Het belang van goed onderhouden dakgoten (Tips van dakdekker in Den Haag)

  • 29 juli 2016

  • Door Woonhome.nl

Op Woonhome.nl lees je voornamelijk artikelen over de inrichting van de woning. Maar je moet ook het exterieur van de woning niet vergeten. Zeker de onderdelen die absoluut essentieel zijn voor een woning als ramen, deuren en het dak. Deze onderdelen beschermen je woning en het interieur tegen de verschillende weersomstandigheden.

Het belang van dakgoten is iets wat veel mensen onderschatten. Juist je dakgoot is een essentieel onderdeel van iedere woning. In dit artikel legt de dakdekker in Den Haag het belang van dakgoten uit in het iets wat regenachtige Nederland.

De functie van dakgoten

Niet alleen het dak van een woning is bedoeld om tegen regen te beschermen en het interieur droog te houden. Een (schuin) dak vangt het regenwater weliswaar op. Maar wanneer het water niet op de juiste manier wordt afgevoerd, kan het water alsnog tegen je gevel aanslaan of een weg vinden naar andere kieren. Een dakgoot vangt het aflopende water op juist op en voert het en via de regenpijp netjes naar beneden af.

“De functie van de dakgoot om regenwater op de juiste manier af te voeren moet je niet onderschatten.”

Gevolgen niet goedwerkende dakgoot

Een dakgoot die niet goed functioneert kan tal van problemen veroorzaken. Bij een gebroken dakgoot zou het water vanaf het dak tegen je gevel aan kunnen slaan. Of het water kan naar beneden klateren en de grond rondom het huis aantasten. Dit kan een overstroming in de kelder tot gevolg hebben en zelfs de fundering van het huis beschadigen. Bij kleine breuken kan het water langs de muren gaan sijpelen en dit kan voor schimmelvorming zorgen. Er kunnen zelfs voor scheuren in de muur optreden.

Zelfs wanneer het niet regent kan een niet goed onderhouden dakgoot voor vervelende ongemakken zorgen. Zijn je dakgoten bijvoorbeeld verstopt, dan er water in blijven zitten en muggen aantrekken. En rottende bladeren kunnen stank veroorzaken en zelfs brandgevaar vormen wanneer de bladeren opdrogen.

woonhome-onderhouden-inspecteren-dakgoten

Het belang van dakgoten, goed onderhouden en inspecteren

Dakgoten onderhouden

Het onderhouden van je dakgoten is dus zeker aan te raden. Haal daarom regelmatig bladeren uit de dakgoot verwijderen die hierin blijven liggen. Ook moet je goed in de gaten houden of de regenpijp niet verstopt raakt. Heb je een lange stevige ladder dan kan je vaak zelf de bladeren uit de goot en regenpijp verwijderen. Bij de meeste Nederlandse huizen gaat het hier wel om een behoorlijke hoogte. Wanneer je jezelf hier niet comfortabel bij voelt of niet de beschikking hebt over een goede ladder laat deze taak dan aan de dakdekker in Den Haag over. Deze kan dan ook meteen een dak inspectie uitvoeren.

Bekijk ook

De 5 beste manieren om jouw woning te beveiligen

Veilig wonen is comfortabel wonen. Maar hoe kun je een woning snel en betaalbaar beveiligen? …

Bekijk

Warning: deze website maakt hebberig!

Als je je huis inricht, weet je vaak wel wat voor bank of eettafel je …

Bekijk

Inboedelverzekering, waar moet je op letten bij het afsluiten?

Een inboedelverzekering is een verzekering die bijna iedereen zeker eens in zijn leven afsluit. De …

Bekijk

Inbraak in je woning? Dit is wat je moet doen

Je wenst het niemand toe: woninginbraak. Toch is soms een inbraak in je huis niet …

Bekijk