED panelen zie je met name veel in een loods, magazijn of andere bedrijfsruimte waar goede verlichting belangrijk is. Maar wist je dat deze panelen ook steeds meer in het interieur voorkomen? LED panelen zorgen namelijk voor fel licht waarbij je prima kunt koken of lezen. Ook zijn de mogelijkheden tegenwoordig uitgebreid. Ook een LED paneel kan namelijk warm licht afgeven zodat je toch die sfeer hebt die je zoekt.

Een goed lichtplan voor een keuken bestaat altijd uit basisverlichting, accentverlichting en eventueel sfeerverlichting.

Een goed lichtplan voor een keuken bestaat altijd uit basisverlichting, accentverlichting en eventueel sfeerverlichting.

Het soort paneel in de keuken

Die grote panelen zoals ze in een loods hangen? Die wil je niet in je woning hebben. Een LED paneel van 60×60 is vaak al groot genoeg voor in huis. Die panelen zijn vaak rechthoekig of vierkant. Wie liever voor een afwijkende vorm gaat, kiest voor ronde LED panelen. Dit past iets beter in een warm of landelijk interieur. De rechte vormen zijn meer geschikt voor een industrieel of modern interieur.

Spots boven de kookplaat en het aanrecht geven je goed zicht op wat je doet.

Spots boven de kookplaat en het aanrecht geven je goed zicht op wat je doet.

Hang industriële hanglampen boven het kookeiland

Industriële hanglampen zien eruit als gloeilampen die op de kop hangen. Vaak hangen ze in een snoer of naast elkaar. Je kunt zelf kiezen of je wil dat de lampen op gelijke hoogte hangen of juist speels op verschillende hoogtes. Het voordeel van deze omgekeerde gloeilampen is dat ze vaak heel warm maar ook fel licht afgeven. Het is dus een ideale vorm van verlichting voor boven een kookeiland maar ook een eettafel.

Verlicht je keukenblad met spots

Spots zijn ideale lampen voor in de keuken. Je kunt ze installeren aan de onderzijde van keukenkastjes. Zo heb je het werkblad in de keuken goed verlicht. Je kunt echter ook een rail met spots aan het plafond hangen, bijvoorbeeld boven een kookeiland of simpelweg in het midden van de keuken. Spots gebruik je meestal als basisverlichting gezien ze veel licht afgeven. Je kunt kiezen voor geel licht wanneer je toch een beetje sfeer wil aanbrengen. De spots onder de keukenkastjes zijn het meest geschikt met wit licht. Pas dan zie je echt goed waar je mee bezig bent.

Bekijk ook

5 tips om meer sfeer in huis te creëren met LED verlichting

In steeds meer huizen hangen ledlampen en dat is niet zo gek. Het is namelijk …

Bekijk

Drie soorten verlichting in de keuken voor veel licht én sfeer

Er is één plek in huis waar verlichting kiezen een lastige klus is: de keuken. …

Bekijk

Interessante producten

EGLO Alamonte Wand/Plafondlamp-Plafondlampen

EGLO Alamonte Wand/Plafondlamp

De Alamonte wandlamp van EGLO mag dan wel de looks hebben van een stijlvolle binnenlamp, m ...