woonhome-doen-tegen-de-eikenprocessierups

Dit kun je doen tegen de eikenprocessierups

  • 03 juli 2020

  • Door Woonhome

Rode bultjes, jeuk en allergische reacties: de eikenprocessierups veroorzaakt heel wat leed. Dit insect teistert de mens al lang maar met name de afgelopen twee jaar vind je ze overal in Nederland. Dodelijk zijn ze niet maar ze veroorzaken wel een hoop klachten. Gelukkig kun je iets doen tegen de eikenprocessierups.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een eikenprocessievlinder. Het is een behaarde rups die met name van april tot augustus op eikenbomen voorkomt. De rupsen bewegen zich groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar voedsel door de toppen van bomen.

Waarom zijn er zoveel eikenprocessierupsen?

Dat er steeds meer processierupsen bijkomen heeft drie oorzaken. Allereerst is er meer voedsel voor de rups. Eiken worden massaal geplant in Nederland. De bermen hier omheen worden vaak gemaaid waardoor natuurlijke vijanden wegblijven. Bovendien is het door klimaatverandering steeds vroeger warm in Nederland. De rupsen zijn dan actiever. Gelukkig zijn er veel methoden van processierups bestrijding.

De eikenprocessierups beweegt voort in een rijtje. Daar dankt het beest zijn naam aan.

De eikenprocessierups beweegt voort in een rijtje. Daar dankt het beest zijn naam aan.

Trek de natuurlijke vijand van de rups aan

Staat er een eikenboom in je tuin of straat? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de eikenprocessierups weg te jagen. Hang bijvoorbeeld een vogelkastje op of plant fluitenkruid. Deze trekken de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan. Enkele daarvan zijn de mus, kauw, koolmees, zweefvlieg en vleermuis.

Blijf uit de buurt van bomen met een lint eromheen

Als je in deze tijd van het jaar een boom ziet met een rood wit lint dan zit de rups er waarschijnlijk in. Zo waarschuwen gemeenten dat je niet in de buurt van de boom moet komen. Loop er dan ook met een boog omheen. Heb je een hond? Laat ook hem of haar niet onder de boom doorlopen want ook honden zijn vatbaar voor klachten door de eikenprocessierups.

Zie je een boom met deze tekst of een rood wit lint? Ga er dan met een boog omheen.

Zie je een boom met deze tekst of een rood wit lint? Ga er dan met een boog omheen.

Vind je een nest in een boom? Meld het bij de gemeente

De gemeente doet veel om de eikenprocessierups te bestrijden. Zij nemen maatregelen op grote schaal, zoals het plaatsen van aaltjes in de boom. Deze bacterie preparaten spuit men op de boom. De bacterie kruipt in de rups en dood hem van binnenuit. Het is een biologisch bestrijdingsmiddel dat bovendien betaalbaar is.

Schakel hulp in van een bestrijder

Probeer nesten of rupsen niet zelf te verwijderen of vernietigen. Heb je een eikenboom in de tuin? Spuit niet met gif, dat is gevaarlijk voor andere dieren. Schakel in plaats daarvan een professionele bestrijder in die zo milieuvriendelijk mogelijk de rups verwijdert uit je tuin.

De rups heeft brandhaartjes die op je huid blijven plakken en jeuk veroorzaken.

De rups heeft brandhaartjes die op je huid blijven plakken en jeuk veroorzaken.

Dit moet je doen bij klachten door de processierups

Aan de klachten van de eikenprocessierups ga je niet dood. Je kunt er echter wel behoorlijk last van hebben. De rups heeft brandharen. Deze brandharen veroorzaken jeuk, bultjes en last van je ogen. Bij klachten spoel je de huid en ogen goed af met lauw water. Verwijder eventueel de brandharen van je huid door te deppen met een stukje plakband. Ga vooral niet wrijven of krabben. Als het goed is gaan de klachten binnen twee weken over. Heb je daarna nog steeds last van je huid en ogen? Bel dan je huisarts.

Bekijk ook

Dit kun je doen tegen de eikenprocessierups

Rode bultjes, jeuk en allergische reacties: de eikenprocessierups veroorzaakt heel wat leed. Dit insect teistert …

Bekijk

De meerwaarde van een prachtige veranda

Wil je nog meer genieten van je prachtige tuin? Plaats een prachtige veranda. Na het plaatsen …

Bekijk