Het juiste hout voor je open haard

  • 26 juli 2016

  • Door Woonhome.nl

Knisperend vuur, een magnifiek vlammenspel en een warme, aangename temperatuur. Een open haard heeft iets knus, hartelijks en gezelligs. Een open haard creëert sfeer en is een echte eye-catcher in huis. Maar om een open haard prachtig in vuur en vlam te brengen (en te houden), kun je niet zonder goed haardhout. Gelukkig zijn er tegenwoordig (online) winkels, zoals Openhaardhout-gigant.nl waar je speciaal hout voor in de open haard kunt kopen.

Verschillende soorten haardhout

Goed haardhout koop je niet zomaar overal. Bovendien zijn er verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Zo zijn er zeker vijf soorten haardhout die je kunt stoken in je kachel, waaronder essenhout, eikenhout, berkenhout, elzenhout en beukenhaardhout. En elke houtsoort heeft zo zijn brandeigenschap.

Eigenschappen van haardhout voor de open haard

Maar welk hout geschikt is voor jouw ideale haardvuur? Elk houtsoort heeft typerende kenmerken die jou misschien meer aanspreken dan de ander. Denk goed na over wat je zou willen. Wil je hout dat traag opbrandt of ben je iemand die weinig of kort stookt? Lees de eigenschappen per houtsoort voor jouw open haard:

“Belangrijke vraag voor de keuze van openhaardhout: welke kachel heb je? Het is belangrijk om rekening te houden met de soort kachel die je hebt. Het ene soort hout is beter geschikt in een kleinere kachel of haard dan bijvoorbeeld in een accumulerende en speksteenkachel.”

woonhome-elzenhout-els-hout-openhaard-openhaardhout

Het juiste hout voor je open haard, elzenhout

 

Elzenhout voor de open haard

Met elzenhout kun je het beste 1-2 blokken per keer stoken. Het hout is geschikt voor kleine openhaarden en accumulerende kachels. Elzenhout is een zachte houtsoort. Het hout brandt makkelijk en snel en geeft een mooie vlam.

woonhome-berkenhout-berk-hout-openhaard

Het juiste hout voor je open haard, berkenhout

Berkenhout voor de open haard

Voor berkenhout kun je 2 tot 3 houtblokken per keer stoken. Berkenhout is geschikt voor kleine kachels. Elzenhout is een zachte houtsoort dat makkelijk brandt met een mooie vlam.

woonhome-essenhout-es-hout-openhaard

Essenhout het juiste hout voor je open haard

Essenhout voor de open haard

Bij het stoken van essenhout kun je 3 tot 4 houtblokken per keer gebruiken. Essenhout is hiermee geschikt voor middelgrote kachels. Essenhout is een harde houtsoort. Het hout geeft veel warmte af met een mooi vlammenspel.

woonhome-eikenhout-eik-hout-openhaard

Het juiste hout voor je open haard, eikenhout

Eikenhout voor de open haard

Met eikenhout kun je wel 4 tot 5 houtblokken per keer branden. . Het harde houtsoort is geschikt voor grote open haarden. Eikenhout brandt traag, geeft een warme vlam en weinig rook af.

woonhome-beukenhout-haagbeuk-hout-openhaard

Het juiste hout voor je open haard, beukenhout

Haagbeukhout voor de open haard

Hout van de haagbeuk is ook een harde houtsoort. Je kunt 4 tot 5 houtblokken gebruiken in een grote open haard. Haagbeukhout brandt traag, geeft ook een warme vlam en weinig rook af.

Haardhout kopen heeft dus wel wat aandacht nodig. Voor advies hierover kan je het beste naar een specialist. Op het internet is hier meer informatie over te vinden.”

Bekijk ook

Je woonkamer stijlvol inrichten

Veel mensen vinden het een uitdaging om hun huis zelf stijlvol in te richten. Natuurlijk …

Bekijk

Dit is de (on)zin van onbeperkt internet

Zowat elke telefoonprovider biedt het aan: onbeperkt internet. Oneindig Netflixen, muziek luisteren en Facebooken op …

Bekijk

Helemaal hip met houten jaloezieën in je woonkamer

Zet één stap een woonkamer binnen en je ziet direct of iemand een heuse interieurliefhebber …

Bekijk

Spiegels op maat in je huis? Dit zijn de voordelen!

Een interieur bestaat uit meer dan mooie meubels, vloeren en een likje verf. Accessoires maken …

Bekijk