De juiste verlichting in huis voor iedere ruimte

De juiste verlichting in huis voor iedere ruimte

  • 19 juni 2019

  • Door Woonhome.nl

Verlichting is een belangrijk onderdeel van het interieur van iedere woning. Elke ruimte in huis heeft een andere functie en de vraag is daarom ook al vaak welke soort verlichting je nodig hebt in welke ruimte. Dit is afhankelijk van de functie van de ruimte als de sfeer die je in de ruimte wilt creëren. Dit artikel helpt je kiezen van de verlichting voor iedere ruimte.

De verlichting die je nodig hebt in de woonkamer

De woonkamer is een diverse ruimte. Het is de plek waar je in de avond gezellig wilt kunnen zitten voor de televisie, waar je visite uitnodigt en lekker bij wilt kletsen. Sfeerverlichting is daarom nodig, maar ook functionele verlichting voor wanneer je nog een boek wilt lezen of wat anders wilt doen in de woonkamer. Daarnaast is er natuurlijk basisverlichting nodig om de ruimte geleidelijk te verlichten.

Een industriële lamp zorgt voor sfeerverlichting in de woonkamer

Een industriële lamp zorgt voor sfeerverlichting in de woonkamer

Basisverlichting in je woonkamer

Basisverlichting kun je creëren door inbouwspots te gebruiken. Voor de functionele verlichting zijn lampen op een tafeltje naast een leesplek of staande lampen zeer geschikt. Ook boven een tafel kan een hanglamp functionaliteit bieden. Zowel voor functionele verlichting de sfeerverlichting zijn dimbare LED lampen geschikt. Hiermee stel je zelf het licht bij.

Een industriële lamp zorgt voor sfeerverlichting in de woonkamer

Sfeerverlichting voor je woonkamer

Sfeerverlichting is ook afhankelijk van de inrichting van de ruimte zelf. Heeft deze een moderne, antieke of industriële uitstraling? Heeft de ruimte een antieke uitstraling? Kies dan de juiste lampen die hierbij passen.

De keukenverlichting

De keuken heeft in feite twee plekken. Dat is de eettafel en het aanrecht. Boven het aanrecht wil je functionele verlichting hebben. Hier heb je goed licht nodig om het eten te snijden en klaar te maken.

De eettafel heeft ook functionele verlichting nodig, maar je wilt ook sfeerverlichting boven de eettafel. Een hanglamp met dimbare verlichting past hier het beste bij. Algemeen advies is om de hanglamp circa 80 centimeter boven de tafel te laten hangen. Op deze manier is het licht niet te fel maar ook niet te zacht.

Functionele verlichting is noodzakelijk in de keuken

Functionele verlichting is noodzakelijk in de keuken

Verlichting kiezen voor je badkamer

De badkamer heeft ten eerste basisverlichting nodig. Met een plafondlamp die dimbaar is (om ook sfeer te creëren in de badkamer) ben je al voorzien van de basisverlichting. Verder zijn functionele lampen bij de spiegels nodig en zijn er nog meer lampen te gebruiken om voor meer sfeer te zorgen.

IP-waarde voor badkamerverlichting

Bij het kiezen van de lampen in de badkamer is het belangrijk om goed te letten op de IP-waarde van de lampen. De IP-waarde zegt iets over de waterdichtheid van je lamp. Hoe hoger het tweede cijfer, hoe beter je lamp beschermd is tegen water. Je veiligheid staat namelijk voorop!

Bijzondere hanglampen in de badkamer

Bijzondere hanglampen in de badkamer

Bekijk ook

Office Tuesday: Creatief adviesbureau in Londen

“Op Woonhome.nl stellen we iedere dinsdag een bijzondere en opvallende kantoorinrichting centraal. Deze week kijken …

Bekijk

Desso Denim: Stoer kleed met jeans look

Denim verovert het interieur en net als je favoriete jeans, passen de 'denim kleden' overal …

Bekijk

Op deze manier creëer je een heerlijke warme sfeer in huis

Thuiskomen in een gezellig en sfeervol huis is het fijnste dat er is. Wil je …

Bekijk

Hier moet je op letten bij het kiezen van verlichting van de woonkamer

De juiste verlichting in je interieur is belangrijk. Sfeer in een kamer staat of valt …

Bekijk