Kunststof verven: zo doe je dat 

Kunststof verven: zo doe je dat 

  • 15 november 2017

  • Door Woonhome.nl

Een muur schilderen doe je gewoon met muurverf en hout kan je lakken met houtlak. Maar je kunst ook kunststof verven. Bijvoorbeeld de kunststof kozijnen in je huis, keukenkastjes of vensterbanken van kunststof.  Ook meubels zijn soms van kunststof. En ook deze kun je verver. Doorloop de volgende stappen voor wanneer je kunststof meubels en objecten van een andere kleur wilt voorzien.  

Stap 1: Ontvetten van het oppervlak

Het schilderen van kunststof is niet alleen een kwast in de verfpot dopen. Bij het schilderen van kunststof komt meer kijken. Wanneer je je goed voorbereidt op het schilderen zal de verf het best hechten aan het object en ga je dus voor een langdurig mooi resultaat.

Eerst ontvet je het oppervlak dat je gaat schilderen. Dit doe je met verfreiniger of met bijvoorbeeld ontvetter van St. Marc. Dit vind je bij de bouwmarkt. Het ontvette oppervlak wrijf je droog met een doek.

Stap 2: Schuren van het object

De volgende stap is het schuren van het oppervlak. Door het object te schuren zorg je voor een mooi, strak en egaal object. Flexa raadt voor het schuren van kunststof objecten schuurpapier P150-180 aan. Met dit schuurpapier behaal je het allermooiste resultaat voor je project.

Zorg dat je ook na het schuren je object weer schoonmaakt en ontvet!

Stap 3: Afplakken en grondverf aanbrengen

Plak alle gedeelten af die je niet wilt schilderen. Denk bijvoorbeeld aan de ramen bij kozijnen of een greepje bij een meubel. Indien mogelijk kan je losse gedeelten ook van het meubel afschroeven, zo weet je zeker dat je verfvlekken voorkomt.

Vervolgens kun je aan de slag met grondverf. In de hoeken werk je met een kwast, op grote oppervlakken met een roller. Met een roller kun je tevens alle overgebleven verf van de kwast goed uitsmeren over het gehele oppervlak.

Stap 4: Licht opschuren

Vervolgens neem je schuurpapier P240 en schuur je nogmaals. Je schuurt nu de oppervlakken die je net hebt geschilderd met de grondverf. Doe dit wel pas wanneer de grondverf goed gedroogd is. Schuur ook niet te grof. En maak daarna het oppervlak weer goed vrij van stof met een droge doek. Dit voorkomt dat er los stof in de verf komt te zitten.

Stap 5: Schilderen van kunststof

Je kunt nu eindelijk écht aan de slag! Voor het schilderen van kunststof kun je Flexa Expert Houtlak of Flexa Strak in de Lak Hoogglans gebruiken. Werk met het schilderen altijd van boven naar beneden. Je kunt beter te weinig lak gebruiken dan teveel, want zo voorkom je druipers en strepen. Wissel de schilderrichtingen altijd af voor een egaal effect.

Je kunt kiezen voor een kleur naar keuze om het object een eigentijdse uitstraling te geven. Kies voor hoogglans lak wanneer je een glimmende afwerking wilt. Ga voor houtlak voor een meer matte uitstraling. Laat het geheel goed drogen en vergeet niet het tape van de afgeplakte gedeelten te verwijderen terwijl de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je straks de verf van het kunststof aftrekt met de tape.

Het schilderen van kunststof vraagt zoals je ziet wat voorbereidings, maar het resultaat is verbluffend. Zeker wanneer je bijvoorbeeld vintage meubels nieuw leven wilt inblazen is het schilderen van kunststof een gemakkelijke manier. Je creëert een compleet nieuwe uitstraling. Daarbij is het schilderen van meubels of andere objecten in huis een ontspannen bezigheid, een fijne besteding voor het weekend dus! Helemaal met een fijn muziekje!

Bekijk ook

5 tips voor een moderne tuin

Wil je graag een moderne tuin maar weet je niet waar te beginnen? Er zijn …

Bekijk

Hebben: Van drank trolley tot een nieuw allround keukenhulpje

Het premiummerk van Schüller, next125, heeft de next125 trolley gecreëerd. Deze elegante trolley is als …

Bekijk

Kleurrijke kunst voor in huis

Een schilderij aan de wand maakt je interieur compleet. Ook zorgt een kleurrijk doek voor …

Bekijk

3 Tegeltrends voor je badkamer én woonkamer

Ben je van plan om je badkamer of woonkamer een nieuwe look te geven? En …

Bekijk