Hoe je rust creëert in huis

Hoe je rust creëert in huis

  • 31 januari 2019

  • Door Woonhome.nl

De een is een chaoot, de ander is juist een rustig en geordend type. Maar welk type je ook bent: rust in huis is best belangrijk. Rust in huis staat gelijk aan rust in je hoofd. Het is een van de drie belangrijkste benodigdheden voor een goede gezondheid: rust, reinheid en regelmaat. Maar hoe creëer je rust in huis als je daar niet zo goed in bent? Wij geven 5 tips om rust in huis te brengen.

Vermijd kleine prullaria en felle kleuren en je huis zal rust uitstralen!

Vermijd kleine prullaria en felle kleuren en je huis zal rust uitstralen!

1. Grondig opruimen

Als eerste zul je grondig moeten opruimen om rust in huis te creëren. Het helpt enorm als je alles netjes uitzoekt en categoriseert. Gebruik bijvoorbeeld verhuisdozen om spullen bij elkaar te zetten. Schrijf op elke doos wat je erin stopt en maak er een handig systeem van. Houd verzamelingen bij elkaar en ook spullen van dezelfde soort. Zo kun je alles snel terugvinden, maar kun je het nu gemakkelijk stapelen en opbergen.

2. Verhuisservice gebruiken

Verhuisservice is natuurlijk bedoeld voor als je gaat verhuizen. Want juist dán heb je rust en overzicht nodig! Bij verhuisservice pakken mensen van een verhuisbedrijf je spullen in. Ze hebben hier ervaring in en weten hoe ze dat het handigst kunnen doen. Je kunt in sommige gevallen ook verhuisservice gebruiken als je niet op een gewone manier gaat verhuizen. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een ontruiming.

3. Vraag om hulp

Soms heb je echt een probleem met chaos. Bijvoorbeeld als je obsessief dingen spaart en moeite hebt om spullen weg te gooien. Soms heb je zelf niet eens in de gaten dat het zo erg is, tot anderen je erop wijzen. Kun je zelf echt geen spullen weggooien? Dan is het verstandig om hulp te vragen. Je vrienden en familie kunnen misschien wel spullen weggooien voor je. Is het echt een ernstig probleem, dan kan een psycholoog je helpen om weer orde in huis te krijgen.

4. Vermijd kleine prullaria en felle kleuren

Misschien denk je dat wat kleine decoraties de kamer gezelliger maken. Maar meestal zorgen kleine dingetjes juist voor meer drukte en onrust in huis. Ook felle kleuren maken de ruimte veel onrustiger. Vermijd kleine prullaria en decoraties zoals kleine fotolijstjes, kleine plantjes of kleine beeldjes. Ga in plaats daarvan voor een grotere, centrale decoratie. Bijvoorbeeld een vergrote foto aan de muur in plaats van tientallen fotolijstjes op het dressoir. Check ook eens decoraties in de minimalistische stijl. Zo krijg je veel meer rust in huis dan met veel decoraties en kleuren, hoe gezellig je dat ook vindt.

Rust in jezelf zorgt er voor dat je makkelijker het huis opgeruimd en netjes houdt.

Rust in jezelf zorgt er voor dat je makkelijker het huis opgeruimd en netjes houdt.

5. Krijg rust in jezelf

Veel mensen denken dat ze automatisch rustiger zijn wanneer zij in een opgeruimd huis leven. En dat klopt zeker! Maar wist je dat het ook andersom werkt? Als je zelf rustig bent, zul je automatisch ook je huis wat gemakkelijker netjes houden. Het kan dus heel verstandig zijn om bijvoorbeeld yoga te gaan doen. Of probeer op een andere manier wat meer rust te vinden in jezelf. Ben je erg onrustig of gestrest, dan kunnen kalmerende huismiddeltjes of homeopathische middelen misschien helpen. Of vraag hulp bij een psycholoog. Ben je zelf rustiger en meer in balans, dan zul je merken dat ook je huis opgeruimder en rustiger aanvoelt.

Rust in huis creëren is voor de een makkelijker dan voor de ander. Sommige mensen hebben van nature alles graag opgeruimd en netjes. Anderen zijn wat chaotischer. Of ze slagen er niet in het overzicht te houden, waardoor het snel slordig en rommelig kan gaan ogen. Toch kun je er best wat aan doen! Door met deze tips rust in huis te creëren, zul je jezelf ook rustiger voelen. En omgekeerd geldt: voel jij je rustiger, dan houd je ook gemakkelijker je huis netjes!

Bekijk ook

Langer thuis wonen voor senioren, wat komt daar allemaal bij kijken?

Wanneer je jouw leven lang hebt gebouwd aan jouw eigen nestje, wens je uiteraard hier …

Bekijk

Hoe je rust creëert in huis

De een is een chaoot, de ander is juist een rustig en geordend type. Maar …

Bekijk

5x Tips voor de aanschaf van een compacte airco

Diverse kamers in huis zijn op hete zomerdagen ontzettend warm. Vooral zolders en kamers met …

Bekijk

Je huis optimaal schoonmaken met een steelstofzuiger en andere tips

Een schoon huis is niet alleen beter voor je humeur, maar ook voor je gezondheid. …

Bekijk