Lampen voor thuis? Een lichtplan maak je zo!

  • 27 februari 2016

  • Door Woonhome.nl

7 stappen voor het maken van een lichtplan

Eén van de zaken die je snelst over het hoofd ziet bij de bouw of herinrichting van een woning is het lichtplan. Maar goede verlichting misschien wel één van de belangrijkste aspecten aan je woning. Zeg nu zelf: niemand wordt toch vrolijk van een bedompte, donkere ruimte. En ook overbelichting is funest voor de creatie van die gezellige, huiselijke sfeer in huis. Gelukkig kun je met een paar simpele tips zelf perfect aan de slag om je lichtplan op te maken. Lampenonline.com zet in dit artikel 7 stappen op een rij gezet voor het maken van een lichtplan.

woonhome-lichtplan-voorbereiding-professionele-lichtplan

Professionele voorbereiding, voor een lichtplan thuis

Stap 1. Een simpele voorbereiding voor jouw professionele lichtplan (zonder wiskunde)

In ieder huis is geen kamer gelijk. Elke kamer heeft wel een andere lichtinval, meubels, functie of grootte. Loop om te beginnen elke kamer en ruimte door en noteer waarvan de natuurlijke lichtinval komt. Bekijk vervolgens wat de grootte van de kamer is (klein, middel, groot) en hoeveel natuurlijk licht er binnenkomt. (weinig, gemiddeld, veel).

“Tip: kijk twee keer naar hoe de natuurlijke lichtinval is. In de ochtend/middag en in de avond voor zonsondergang. Dit kan nog behoorlijk anders zijn.”

woonhome-Functie-van-de-kamer-type-licht

Lichtplan maken, voor de functie van licht

Stap 2. Functie van de kamer en type licht

In de volgende stap stellen we de functie van de kamer vast. We zoeken hier een antwoord op de vraag: waarvoor dient deze kamer? Is een simpel basislichtje voldoende of heb je toch wat feller licht nodig? Heb je een sfeerlicht nodig of doe je ook altijd nog wat werk thuis? Is het dan beter te werken met hanglampen, plafondlampen of wandlampen? Het is hier zaak een gulden middenweg te vinden tussen esthetiek en de praktische kant van de zaak.

“Een sfeerlichtje is fijn om knus voor de buis te kruipen maar als je in de weer bent met scherpe messen is wat meer zicht toch ook wel mooi meegenomen. De verlichting in de woonkamer zal dus niet hetzelfde moeten zijn als die in de keuken.”

woonhome-spots-vloerlampen-in-huis-lichtplan

Lichtplan maken, voor thuis, spots, vloerlampen.

Stap 3. Meubels in de spotlight

Nadat de functie van de kamer duidelijk is denk je na of je specifieke onderdelen in het interieur graag zou willen uitlichten. Misschien een foto, een beeldje, je gewonnen prijs of een prachtig, vintage meubels? Een vloerlamp kan hier heel goed hulp bij bieden; subtiel én opvallend.

Stap 4. Licht voor een kleine kamer

Heb je een kleine kamer met weinig daglicht? Met bepaalde lampen maak je de kamer opties veel groter. Heb je veel licht nodig, kies dan voor een plafondlamp. De kamer lijkt hoger en je kunt er fellere lampen in gebruiken zodat je ook alle hoeken mooi belicht Wil je toch meer sfeer aanbrengen. Ga dan voor een hanglamp met een open bovenkant. Licht naar boven maakt een ruimte opties groter.

woonhome-hanglamp-grote-kamer-gezellig-lichtplan

Lichtplan maken, gezellige hanglamp voor in de woonkamer

Stap 5. Zo maak grote en middelgrote ruimten gezellig met lampen

Oogt een ruimte te kil? Of valt een (middel) grote ruimte niet helemaal in de smaak. Met licht kun je voor een intiem sfeertje zorgen. Hanglampen breken de ruimte bijvoorbeeld. Maar ook een naar beneden gerichte lamp is een goede keuze. Zorg ook voor een dimmer, want dimlicht maakt alles nog knusser.

“Ga ook voor lampenkappen met een warme kleur. Zo maak je je kamer nog intiemer!”

woonhome-lichtplan-locatie-licht-plan

Professionele lichtplan maken voor je locatie thuis

Stap 6. Bepaal de juiste locatie in je huis

Als het om een nieuwbouw gaat is het ook belangrijk om na te denken over de locatie van je lichtknoppen. Dit is iets dat je nogal vaak vergeet en voor onnodige problemen kan zorgen. Controleer, als dat dus kan, waar je de lichtbronnen wenst en of er al bedrading en stopcontacten genoeg voor zijn voor je lampen.

“Meerdere lampen in je woonkamer? Gebruik een afstandsbediening om meerdere lampen in één keer te aan of uit te zetten.”

woonhome-uniforme-stijl-lampen-koper-koperen-lampen-lichtplan

Lichtplan, met koperen lampen stijlvol

Stap 7. Ga voor een uniforme stijl lampen

Soms is het verleidelijk om allerlei mooie lampen te nemen in huis. Ga hier voorzichtig mee te werk, want dit kan al snel onrustig ogen, helemaal in één ruimte. Kies bijvoorbeeld 3 stijlen lampen voor je hele huis en kijk of de lampen goed bij de stijl van je meubels passen.

“Denk goed na over de functie van elke kamer maar tracht wel in niet te veel thema’s te vervallen.”

Een lichtplan maken is dus geen onmogelijke opgave voor de leek. Het is gewoon een kwestie van een goede focus te houden en niets over het hoofd te zien. Tenslotte weet jij beter wat je wil dan wie dan ook.

Bekijk ook

De slaapkamer op zolder

De zolder kan best een onhandige ruimte zijn. Je hebt te maken met schuine wanden, …

Bekijk

Zo maak je jouw tuinmeubels winterproof

Brrr, winter. Guur winterweer heeft niet alleen een invloed op jouw huid, ook jouw tuinmeubelen …

Bekijk

Vorstschade: voorkomen en verzekeren

Het is nooit verkeerd om je zo snel mogelijk voor te bereiden op de koude …

Bekijk

Weekendspots: Le Jardin (Utrecht) – Groente in een groene omgeving

Heb jij wel eens bloemkool of maïs in 5 verschillende bereidingen gegeten? Of ben je …

Bekijk