Je huis effectief verduurzamen: 5 oplossingen

Je huis effectief verduurzamen: 5 oplossingen

  • 29 oktober 2019

  • Door Woonhome.nl

Veel huishoudens zijn bezig met het verduurzamen van het woonhuis. Denk hierbij aan verlichting, isolatie, zonnepanelen en talloze andere manieren. Op den duur is dit niet alleen goed voor ons milieu maar ook voor de portemonnee. Dubbel voordeel dus! Wil jij ook je huis effectief verduurzamen? Lees in dit artikel een aantal handige oplossingen om te besparen op de energie. 

1: Bespaar meer dan 20% met LED lampen

Jouw huis effectief verduurzamen begint met de simpelste dingen. Denk niet meteen aan het vervangen van het dak of het gehele huis te isoleren. Het meest bekende waarmee je begint is natuurlijk het vervangen van lampen. Zorg ervoor dat de gloeilampen plaats maken voor led lampen. Door de langere levensduur én lagere energie verbruik bespaar je al snel 15 tot 20% op de energierekening. Lees hier nog meer voordelen van led lampen.

LED lampen hebben een langere levensduur en lagere energieverbruik

LED lampen hebben een langere levensduur en lagere energieverbruik

2: Dek gaten en kieren af met tocht strips

Koude lucht is niet alleen erg onprettig maar zorgt er ook voor dat je meer moet stoken. De warmte die je dan stookt houdt je het liefst binnen. Maar helaas ontsnapt er vaak veel warme lucht door kieren en gaten. Zonde! Een gemakkelijke en goedkope oplossing hiervoor is een tochtstrip. Een tochtstrip dekt de kieren bij de deuren en ramen af. Hiermee zorgt de strip ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Wist je dat je met tochtstrips maar liefst 260 euro per jaar bespaart? Terwijl het een investering van slechts rond de 10 euro is.

3: Hou de warmte binnen met radiatorfolie

Zonder dat we het weten verdwijnt er veel warmte via de achterkant van een radiator naar buiten toe. Dit voorkom je met radiatorfolie. Dankzij deze folie houd je meer warmte vast én hoef je dus minder te stoken. Niet alleen prettig voor de warmte binnen in huis maar ook voor de portemonnee. Radiatorfolie zorgt voor een besparing van ongeveer een 10 m3 gas per jaar per m2.

4: Spouwmuur isolatie voor een fijne binnen temperatuur

Een van de meest effectieve manieren om te besparen is door de muren te isoleren. Dit doe je met spouwmuurisolatie. Er wordt tussen de voegen gaten gemaakt waarna ze de spouw opvullen met isolatie. Vaak is dit in de vorm van korrels. Met deze isolatie bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar doordat je de warmte beter binnen houdt. De investering hiervan verdien je in ongeveer 3 jaar terug. Het is wel belangrijk om van tevoren te bekijken of jouw woonhuis wel een spouwmuur heeft. Is het huis vóór 1920 gebouwd? Dan heeft jouw huis waarschijnlijk geen spouwmuur.

Zonnepanelen op ene schuin dak.

Huis effectief verduurzamen kan ook met zonnepanelen op je dak.

5: Produceer duurzame energie met zonnepanelen

Zonnepanelen staan zo’n beetje symbool voor duurzame energie. Je wekt dankzij de zon je eigen duurzame energie op. Daarnaast ben je ook niet meer afhankelijk van energie prijzen die jaarlijks verhoogd worden. De investering van zonnepanelen is wat hoger maar die verdien na een jaar of 7 weer terug. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Bekijk dan eerst of jouw dak wel geschikt is. Daarnaast is het ook interessant om te bekijken aan welke zijde van het dak ze het beste liggen vanwege de zonuren. Des te meer panelen je op het dak laat leggen, des te meer je uiteindelijk bespaart. Maar let op, je moet de energie wel nodig hebben. Voor een exact kosten van zonnepanelen overzicht neem je contact op met een specialist die kijkt naar jouw situatie.

Je huis effectief verduurzamen met zonnepanelen

Wist je dat je met 8 zonnepanelen ongeveer 3000 kWh per jaar opwekt? De kosten hiervan zijn 3550 tot 4100 euro. De opbrengst hiervan is 650 euro per jaar. Wanneer je voor 20 zonnepanelen gaat dan wek je 5000 kWh per jaar op. De kosten hiervan zijn 5500 tot 6500 euro. Een opbrengst van 1100 euro per jaar. Wil je nog meer panelen zoals 28 stuks? Dan wek je 7000 kWh per jaar op. De kosten zijn 7400 tot 8500 euro en de opbrengst is 1600 euro per jaar.

Wek je eigen duurzame zonne-energie op

Wek je eigen duurzame zonne-energie op

Bekijk ook

De nieuwste gadget voor in huis: de stoelfiets

Je huis is de plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Lekker op de op de …

Bekijk

Verhuizen? Deze 10 belangrijke dingen moet je niet vergeten

Bij een verhuizing komt erg veel kijken. Van het wijzigen van je adres tot het …

Bekijk

ING kiest Woonhome.nl als Starter van de Maand november

YES! Woonhome.nl is door ING uitgeroepen tot Starter van de Maand november! Dat vinden we …

Bekijk

Een PVC vloer in het interieur: gevarieerde keuzes en mogelijkheden!

Nieuwe vloer voor je woning, verdieping of kamer? Kijk dan ook eens naar de voordelen …

Bekijk