Het schilderen van vintage meubels

  • 13 oktober 2016

  • Door Woonhome.nl

Mensen die verhuizen, kiezen vaak in het nieuwe huis voor een nieuw interieur. Ga jij binnenkort verhuizen? Of woon jij alweer een tijdje in hetzelfde huis en vind je het tijd voor een nieuw interieur? Dan kun je er voor kiezen om allerlei nieuwe meubels kopen. Reken er dan wel op dat je enig budget nodig hebt.

Ga voor vintage meubels in huis

Een spiksplinternieuw interieur niet altijd nodig voor een groot resultaat. Antieke en vintage meubels met een brocante stijl zijn ook erg trendy. Bovendien passen deze meubels helemaal in de duurzame trend van hergebruik passen. Vintage meubels kunnen in je interieur een echte eyecatcher zijn. Een antiek meubelstuk ademt charme. Afgebladderde lagen was, verf en lak, vale kleuren en butsen geven het echt een eigen karakter. Hierdoor komt een vintage meubel als het ware tot leven komt.

woonhome-oude-verweerde-meubels-antieke-vintade-ladekast-ladekasten

Oude verweerde meubels, vintage ladenkast

Echt, originele antieke meubelstukken zijn helaas soms ook erg prijzig. Ga dus eens zelf aan de slag met de meubels die je nu hebt staan. Of speur online op Woonhome.nl, bij je ouders en oma thuis, of in kringloopwinkels naar goedkope oude meubels en leuke afdankertjes. Met een beetje opknapwerk tover je kledingkasten, boekenkasten, stoelen, tafels en zelfs keukenkastjes in een handomdraai om in pronkstukken die weer jaren mee kunnen. In dit artikel geven we je graag tips over hoe je meubels met een beetje werk een complete transformatie -met een mooie verweerde look- geeft.

Creëer meubels met een vintage look met meerdere lagen verf en doorschuren

Die echte vintage look voor je oude meubels creëer je juist door meerdere lagen verf over elkaar heen aan te brengen. Deze maak je vervolgens zichtbaar te maken door gedeelten van het meubel te schuren. Hiermee ‘schijnen’ de onderste lagen als het ware door de bovenste lagen heen.

woonhome-meerdere-lagen-verf-vintage-meubels

Schilder vintage meubels met meerdere lagen verf

Meerdere lagen verf op je meubel

Begin wel met een grondverf op je meubel. En breng na de grondverf een zwarte of andere donkere laag als basis. Hierna kun je het meubelstuk in de gewenste kleur schilderen. Gebruik minimaal twee lagen van dezelfde kleur. En kies meerdere kleuren voor een bonter effect.

“In een landelijk interieur kies je standaard voor wit op een donkere ondergrond, en voor een brocante ga je voor pastelkleuren. Je kunt natuurlijk iedere kleur kiezen die je zelf wilt.

woonhome-vintage-stoel-verweerde-whitewahs-verf-look

Vintage stoel met verweerde whitewahs verf

Onregelmatig schuren voor het gewenste effect

Schuur vervolgens op sommige plaatsen met fijn schuurpapier de hoekjes en randjes of stootplekken van je meubel. Hoe onregelmatiger, hoe beter! Dit is ook afhankelijk van de grootte van het meubelstuk. Bij een grote kast mag het allemaal wat ruiger dan bij een teer krukje.

“Bij het doorschuren van verf kun je het best een matte verf kiezen zoals krijtverf. Dit type verf krast minder dan glanzende lak en schuurt gemakkelijker.

woonhome-vintage-meubels-verf-verven-kwasten

Vintage meubels verven met krijtverf

Schilderen met kalk- of krijtverf

Matte verfsoorten zoals krijt- of kalkverf geven ook van zichzelf al een prachtige antieke en verweerde look. Het zijn eenvoudige verf soorten om mee te werken die voor een een mooie zachte look zorgen. Daarnaast zijn de verfsoorten gemakkelijk schoon te maken, veegvast, reukloos en milieuvriendelijk. Er zijn kalk- en krijtverfsoorten die zowel voor binnen als buiten geschikt zijn en die je op bijna iedere ondergrond kunt aanbrengen.

“Krijtverf is poreus en zorgt niet voor een volledig afgesloten beschermlaag van het hout. Zorg er dus voor dat je niet te vochtig is in huis, anders zal dit het hout aantasten.”

woonhome-gebladerde-verf-wit-hout-meubels-vintage

Nabehandeling van kalk- en krijtverf

Het is aan te raden met krijtverf beschilderde oppervlakten die veel te verduren hebben, vervolgens te behandelen met boenwas of vernis. Deze producten vormen een beschermende laag. Ook erg leuk is de matte schoolbordverf waarop je met schoolkrijt zelfs kunt tekenen of schrijven. Hiermee maak je je meubel pas écht uniek! Bij de meeste kalk- of krijtverfsoorten zal je de onderlaag eerst moeten schuren, maar er zijn ook merken waarbij dat niet nodig is. Met verdunde krijtverf kun je een meubel ook eenvoudig voorzien van een whitewash laag.

Geef je meubels een whitewash uitstraling

Een antieke, brocante look krijg je ook door een gebleekt whitewash effect te simuleren. Met whitewashverf krijgt bijvoorbeeld een grenen of eiken meubel een landelijke uitstraling met een witte, kalkachtige kleur. De houtnerf blijft zichtbaar en doordat de ondergrond blijft ‘doorschijnen’ creëer je echt een meubel met een stoere, maar ook unieke en eigen uitstraling. De natuurlijke kleur van het hout en de structuur bepalen de kleur en de mate van dekkende afwerking. Als er veel noesten in het hout aanwezig zijn en de nerf goed zichtbaar, is het mooier om een lichte dekking te kiezen.

woonhome-oude-antieke-vintage-meubels-oma-online-kopen-opknappen-verven-schuren

Oude antieke vintage meubels opknappen en verven

Creëer een antieke look met kaarsvet

Wil je slijtplekken op meubels maken die erg authentiek lijken? Dan kun je hiervoor het best kaarsvet gebruiken. Het kaarsvet breng je op de plekken aan waar je de slijtageplekken wilt hebben voordat je het meubelstuk schildert, zoals op randen van stoelen. Op de plekken die met kaarsvet zijn ingewreven zal de verf niet goed pakken, waardoor die plek kaal blijft. Na het schilderen met bijvoorbeeld een (lichte) krijtverf schuur je het kaarsvet weg, zo kun je gemakkelijk en gecontroleerd slijtageplekken maken.

“Ga lekker creatief aan de slag met oude meubels, en maak de mooiste items met een verweerde uitstraling. Een ‘antiek’ en ‘vintage’ interieur maak je zelf!

Bekijk ook

Tips voor het opknappen van de buitenkant van je huis

Natuurlijk is het leuk om met het interieur van je huis bezig te zijn, en …

Bekijk

Wonen in een kerk: zó ziet dat eruit

Slapen onder spitsbogen en kruisgewelven. Opstaan met zonlicht door historisch glas-in-lood. Wonen zoals niemand anders …

Bekijk

Tuintrend 2013: felle, neon kleuren

Dit jaar zijn er weer hele mooie en bijzondere tuintrends. Een mooie trend is bijvoorbeeld …

Bekijk

Behanginspiratie: 4x bijzondere plekken in huis voor een behang!

De muren voorzien van een nieuwe kleur of print zorgt direct voor een geheel nieuwe …

Bekijk