Hier moet je op letten bij het kiezen van verlichting van de woonkamer

  • 10 februari 2020

  • Door Woonhome.nl

De juiste verlichting in je interieur is belangrijk. Sfeer in een kamer staat of valt met licht. Maar waar let je op wanneer je verlichting kiest? Deze tips helpen je op weg bij het kiezen van verlichting! 

Denk aan het soort ruimte voor jouw verlichting

Wanneer je verlichting kiest, gaat het niet alleen om de lamp die je kiest, maar vooral om de ruimte waar je verlichting wilt hebben. Bedenk dus van te voren goed welke functie de ruimte heeft. Gaat het om een badkamer? Dan moet je een lamp kiezen die tegen vocht kan. Een kantoorruimte? Dan is het belangrijk dat je genoeg licht hebt om te lezen. In een woonkamer is gedimd licht juist fijner, omdat het gezelligheid creëert.

In de badkamer is het belangrijk om te kiezen voor een lamp die goed tegen vocht kan.

In de badkamer is het belangrijk om te kiezen voor een lamp die goed tegen vocht kan.

De ruimte is eigenlijk net zo belangrijk als de lamp bij het kiezen van de juiste verlichting!

De ruimte is eigenlijk net zo belangrijk als de lamp bij het kiezen van de juiste verlichting!

Materialen bij het kiezen van verlichting

Maar niet alleen de functie van de ruimte speelt een rol in je keuze. Ook de materialen die al voorkomen in de inrichting zijn belangrijk. Wat voor behang heb je en welke vloer ligt er in je kamer? Dit alles maakt uit voor de keuze van je verlichting. Heb je bijvoorbeeld al veel donkere kleuren in je kamer kies dan geen lampen die het donkere accentueren.

Witte railspots in een strak design

Kies voor een railspot voor optimale sfeer

Er zijn verschillende soorten kunstlicht. Gaat de lamp die jij kiest dienen als hoofdverlichting? Denk dan eens aan een spot of railspot om in één keer een ruimte te verlichten. Bij een railspot hangt je spot in een rail, dit zorgt ervoor dat je flexibel bent in de locatie waar je de spot kan hangen. Hierdoor zorg je voor optimale sfeer op een groter oppervlak, en je hebt maar 1 lichtschakelaar nodig.

Witte rail verlichting met een robuuste look

Witte rail verlichting met een robuuste look

Wat is railverlichting?

Railverlichting is een flexibel en richtbaar systeem om te verlichten. Je hebt twee soorten railverlichting fase 1 en fase 3. Bij een fase 1 railsysteem worden alle spots op1 circuit bediend. Een circuit is het aantal railspots dat je via 1 schakelaar kan laten branden. Bij een fase 3 kan je 3 circuits apart laten branden. je kan dan op dezelfde rail een aantal spots laten branden op 1 schakelaar en de overige op de andere schakelaars . Dit is bijvoorbeeld handig bij een winkelruimte. Je kan dan na het sluitingsuur basisverlichting laten branden op een beperkt aantal spots.

Railspots om een werk aan de muur te verlichten.

Railspots om een werk aan de muur te verlichten.

Verlichting met een industriele look

Kijk of er voldoende lichtpunten aanwezig zijn

In een grote ruimte heb je meer licht nodig dan in een kleine kamer. Logisch! Maar denk ook eens na over hoeveel lichtpunten je wil aanbrengen. Als je verschillende lichtpunten plaatst in de ruimte dan hoeven de lampen niet zo fel of groot te zijn. Wil je graag met één lamp een grote ruimte verlichten, dan zijn spots of grote wandlampen een goed idee.

Tot slot: probeer in ieder geval altijd te kiezen voor een lamp die je helpt besparen. Een LED lamp scheelt aanzienlijk in je verbruik.

Bekijk ook

Hier moet je op letten bij het kiezen van verlichting van de woonkamer

De juiste verlichting in je interieur is belangrijk. Sfeer in een kamer staat of valt …

Bekijk

Interessante producten