Het schaduwdoek: een praktische eyecatcher

  • 09 augustus 2016

  • Door Woonhome.nl

In je achtertuin of op je balkon is het heerlijk vertoeven. Lekker op het terras genieten van de fijne buitenlucht. Toch kan het in de zomer door de felle zon al snel veel te warm zijn, waardoor je liever een beetje schaduw opzoekt.

Schaduwdoek: een alternatief voor de parasol

In situaties als deze is een parasol geen overbodige luxe. Toch is een parasol niet altijd ideaal. De zware parasolvoet is onhandig en neemt ruimte in beslag. Ook het opzetten en opbergen is niet handig. En een harde wind kan je parasol doen wegwaaien. Een uitstekend alternatief is dan een schaduwdoek. Met dit grote doek dat je op drie of vier punten vastmaakt aan muren of bomen, houd je de ruimte over in je tuin of op je balkon. Ook geef je de tuin een luxueuze uitstraling, geniet je optimaal overdag in de koele schaduw en heb je ’s avonds een plek waar de warmte langer blijft hangen.

Schaduwdoek in weer én wind

Schaduwdoeken zijn dus ideaal als je niet wilt inleveren op ruimte. Genoeg plek dus voor je tuinset, of voor je kinderen om te spelen. Het doek beschermt je kinderen goed tegen de zon, want het is gemaakt van stof die voor wel 95% beschermt tegen UV-straling. En niet alleen tegen de zon is een schaduwdoek ideaal, ook als het zachtjes regent kun je nog ongestoord op je terras zitten. En trekt de wind aan, dan hoef je je geen zorgen te maken over of het doek op z’n plek blijft. Sommige doeken zijn namelijk boogvorming gesneden waardoor ze onder permanente spanning staan en dus stevig blijven hangen.

Een eyecatcher in je tuin

Naast alle praktische voordelen, is een schaduwdoek een echte eyecatcher in je tuin. (Je ziet ze zelfs als blikvanger bij de inrichting van buitenevenementen.) Je creëert er een fijne rustige ruimte mee, doordat de doeken mooi strak hangen én bescherming geven tegen zon, wind en zelfs regen!

“Schaduwdoeken dragen bij een stijlvolle aankleding van je tuin; en bieden bescherming tegen allerlei weersomstandigheden.”

Schaduwdoeken in allerlei vormen en maten

Hoeveel ruimte je ook tot je beschikking hebt, een schaduwdoek is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Mocht je er met de maat niet uitkomen, dan kun je een doek zelfs op maat laten maken. Wat betreft de vorm, kun je kiezen voor een vierkant exemplaar of een driehoekige variant met gelijkzijdige of ongelijkzijdige kanten. Het voordeel van een vierkant schaduwdoek is dat deze de meeste schaduw geeft, dankzij het grote oppervlakte van de vorm. Een driehoekig doek met ongelijkzijdige kanten is weer ideaal voor als je met het doek een langwerpig, rechthoekig terras wilt overdekken.

Speels effect met meerdere doeken bij elkaar

Het doek hoeft natuurlijk niet altijd recht te hangen. Zo geeft het een mooi effect om een driehoekig doek iets scheef te hangen. Ook kun je een vierkant doek een bolling te geven door twee tegenoverliggende punten iets hoger te hangen dan de andere twee punten. Daarnaast kan het erg chique zijn om meerdere schaduwdoeken naast elkaar te hangen, of om ze bijvoorbeeld iets te laten overlappen. Denk aan twee driehoekige doeken, waarbij de ene iets hoger hangt dan de andere. Het geeft de tuin een speelse, luxe uitstraling.

Voor elke tuin het perfecte exemplaar

Er zijn veel soorten schaduwdoeken te koop. Naast de verschillende vormen, zijn er lichtdoorlatende of waterdichte exemplaren. Ook zijn de doeken er in verschillende kleuren. Zo kies je voor een mediterrane ivoor kleur met een luxe uitstraling. Ga voor een natuurtint zoals taupe of voor een vrolijk doek in het blauw, geel of roze. Dankzij de grote keuze in vorm en kleur kies je altijd een exemplaar dat mooi aansluit op de rest van de tuin.

“Kun je niet kiezen? Ga dan voor schaduwdoek in een kleur die past bij de terrastegels, het tuinset of de kleur van de muur.”

Doek van duurzaam polyester

Het doek is weerbestendig: in de regen kan deze gewoon blijven hangen en de kleur vervaagt niet. Het polyester is in verschillende kwaliteiten te krijgen, zoals HDPE 200 gram of HDPE 230 gram. HDPE (High Density PolyEthylene) is duurzaam, stevig, droogt snel en is scheur vast en vuilafstotend. Er zijn waterdoorlatende doeken en waterdichte doeken verkrijgbaar. Zo is een waterdoorlatend doek ideaal boven gras of bloemen en is een waterdicht doek handig voor boven een tuinset. En is het doek toch een beetje vies geworden? Dan kun je deze in de meeste gevallen gewoon wassen op veertig graden of schoonspuiten met de tuinslang.

Montage van een schaduwdoek in een mum van tijd

Het tuindoek is eenvoudig op te hangen en op te bergen. Zo kun je ervoor kiezen om het doek alleen in de zomer op te hangen, en in de winter op te bergen. Met de montage instructies en metalen ringen die vaak los verkrijgbaar zijn, bevestig je het doek dankzij de kabel spantechniek op een stevige manier aan de gevel of aan een boom. Ook zijn er palen verkrijgbaar om het doek aan te monteren, op deze manier creëer je in een mum van tijd een los afdak of terrasoverkapping. Handig voor als jouw terras niet aan huis grenst!

Schaduwdoek: óók voor op de camping of op het strand

Of je nu een klein balkon hebt of een doek zoekt om een groot terras te overdekken, schaduwdoeken zijn er in formaten van drie meter tot wel zes meter. Neem je een schaduwdoek voor jouw balkon, dan geniet je zelfs van meer privacy. Het doek haalt immers de inkijk weg. En niet alleen op je terras of op het balkon heb je profijt van een schaduwdoek. Ook op de camping of op het strand is het zonnedoek ideaal. En wat denk je van een schaduwdoek achter in de tuin waar de kinderen altijd spelen, of een doek boven het zwembad?

Prijzen van schaduwdoeken

De prijzen van schaduwdoeken variëren van vijftig tot honderdvijftig euro. Dit is afhankelijk van factoren als de afmeting, de kwaliteit van het materiaal en toebehoren. Voor welk doek je ook kiest, je kiest sowieso voor een praktische eyecatcher!

 

 

Bekijk ook

Huisenthuis.nl: specialist in grootmeubels

Iets wat mooi is nóg mooier maken; vanuit die passie is de webshop Huisenthuis.nl geboren. …

Bekijk

Kleuradvies voor je interieur

Het is verbazingwekkend hoe onze omgeving ons humeur en welzijn beïnvloedt. Het effect van kleur …

Bekijk

Zo zorg je voor een strak afgewerkte tuin

Niet alleen de inrichting van je huis wil je goed op orde hebben. Met een …

Bekijk

Drie voordelen van slimme sloten

De beveiliging van woningen en bedrijfspanden staat op het punt te veranderen. In de toekomst …

Bekijk