Klein interieur, grootse uitstraling: zo richt je dat in

  • 26 maart 2020

  • Door Woonhome

Een appartement, studio of tiny house? In deze tijd, waarin elke vierkante meter telt, wonen we vaak klein. Maar dat is niet erg. Ook een klein interieur richt je groots in! Een paar tips om voor jouw huisje groter te laten lijken.

1. Creëer ruimte waar het kan in een klein interieur

De woonkamer is een plaats waar we veel uurtjes doorbrengen. Maar ook andere ruimtes in huis zijn belangrijk en kun je optimaal benutten. In de slaapkamer draait alles om rust. In de keuken om gezelligheid, eten en samenzijn. Wellicht past een eettafel wel bij jou in de keuken. Zo creëer je meer ruimte in de woonkamer. Geef ook loze hoeken een functie. Zet een schoenenkast in een hoekje van de hal of onder de kapstok. Kies daarnaast voor multifunctionele meubels, zoals een uitschuifbare eettafel of een slaapbank.

2. Maak optimaal gebruik van de hoogte

Klein interieur of niet; we gaan vaak niet de hoogte in waar het wel kan. Gebruik ook de hoogte in de ruimte volledig.  Een kledingkast mag best tot je plafond reiken. En wat dacht je van de keuken? Vaak gaat hier onnodig ruimte verloren met lage keukenkastjes. Veel spullen heb je niet dagelijks nodig. Deze zaken leg je dus eenvoudig op een hogere plank. En wil je meer ruimte op je studeerkamer? Ga voor een hoogslaper en plaats daaronder een bureau. Zo benut je optimaal die paar vierkante meters.

Tip voor een klein interieur: een open kast en lichtdoorlatende gordijnen.

Tip voor een klein interieur: een open kast en lichtdoorlatende gordijnen.

Met plisségordijnen kun je met het licht spelen.

Met plisségordijnen kun je met het licht spelen.

3. Kies voor veel licht in huis

Hoe lichter de ruimte, hoe groter deze oogt. Laat daarom zoveel mogelijk licht in huis vallen. Wil je toch een beetje privacy, kies dan lichtdoorlatende gordijnen. Of ga voor plisségordijnen. Deze kun je halverwege je raam uithangen, waardoor er voldoende licht naar binnen komt en je ook privacy hebt.

Zorg met het vele licht dat naar binnenkomt ook voor veel lichte kleuren in je interieur. Lichte kleuren reflecteren namelijk meer licht, daardoor lijkt elke ruimte groter. Ook een minder druk patroontje op de muur, zorgt dat de muren veel minder op je afkomen. Bij Decorette kun je inspiratie opdoen en advies inwinnen over de juiste vloer, raam- en muurbekleding. Dit bedrijf heeft ook een breed assortiment aan verfsoorten, behangsels en raamdecoratie.

Een grote wandspiegel en een lichte kleuren in je interieur zorgen voor een groots effect.

Een grote wandspiegel en een lichte kleuren in je interieur zorgen voor een groots effect.

4. Spiegels en glas: verdubbel je leefruimte

Misschien is het een overbekend trucje, maar het werkt wel: spiegels in huis. Een grote wandgrote spiegel is een prachtige optie. Kleinere spiegels tegenover elkaar zorgen voor een speels effect. Plaats je een spiegel tegen een smalle wand? Dan lijkt de kamer langer. Tegen een brede wand? Dan lijkt de kamer breder.

5. Gaaf (en praktisch): zwevende meubels

Zwevende meubels zien er ook strak en modern uit, maar zijn ook erg praktisch. Denk aan een zwevend bed of tv-kastje. Dankzij de open ruimte eronder, lijkt je kamer meteen groter. Ook stijlvol is een wandkast. Zo behoud je opbergruimte en ruimte om iets neer te zetten. Daarnaast zijn open kasten nog een manier om je kamer groter te laten lijken, omdat ze erg ruimtelijk ogen.

Witte muren en meubels? Ook een lichte vloer zorgt voor een optisch grotere kamer.

Witte muren en meubels? Ook een lichte vloer zorgt voor een optisch grotere kamer.

6. Denk ook aan de vloer

De juiste kleur en het juiste materiaal laten de ruimte groter lijken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om voor een kleur te kiezen die overeenstemt met de muren. Je kunt er ook voor kiezen om één soort vloer te kiezen voor de hele verdieping. Doordat de vloer doorloopt, lijkt je woning groter.Bekijk ook

Wonen met meer gemak door techniek

- Advertorial -De inrichting van ons huis is door de jaren heen flink veranderd. Huizen …

Bekijk

Hout voor landelijke stijl in huis

Woontrends komen en gaan, maar de landelijke inrichting zal altijd wel een blijvertje zijn. Met …

Bekijk

Dit zijn de voordelen van een gietvloer in je woning

Strak, onderhoudsvriendelijk en trendy: dat is de gietvloer. In fabrieken, werkplaatsen en winkels zijn gietvloeren …

Bekijk

Tover één kamer om in woning met 6 kamers

Voor sommige woonruimtes heb je gewoon meubels op maat nodig. Zoals het appartement van Graham …

Bekijk