Last van houtworm? Deze stappen kun je ondernemen!

Last van houtworm? Deze stappen kun je ondernemen!

  • 26 april 2019

  • Door Woonhome.nl

Houtworm is een van de meest vervelende soorten ongedierte. Dit is niet voor niets! Er kan ernstige schade aan houten meubels, een houten vloer en een houten dakconstructie ontstaan. Ondanks dat dit kleine beestje vaak niet groter is dan één of hooguit twee centimeter, is de schade enorm. Als de houtworm genoeg heeft gegeten, maakt hij een vliegopening en verlaat het hout. In dit artikel gaan we in op mogelijkheden om de houtworm te bestrijden.

Wanneer de houtworm volgroeit is en genoeg hout heeft gegeten, laat hij deze gaatjes in het hout achter.

Wanneer de houtworm volgroeit is en genoeg hout heeft gegeten, laat hij deze gaatjes in het hout achter.

Zelf een houtworm bestrijden is vaak lastig

Hoewel er online en binnen bouwwinkels verschillende middelen tegen houtworm te vinden zijn, is het vaak lastig om dit diertje zelf te bestrijden. Houtwormen verstoppen zich diep in houten constructies. Daar waar de chemische bestrijdingsmiddelen vaak enkel de toplaag bereiken. Wel zou je de boktor uit je woning kunnen bestrijden. Vang de boktor zelf, plaats vallen tegen de boktor of probeer een chemische spray. Pas wel op met het gebruik van deze sprays! De nevel zal op de vloer neerdwarrelen. Wanneer huisdieren of kinderen op de vloer spelen, kunnen zij met de gifstoffen in aanraking komen. Dit wil je voorkomen!

Professionele hulp bij overlast van de houtworm

De beste optie om van het hele probleem af te komen, is het inschakelen van professionele hulp. Er zijn verschillende organisaties, die je kunnen helpen bij de bestrijding van houtworm. Zij maken doorgaans geen gebruik van chemische sprays, maar kiezen voor het gebruik van hitte of kou. Door meubels sterk te verhitten kan je de houtworm op een effectieve wijze bestrijden. Het beestje is namelijk niet bestand tegen deze hoge temperaturen. Andersom kunnen je jouw meubels ook sterk verkoelen. Deze oplossingen zijn niet alleen effectief, maar ook nog eens hartstikke milieuvriendelijk.

Het koelen of verwarmen van je meubels is de meest effectieve manier om van houtwormen af te komen!

Het koelen of verwarmen van je meubels is de meest effectieve manier om van houtwormen af te komen!

Preventieve maatregelen nemen

Tot slot is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen tegen de houtworm. Dit doe je bijvoorbeeld door houten constructies uitgebreid te controleren, voordat je deze in huis plaatst. Controleer of er kleine gaatjes zichtbaar zijn in het hout! Ook is het slim om houten planken en meubels in te smeren met beits. Houtwormen zijn niet bestand tegen beits, waardoor torren hun larven minder snel op het hout achter zullen laten. De kans op overlast van houtwormen wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Bekijk ook

Prachtige ambachtelijke Tibetaanse tapijten in beeld

Een heerlijk filmportret om je werkweek zonder stress mee te beginnen! Pasang Wangchuk uit de …

Bekijk

3x essentiële lampen voor in jouw keuken

Kook jij al uitgebreid heerlijk verfijnde gerechten in jouw droomkeuken? Ben je een liefhebber van …

Bekijk

Inbraak in je woning? Dit is wat je moet doen

Je wenst het niemand toe: woninginbraak. Toch is soms een inbraak in je huis niet …

Bekijk

Het geheim van de smid

Het licht niet voor de hand om een vaas te smeden. Toch is het helemaal …

Bekijk