Energiekosten besparen door radiatorfolie op te plakken

  • 31 oktober 2016

  • Door Woonhome.nl

De energierekening; elke maand betaal je een fiks bedrag aan je energieleverancier. Om zo veel mogelijk geld over te houden aan het einde van de maand, kun je proberen deze energierekening zo laag mogelijk te houden. Eén van de manieren door energie te besparen (en zo minder energiekosten te betalen), is door radiatorfolie op de radiatoren te plakken. Wat radiatorfolie precies is en hoe je dit op de radiator plakt, lees je in dit artikel.

woonhome-energiekosten-besparen-radiatorfolie-plakken

Radiatorfolie: handig folie voor betere isolatie

Radiatorfolie is speciale folie die je tussen de verwarming en de buitenmuur in plakt. Het doel van de folie, is dat de warmte van de radiator niet zo gemakkelijk naar buiten kan. Dit betekent dat de isolatie van je woning verbetert, waardoor je minder hoeft te stoken voor een aangename temperatuur in huis. Door radiatorfolie op te plakken, kun je tientallen euro’s per jaar besparen!

woonhome-radiator-folie-energiezuinig-verwarming

Radiatorfolie aanbrengen in enkele eenvoudige stappen

Heb je radiatorfolie aangeschaft om geld te besparen op de energierekening, dan moet je deze folie op de juiste manier aanbrengen voor de hoogste besparing. In onderstaand stappenplan lees je precies wat je moet doen om radiatorfolie op de juiste manier aan te brengen, voor de beste isolatie achter de verwarming.

Stap 1: meet je radiatoren op

Radiatorfolie is verkrijgbaar in diverse lengtes. Door de radiator op te meten (zowel in de lengte als in de breedte), weet je precies welke radiatorfolie je nodig hebt. Uiteraard moet je ook weten hoeveel radiatoren je wil beplakken met de folie, zodat je berekening nog nauwkeuriger is.

Stap 2: knip de radiatorfolie op maat

Als je de verwarming hebt opgemeten, moet je de radiatorfolie in de juiste lengte afknippen. Dit doe je niet op precies hetzelfde formaat als de verwarming, maar ongeveer op 10 centimeter korter. Je wil namelijk niet dat de folie zichtbaar is achter de verwarming, want dit ziet er niet mooi uit.

Stap 3: plak radiatorfolie met tweezijdig aluminiumtape

Plak tweezijdig aluminiumtape op de achterkant van de folie, waar de schuimlaag van de folie zit. Je hoeft niet de hele achterkant van de folie te beplakken. Gebruik kleine stukjes van 20 centimeter aluminiumtape om de achterkant te voorzien van voldoende tape.

Stap 4: Bevestig de radiatorfolie

Haal de achterste beschermlaag van de tape weg en je kunt de folie op de muur bevestigen. Laat de folie nu voorzichtig achter de verwarming zakken, met de aluminiumkant naar voren gericht. Heeft de folie de juiste positie achter de verwarming, dan plak je de tape tegen de muur aan.

Stap 5: Afwerking van radiatorfolie

Werk het eindresultaat eventueel een beetje bij. Heb je de radiatorfolie netjes 10 centimeter kleiner geknipt dan de afmeting van de verwarming, maar zie je toch nog een beetje folie zitten? Dan knip je de folie nog een beetje bij voor een beter eindresultaat.

Wil je nog meer geld besparen op je jaarlijkse energiekosten? Dan kun je ook overstappen naar de goedkoopste energieleverancier met behulp van Overstappen.nl.

Bekijk ook

Wat zijn de voordelen van een dompelpomp thuis?

Heb je een groot zwembad in de tuin? Of een kelder die wel eens is …

Bekijk

Exclusive Spring Fair: dé nieuwe binnen – buitenbeurs van het voorjaar!

Aankomend Paasweekend (14 t/m 17 april 2017) vindt op het landgoed van Kasteel Groeneveld in …

Bekijk

Kindertekeningen omgetoverd tot prachtige meubels

Grappig! Jack Beveridge en Joshua Lake vertaalden tekeningen van zeven- en achtjarige kinderen tot echte …

Bekijk

Thuiswerken: creëer ook een eigen werkplek voor de kinderen

Naar je werk gaan betekende tot voor kort een half uur in de file staan …

Bekijk