Hoe kies je het ideale kunstwerk voor jouw interieur?

  • 12 maart 2020

  • Door Woonhome.nl

Er is ontzettend veel creatief talent in binnen- en buitenland. Hierdoor zijn er veel prachtige kunstwerken te vinden. Probeer maar eens een kunstwerk te vinden dat past bij jouw smaak. Je wilt namelijk graag een kunstwerk dat aansluit op jouw budget, smaak en interieur. Met de volgende tips weet jij het ideale kunstwerk voor jouw interieur te vinden!

Ga eerst eens goed rondkijken naar diverse stijlen. Welke past nou echt bij jou en je interieur?

Kijk eerst naar diverse stijlen kunst. Welke past nou echt bij jou en je interieur?

Een kunstwerk in de eethoek of woonkeuken.

Een kunstwerk in de eethoek of woonkeuken.

#1 Oriënteer je op de diverse stijlen kunst

Kunst voor aan de muur is er in allerlei soorten. Wat is nou jouw stijl? Ben je een liefhebber van de Scandinavische trend? Is zwart-wit meer jouw kleuren palette? Of hang jij een prachtige reisherinnering aan de muur? Kies de juiste stijl voor bij jou aan de muur. Tip: Combineer diverse stijlen met elkaar voor een verrassend effect. Denk aan een klassiek kunstwerk in een modern interieur bijvoorbeeld.

#2 Tijdloos kunstwerk is key!

Nadat je weet welk soort werk aan de muur komt te hangen ga je nadenken over de uitstraling ervan. Maak een tijdloze keuze zodat je niet te snel bent uitgekeken op het kunstwerk. Dit doe je door bijvoorbeeld te kiezen voor een materiaal dat je per seizoen wisselt. Of voor kleuren te kiezen die je niet snel beu bent. Heb je een interieur met iets meer meubels en accessoires? Kies dan voor een abstract kunstwerk met zachte kleuren. Dit zorgt voor meer rust en balans in je interieur. Wil je je kunstwerk echt laten opvallen? Geef je kunstwerk nog meer aandacht door er een spot op te richten!

Kies voor tijdloze kleuren waar je lang van kunt genieten.

Kies voor tijdloze kleuren waar je lang van kunt genieten.

Denk aan de ruimte en muur waar je jouw kunstwerk ophangt, bepaal goed welk formaat jij wilt!

Denk aan de ruimte en muur waar je jouw kunstwerk ophangt, bepaal goed welk formaat jij wilt!

Een kunstwerk met dezelfde kleurstelling als je muur of accessoires zorgt voor eenheid.

Een abstract kunstwerk met lichte kleuren zorgt voor balans en rust in je interieur.

#3 Bepaal welk formaat het beste past

Hoe groot is de muur waar je het kunstwerk wilt ophangen? Hoeveel ruimte heb je voor het kunstwerk? Bepaal de minimale en maximale afmetingen voor jezelf. Hier zijn een aantal basisregels voor. Hang je een kunstwerk boven de bank? Hanteer dan de 2/3e regel. Dit betekent dat je voor de breedte van het kunstwerk minimaal 2/3e van de breedte van de bank neemt. Neem deze regel ook in acht als je collages gaat ophangen.

Deze regel pas je overigens ook toe boven een eettafel. Wil je bijvoorbeeld een lege muur in de hal aankleden? Dan adviseren wij om te kiezen voor meerdere werken naast elkaar. Deze hang je mooi in één lange rij voor een prachtig effect. Een panorama is bijvoorbeeld ook zeer geschikt voor in een hal.

#4 Bepaal de juiste kleuren voor het kunstwerk

Wat wil je dat het effect van het kunstwerk is? Moet het een opvallend stuk kunstwerk zijn wat eruit springt? Of juist opgaan in het interieur? Op deze manier weet je dus al gauw welke kleuren je moet kiezen. Moet het opvallen? Dan ga je voor contrasterende kleuren met het interieur. Zo niet, dan kies je juist voor kleuren die opgaan in jouw huidige interieur.

Bloemenkunst brengt meer kleur in je interieur.

Bloemenkunst brengt meer kleur in je interieur.

Tip: Geen ruimte voor een kunstwerk aan de muur? Zet dan een gaaf kunstwerk op de grond tégen de muur!

Je kunt ook een beetje variëren met je kunstwerken, hang ze op aan de muur of zet ze tegen de muur.

Je kunt ook een beetje variëren met je kunstwerken, hang ze op aan de muur of zet ze tegen de muur.

#5 Kies een materiaal waar het werk het beste op uitkomt

Er zijn een aantal standaard vuistregels te noemen qua materialen. Zo komt een zwart wit foto het mooiste uit in een zwarte fotolijst. Terwijl een klassiek schilderij op een mooi doek weer tot zijn recht komt. Wil je juist iets opvallends? Wat dacht je dan van een toffe print op een behang? Dit is ontzettend leuk voor in een kinderkamer, woonkamer of slaapkamer. Overigens werkt een materiaal ook vaak akoestisch. Echoot het dus erg in jouw interieur? Denk dan eens aan materialen die zorgen voor een betere akoestiek. Akoestische schilderijen zijn voorzien van geluiddempend materiaal.

Wil jij alvast zien hoe een kunstwerk zou kunnen staan? Kijk dan via de app van Werkaandemuur hoe het kunstwerk eruit zou zien in jouw interieur.

Bekijk ook

Inspiratie: de juiste binnendeur voor jouw interieur

Tijdens een make over van het interieur is het een aanrader om ook een aantal …

Bekijk

Schutting plaatsen? Dit zijn de opties

Voor meer privacy en beschutting tegen de wind is een schutting essentieel in je tuin. …

Bekijk

8 tips wanneer je zelf meubels gaat maken!

Ben jij een echte klusser of een gepassioneerd meubelmaker? Misschien heeft het je altijd wel …

Bekijk

3x Moderne raamdecoratie op maat

Ben je van plan een ruimte, of aantal ruimtes, opnieuw in te richten in huis? …

Bekijk