Haute cuisine? Haute barbecue!

  • 30 mei 2017

  • Door Woonhome.nl

Ook in het tijdperk van de moderne keuken met keramische kookplaat blijft de barbecue populair. Dat heeft vooral te maken met het bijbehorende groepsgevoel. In de keuken kookt één persoon in zijn eentje voor een groep of gezin. Bij een barbecue staat iedereen letterlijk aan het vuur. Men associeert barbecueën dan ook met vrije tijd, lekker weer én gezelligheid. Eenvoudig? Zeker! Zelfs een culinaire beleving is mogelijk bij je barbecue!

Houtskool barbecue

Ben je alleen bekend met de houtskool bbq? Deze barbecue is de meest gebruikte variant, met name doordat je deze zeer mobiel is. Maar overweeg ook eens een gasbarbecue of een elektrische barbecue. Deze hebben als voordeel een stuk schoner te zijn, en produceren minder rook.

Trek en tijd in een barbecuemaaltijd

Met name voor gezinnen zijn elektrische bbq en gasbarbecues handig. Je steekt deze barbecues direct aan, waardoor je er vrijwel direct eten op kunt bereiden. Gas- en elektrische barbecues zijn vooral op de camping. Je hebt dan wel een gasfles nodig of een elektrische aansluiting. Het voordeel is dat je deze barbecues de volgende dag weer eenvoudig kunt gebruiken. Waar je bij houtskoolbarbecues vaak weer nieuwe briketten of houtkolen nodig hebt.

Gasfornuis voor buiten: de gasbarbecue

Een gasbarbecue kan je enigszins vergeleken met een fornuis voor buiten. Een gas bbq werkt verder hetzelfde als een fornuis. Het grote verschil is dat je een gasfles nodig hebt, en meestal een directe grilrooster hebt, in plaats van (meerdere) kookpitten.

Kerst in de zomer

De elektrische bbq lijkt op een hele grote grillplaat. Je kent ze vast wel van de kerstdiners. Deze barbecues zijn ideaal voor als je last minute nog wat wilt braden. Met een lang verlengsnoer zijn ze snel gebruiksklaar. Behalve de kleine elektrische plaat – de tafelbarbecue – zijn er inmiddels ook grote modellen elektrische bbq verkrijgbaar.

Waar rook is, is afwisseling

Sommige modellen bevatten naast een bbq ook een grill en een rookoven. Een rookoven ziet eruit als een koepel. In het midden zit de barbecueplaat waar je vlees of groente op legt. Vervolgens gaat er een deksel overheen, zodat je je eten rookt met de warme dampen. Veel exemplaren hebben een thermometer om de temperatuur van de oven precies te bepalen.

Baas boven baas: de buitenkeuken

De koning van de barbecues is de buitenkeuken. Dit is vooral leuk als in tuinen met een grote zitgelegenheid of met een serre. Bij een buitenkeuken moet er bovendien veel plek zijn om hem op te bergen, het liefst onder een overkapping. Met een buitenkeuken kun je helemaal los met het bereiden van je eten. Maar dan natuurlijk héérlijk in de buitenlucht!

Buitenverblijf met barbecue kopen?

Er zijn klassieke exemplaren van zwart gietijzer met als kern een ouderwetse houtskool barbecue. Ook zijn er moderne keukens van glanzend chroom die op een grote gasfles werken. Hiermee is het een tweede keuken, maar dan buiten. Verrassend genoeg zijn de prijzen van een dergelijke buitenkeuken vrij redelijk bij barbecue-verkoper. Barbecues zijn er dus voor iedereen en voor ieder budget. Komende zomer kan het barbecuefeest beginnen!

Bekijk ook

Welke badkamerstijl past bij jou?

In een badkamer moet je volledig tot rust kunnen komen. Dit werkt het beste als …

Bekijk

Doe slim en efficiënt boodschappen met een extra vriesruimte!

Tijdens het boodschappen doen stuit je vaak op goede aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen. Het prijsvoordeel …

Bekijk

Geef je interieur een stoere uitstraling met industriële wandlampen

Bij het inrichten van je woning kan je uit verschillende stylen kiezen. Modern, klassiek, vintage, …

Bekijk

Tijd voor een nieuwe eettafel? Laat je inspireren door deze hippe tips

We zitten steeds vaker aan de eettafel. We eten er met de familie, genieten van …

Bekijk