Hoe creëer je de juiste sfeer met verlichting in huis?

Hoe creëer je de juiste sfeer met verlichting in huis?

  • 10 december 2019

  • Door Woonhome.nl

Met de winter voor de deur is het tijd om een beetje sfeer in huis te brengen. Om de donkere winter door te komen heb je natuurlijk goede verlichting nodig. Maar hoe maak je de juiste sfeer met verlichting? Extra warme verlichting, 15 of 100 Watt, E14 fitting, LED of niet? Om je te helpen met het kiezen van verlichting zijn hier een aantal handige tips.

Tip 1: Bepaal waar de lamp komt te hangen of te staan met deze wattages per kamer

Wil je de lampen in de gang, woonkamer, keuken of slaapkamer? En hoeveel licht heb je nodig in elke ruimte? Als je naar bed gaat maar nog even een boekje wilt lezen, heb je niet veel licht nodig. Maar als je de keukenlampen wilt vervangen met sfeerverlichting, dan moet je wel kunnen zien waar je snijdt.

Overzicht lamp wattages per kamer in huis

Volg deze richtlijnen voor het beste lichtresultaat:

  • Gang: 25 Watt;
  • Woonkamer: 50 Watt;
  • Slaapkamer: 60 Watt;
  • Keuken: 75 Watt.
Een kleine staande lamp creëert een warm gevoel.

Een kleine staande lamp creëert een warm gevoel.

Tip 2: Kies lampen op basis van functie

Wanneer je weet waar de lamp komt te staan, is het belangrijk om te bepalen hoe deze lamp in jouw interieur past. Sfeerverlichting past bijvoorbeeld goed bij de kerst maar kun je ook gebruiken in de woonkamer bij de bank. Basisverlichting of indirecte verlichting kun je overal toepassen waar je veel licht nodig hebt. Dan is er nog accentverlichting voor specifieke ruimtes.

Soorten verlichting:

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting komt in alle vormen en maten. Verschillende kleuren, unieke vormen of simpele kaarsjes. Het doel van sfeerverlichting is om een warm gevoel in jouw huis te creëren. Klinkt logisch, toch?

Basisverlichting

Basisverlichting is er om schaduwen te voorkomen in een ruimte. De perfecte oplossing hiervoor zijn inbouwspots (het liefst ook richtbaar). Deze geven heel fijn en krachtig licht.

Indirecte verlichting

Indirecte verlichting is licht dat weerkaatst via de muur, plafond, of vloer. Dit maakt de schaduwen van andere lichtbronnen zachter. Daarom kun je indirecte verlichting ook wel inzetten als basisverlichting. Dit zijn vaak vrijstaande wand- of vloerlampen.

Accentverlichting

Accentverlichting bestaat uit lampen die een object of onderdeel van een ruimte benadrukken. Dit is het soort verlichting dat perfect is voor schilderijen.

Op ledloket.nl vind je alle soorten verlichting terug. Probeer jezelf eens te testen om te zien of je de verschillende soorten verlichting herkent.

Accentverlichting op de muur is perfect voor schilderijen of fotolijstjes.

Accentverlichting op de muur is perfect voor schilderijen of fotolijstjes.

Tip 3: Kies een LED lamp voor alle voordelen

Hier komt het belangrijkste stuk: welk soort lamp ga je kiezen? Een LED, spaarlamp of toch een gloeilamp? En kun je sfeerverlichting creëren met LED?

LED lampen zijn veruit het zuinigst in gebruik. Een nadeel die je kunt ondervinden is dat deze moeilijk dimbaar zijn (niet handig voor sfeer). Ook zal het in eerste instantie ook meer kosten. Echter zijn er tegenwoordig ook LED lampen verkrijgbaar die wel dimbaar zijn, zelfs in allerlei kleuren. De investering aan het begin, verdient zich uiteindelijk ook wel terug met de energiezuinigheid van deze lampen.

Spaarlampen zijn ook een optie, maar hebben een minder lange levensduur. Nieuwe gloeilampen mogen winkeliers sinds 27 februari 2016 niet meer verkopen, omdat deze veel energie gebruiken. Deze kun je dus ook beter vermijden.

Tip 4: Inbouwspot of hanglamp?

Dan is er nog één keuze over: is een inbouwspot of een hanglamp de juiste keuze voor jou? Dat ligt er natuurlijk helemaal aan welke sfeer je wilt creëren. Inbouwspotjes zijn praktisch voor de keuken en badkamer, omdat deze ook makkelijk weg te werken zijn. Maar voor de woonkamer of eethoek kiest men vaak voor een hanglamp. Vaak omdat het de ruimte opvult en meer sfeer geeft boven de tafel. Het is maar net waar je van houdt. Ga je voor eenvoud en minimalisme? Kies de inbouwspot. Wil je liever meer aankleding en een bepaalde sfeer? Ga dan voor de hanglamp.

Indirecte verlichting weerkaatst via de muur vanaf de simpele hanglamp.

Indirecte verlichting weerkaatst via de muur vanaf de simpele hanglamp.

Bekijk ook

Zo hou je jouw meubels langer mooi met kleine kinderen in de buurt

Als je kinderen hebt, hebben je meubels heel wat te lijden. Viltstift krassen op tafel, …

Bekijk

Binnenkijker – Prachtige verzameling van vintage en creatieve woonspullen

Vandaag nemen we een kijkje in het huis van Marije, dat vol opvallende en unieke woonitems …

Bekijk

De beste tijd om je gras te sproeien

Een mooi gazon is vol, groen én veerkrachtig. Het geeft je tuin een natuurlijke, frisse …

Bekijk

Perfecte vloeren voor elke sport

-Advertorial-Een sportvloer heeft aardig wat te verduren. Mensen lopen, rennen en springen erop. En dat …

Bekijk