Inbraak in je woning? Dit is wat je moet doen

Inbraak in je woning? Dit is wat je moet doen

  • 05 april 2018

  • Door Woonhome.nl

Je wenst het niemand toe: woninginbraak. Toch is soms een inbraak in je huis niet te voorkomen. Dit zijn de tips die je kunt naleven wanneer je een woninginbraak toch een keer meemaakt.

Raak niets in huis aan

Heel belangrijk! Stap je huis binnen en zorg dat je niets aanraakt. Misschien is het je eerste idee om alles op te ruimen. Niet doen: wellicht hebben inbrekers sporen achtergelaten. Door op te ruimen zou je deze sporen kunnen uitwissen. Laat zover mogelijk alles liggen en sluit openstaande ramen of deuren niet.

Na een inbraak kan je het beste zo min mogelijk aanraken in huis, wellicht heeft de dief sporen achtergelaten!

Na een inbraak kan je het beste zo min mogelijk aanraken in huis, wellicht heeft de dief sporen achtergelaten!

Bel direct de politie na de inbraak

Vaak komt er meteen iemand bij je langs om de schade op te nemen. Je kunt aangifte doen van de verdwenen spullen, van braakschade en misschien kan de politie de daders nog opsporen. Bijvoorbeeld doordat een dief DNA heeft achtergelaten of iets anders heeft laten slingeren. Probeer rustig te blijven zolang je op de politie wacht.

Check je inboedelverzekering

Kijk goed naar je inboedelverzekering. Ben je verzekerd? Welke dekking heb je? Je kunt de maatschappij van je verzekering vaak op ieder moment van de dag bellen voor meer informatie. Een inboedelverzekering, bijvoorbeeld een Centraal Beheer inboedelverzekering, kan diverse soorten schade of vermissing dekken. Telefonisch helpt de verzekering je vaak verder.

Doe je verhaal bij bekenden

Een inbraak is niet niks. Grote kans dat het idee van dieven in huis je nog weken zullen achtervolgen. De één slaapt er niet van, de ander voelt zich op andere momenten ongemakkelijk. Praat over de inbraak met mensen om je heen, ze zullen het begrijpen. Vaak is het mogelijk om via de politie slachtofferhulp te krijgen. Stel je voor deze gesprekken open en vertel wat je dwars zit. Dit kan je helpen om het gevoel los te laten.

Het zal even schrikken zijn nadat er bij jou is ingebroken, maar probeer zo snel mogelijk de sfeer weer te veranderen in huis

Het zal even schrikken zijn nadat er bij jou is ingebroken, maar probeer zo snel mogelijk de sfeer weer te veranderen in huis

Zorg voor een andere sfeer in huis

Een inbraak kan heel veel veranderen in huis. Niet alleen het gevoel dat je bij je woning hebt, ook kan het zijn dat de inbraak je een hele andere kijk geeft op de meubels die je hebt. Vergeet niet goed naar je gevoel te luisteren en waar nodig aanpassingen in huis aan te brengen. Wellicht is het aanpassen van de indeling al genoeg voor je gevoel. Anderen hebben liever een andere kleur op de muur of andere woonaccessoires.

Wat je ook overkomt: zorg ervoor dat je niet bang wordt in je eigen huis. Een inbraak gebeurt eens in de zoveel tijd bij één op de zoveel mensen. Dat jij nu een keer slachtoffer bent geworden, zegt niets over de toekomst. Beveilig je huis goed. Sluit deuren en ramen altijd af en zorg voor een lampje dat aanstaat als je niet thuis bent. Op deze manier is je huis goed beveiligd tegen inbraak.

Bekijk ook

Wegens succes geprolongeerd: de betonlook-trend

De betonlook-trend is al een flink aantal jaren gaande. En lijkt in niets aan populariteit …

Bekijk

Creëer het beste thuiskantoor met deze tips

Thuiswerken is soms fijn maar ook een uitdaging. Vaak heb je niet dezelfde voorzieningen voor …

Bekijk

Trendy: het interieur helemaal vol met kamerplanten

Er is bijna geen interieur meer waar je ze niet ziet staan; kamerplanten. Ze zijn …

Bekijk

Stel online je favoriete meubels samen

Welk kast-, tafel- of zitsysteem je ook zoekt, op de website van fabunique stel je …

Bekijk