Gebruik deze handige verbouwtips tijdens een verbouwing!

Gebruik deze handige verbouwtips tijdens een verbouwing

  • 22 mei 2020

  • Door Woonhome.nl

Wanneer je gaat verbouwen, groot of klein, breekt er een spannende, én leuke tijd aan. Je gaat nieuwe plannen doorvoeren in huis die helemaal naar jouw wensen zijn. Van tevoren en tijdens zo’n verbouwing moet alles goed uitgedacht en geregeld zijn. Een goede planning en tekeningen zorgen ervoor dat alles op elkaar afgestemd is. Maar waar moet je nou allemaal precies aan denken bij een verbouwing? Lees hier een aantal handige verbouwtips!

Heb je het idee om iets nieuws te doen in huis? Een kleine of grote verbouwing? Gebruik onze tips om alles van te voren goed af te stemmen!

Heb je het idee om iets nieuws te doen in huis? Een kleine of grote verbouwing? Gebruik onze tips om alles van te voren goed af te stemmen!

#1 Ga altijd bij je eigen gemeente na of je een bouwvergunning nodig hebt

Bij het vergroten van een huis met een aanbouw of dakkapel heb je een aantal vrije meters tot je beschikking. Deze zijn te gebruiken zonder vergunning. Maar wil je veranderingen in de constructie aanbrengen? Verandert het aanzicht van het huis? Of wil je erg groot gaan verbouwen? Dan heb je een vergunning nodig. Check bij jouw eigen gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de plannen die je gemaakt hebt. Dit verschilt per gemeente en regio in Nederland. Heb je inderdaad een vergunning nodig? Dan zorgen bouwtekeningen ervoor dat jouw bouwplannen duidelijk en helder zijn. Zo krijgt de gemeente een goed beeld van jouw verbouwing en waarop ze goedkeuring geven.

#2 Laat bouwtekeningen maken mét constructieberekening

Wanneer je de vergunning aanvraagt dan dien je direct de bouwtekeningen in. Daarnaast zijn bouwtekeningen ook belangrijk als je géén vergunning nodig hebt. Dankzij een bouwtekening weet een aannemer duidelijk je van plan bent. Ook onderaannemers, sanitairbedrijven, elektramonteurs en keuken leveranciers hebben veel baat bij goede bouwtekeningen. Goede bouwtekeningen laat je bijvoorbeeld maken bij WB4U.nl. Helemaal bij een aanbouw en opbouw is een constructieberekening van belang. De constructeur berekent dan de belasting op de fundering, kolommen en wanden. Dit is belangrijk voor de bouw en het materiaal dat je gaat gebruiken.

Ga jij binnenkort verbouwen in huis? Schakel dan een aannemer in met een BouwGarant keurmerk!

Ga jij binnenkort verbouwen in huis? Schakel dan een aannemer in met de juiste keurmerken

#3 Schakel een aannemer in voor de verbouwing met de juiste keurmerken

Een grote verbouwing doe je niet geheel zelf. Om de verbouwing soepel te laten verlopen is het aannemen van een aannemer aan te raden. Een aannemer is een vakman die meedenkt, met oplossingen en ideeën komt en die uiteraard de uitvoering doet. Kies voor een aannemer met goede referenties. Zoals bijvoorbeeld een aannemer uit de buurt of een aannemer die je via via kent. Maar ga ook na of de aannemers de juiste keurmerken heeft. En volgens de bepaalde bouwregelgeving werkt die zijn vastgesteld vanuit de overheid. Het bouwbesluit 2012 is hier een voorbeeld van.

Een bouwtekening is heel handig, want op deze manier weet de aannemer duidelijk wat je wilt!

Een bouwtekening is heel handig, want op deze manier weet de aannemer duidelijk wat je wilt!

#4 Een duidelijk kostenoverzicht met heldere afspraken vooraf

Wat gaat jouw verbouwing kosten? Als je eenmaal weet wat je gaat doen moet je je aannemer vooraf een kostenoverzicht laat maken. Belangrijk is dat je hier vervolgens samen per kostenpost doorheen loopt. Helaas zijn sommige werkzaamheden niet altijd in te schatten en loopt een verbouwing vaak 10% tot 15% boven budget. Zorg dat je dit in je budget meeneemt en ruimte voorziet voor extra kosten. Maak ook heldere afspraken met je aannemer. Tot hoever mag hij uit de stelpost lopen? Maak met je aannemer ook altijd de afspraak dat je eerst akkoord moet geven op extra werk voordat hij het uitvoert. Ook de duur van de verbouwing, betalingstermijnen en garanties moet je heel goed afstemmen op voorhand.

Maak vooraf met de aannemer duidelijke en heldere afspraken om alles goed te laten verlopen!

Maak vooraf met de aannemer duidelijke en heldere afspraken om alles goed te laten verlopen!

Bekijk ook

Neem je werkplek mee op reis

Eerder schreven we al over de handige kist ‘Kubit’ uit Amsterdam die je eenvoudig kunt …

Bekijk

Bloemenbehang: met dit vintage behangpapier geef je je woning een romantische make-over

Het Engelse merk voor behangpapier MuralsWallpaper heeft een nieuwe collectie behangpapier: Vintage Florals. Voor dit …

Bekijk

Design in bloei: deze witte en zwarte hanglampen zijn geïnspireerd op een tulp

Modular Lighting Instruments en Studio Kees lanceren  hun nieuwste ontwerp. Een nieuwe minimalistische plafondlamp geïnspireerd …

Bekijk

Geef je interieur een nieuwe uitstraling met een boomstamtafel

Toe aan verandering in je interieur? Rigoureus al je meubels vervangen is absoluut niet nodig. Kies bijvoorbeeld …

Bekijk