Voor jou uitgezocht: 5 Verschillende soorten dakramen.

Voor jou uitgezocht: 5 Verschillende soorten dakramen

  • 27 april 2020

  • Door Woonhome.nl

Bijna elk huis heeft wel een zolder. Zolders die vaak functioneren als berging maar er zijn ook zolders met een slaapkamer of werkkamer. Om de lichtinval op deze kamers te verbeteren, kan het handig zijn om een VELUX dakraam te laten plaatsen. Van tuimeldakramen tot dakramen voor een platdak, elk huis vraagt om een passend type dakraam. Bekijk welk dakraam het beste bij jouw zolder past.

1. Budgetvriendelijk: vast dakraam

De meest simpele variant is de vaste dakraam. Dit is een dakraam dat niet open kan maar functioneert als een licht inlatend raam. Vergeleken met andere dakramen is de vaste dakraam goedkoop doordat er geen andere functies aan zitten. Wil je meer lichtinval op de overloop of de zolder zonder dat het open hoeft voor ventilatie? Dan is een vaste dakraam de beste keuze.

Een vast dakraam voor een lichtere zolder.

Een vast dakraam voor een lichtere zolder.

2. Speciale dakramen voor platte daken

Als je een plat dak hebt passen de standaard dakramen niet in het plaatje. Daarom zijn er speciale dakramen voor platte daken. Deze dakramen komen in verschillende soorten en maten. Zo heb je dakramen die wel open kunnen voor ventilatie, gesloten platdakramen op een rij en lichtkoepels.

Zoek je een raam voor veel ventilatie? Zorg dan dat het dakraam makkelijk open kan. Wil je graag enorm veel licht in huis? Dan is een lichtkoepel de beste keus.

Moderne lichtkoepel op een platte dak

Moderne lichtkoepel op een platte dak.

3. Tuimelvensters voor flexibiliteit

Een tuimelvenster of -dakraam komt je het vaakst tegen bij schuine daken (vaak in slaapkamers of zolders). Dit type dakraam is gescharnierd in het midden waardoor beide kanten open gaan wanneer je het raam opentrekt. Je opent dit raam door aan een hendel, die aan de bovenkant van het interne dakraam zit, te trekken.

Een tuimelvenster dakraam is een ideale keuze voor een kamer waar je veel bent. Een slaapkamer of werkkamer. Met dit type dakraam zorg je voor veel ventilatie in de ruimte, en je kunt ook heerlijk naar buiten kijken.

Houten tuimelvenster in de schijnende zon. 

Houten tuimelvenster in de schijnende zon.

Met dit type dakraam zorg je voor veel ventilatie en licht!

Met dit type dakraam zorg je voor veel ventilatie en licht!

4. Uitzettuimelvenster voor ventilatie en meer uitzicht

Naast het tuimelvenster dakraam is er ook het uitzettuimelvenster dakraam. Een uitzettuimelvenster dakraam is gescharnierd aan de bovenkant. Het zolderraam klap je naar buiten open buiten kan. Het voordeel is dat je geen deel van het dakraam binnen in je kamer hebt. Hiermee kun je ook je raam wagenwijd openzetten en genieten van een nog ruimtelijker uitzicht. Een uitzettuimelvenster is over het algemeen wel duurder dan een gewone tuimelvenster.

Uitzettuimelvensters boven het bed in de frisse ochtend. 

Uitzettuimelvensters boven het bed in de frisse ochtend.

Met een uitzettuimelvenster kun je genieten van meer ruimte!

Met een uitzettuimelvenster kun je genieten van meer ruimte!

5. Elektrisch dakraam voor gemak

Tegenwoordig is alles elektrisch en automatisch; fietsen, auto’s, noem het maar op. Een elektrisch dakraam is dan ook niet te missen. Een elektrisch dakraam werkt via een bedieningspaneel (gevestigd aan een muur) op netstroom of zonne-energie. Je kunt zo gemakkelijk het binnenklimaat regulieren doordat je ook vanuit een app de temperaturen kunt bekijken via sensoren.

Als je het raam openzet voor ventilatie, dan houdt het dakraam het weer in de gaten. Wanneer het begint te regenen gaat het elektrische dakraam automatisch dicht door de ingebouwde sensoren. Dit type dakraam is wel duurder dan alle anderen maar ideaal voor hoge zolders met grote en hoge ramen waar je lastig zelf bij kunt.

Afstandsbediening voor elektrische dakramen. 

Afstandsbediening voor elektrische dakramen.

Wist jij dat jij jouw dakraam ook elektrisch kunt gebruiken?

Wist jij dat jij jouw dakraam ook elektrisch kunt gebruiken?

Speciale dakramen voor unieke situaties

Voor meer licht en ventilatie op zolder is een dakraam niet de enige keuze. Je kunt ook een dakkapel overwegen. Een dakkapel is een verticale raam in een schuin dak waardoor je dus een stukje horizontale verlenging van het dak krijgt waar de kamer zich bevindt. Dit is heel handig als je geen schuin raam wilt. Maar het grootste voordeel is dat je meer ruimte creeert op zolder. Een dakkapel kan tegenwoordig ook helemaal van glas zijn. Zo laat je nog meer licht naar binnen. Een dakkapel is echter wel een veel grotere investering dan een dakraam.

Van dakkapel naar balkon.

Een variatie van een standaard dakkapel is een dakkapel dat in een balkon veranderd. Hier is vaak geen vergunning voor nodig doordat de verlenging minimaal is. Zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder heeft dat een heel mooi effect.

Als laatste optie kun je ook nog kiezen voor een dakterrasvenster. Dit is hetzelfde principe als met een balkon maar dan minimaal drie keer zo groot zodat je ook echt buiten kunt zitten als je dat zou willen.

Enorme lichtkoepel in een lege kamer voor een mooi uitzicht.

Enorme lichtkoepel in een lege kamer voor een mooi uitzicht.

Bekijk ook

Jonge gezinnen beginnen aan een nieuw leven, buiten de stad

De bevolking van Nederland is hard aan het groeien. Elke dag ontstaan er nieuwe gezinnen …

Bekijk

De voor- en nadelen van een wollen vloerkleed

Overweeg je voor een wollen vloerkleed te kiezen? In dit artikel hebben we de voor- …

Bekijk

Zo maak je van jouw keuken een eye-catcher: BORA Pure kookplaat met afzuiging

De keuken is gelukkig vaak weer het middelpunt van je woonkamer. Vroeger was de keuken …

Bekijk

Zo krijg jij groene stroom in huis

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met de aarde en het milieu. Het is steeds …

Bekijk