Moderne kloostertafels – de nieuwste trend

Moderne kloostertafels – de nieuwste trend

Door:
Woonhome.nl

12 maart 2019

Kloostertafels hebben we al een tijd niet meer gezien. Maar gelukkig is deze bijzondere tafel bezig met z’n terugkomst! Dit klassieke meubelstuk heeft een relatief lange geschiedenis. Zo gebruikten de romeinen de tafels als een pronkstuk en ter architecturale vertoning. Daarna werd vanaf de middelleeuwen de tafel als een functioneel meubel gebruikt. Ze stonden namelijk in de eetzalen van kastelen en kloosters waar men gezamenlijk een maaltijd nuttigde. Later in de eeuw gebruikten de monniken de tafels zelfs om aan te werken. Kortom, de tafel bestaat al een geruime tijd!

De trends van de kloostertafel in de geschiedenis

De kloostertafel is in de afgelopen decennia met de trends en ontwikkelingen meegegaan. Zo waren de tafels in eerste instantie rechthoekig van brede planken met een regelverbinding en gedraaide poten. In 1500 in Frankrijk, en later in Nederland, kwamen er rijke versieringen op de meubels. In Nederland komt vanaf het begin van de 17de eeuw ook de balpoottafel meer in trek. Dit is een trektafel met vaasvormige poten verbonden met elkaar door regels. Weer wat later in de 17de eeuw zien we dat de tafels grote bolvormige flespoten krijgen. En zo kwam het dat onder invloed van Lodewijk XIV in de 18de eeuw de tafels meer rondingen kregen. Elegante vormen, draaiingen en gesneden houtwerk kenmerkte de kloostertafel in de barokke tijd.

Klassiek model kloostertafel gemaakt van eikenhout.

Klassiek model kloostertafel gemaakt van eikenhout.

De nieuwste trends van kloostertafels 

Kloostertafels zijn van ouds gemaakt van eikenhout. Zo maakten men de tafels van eikenbomen die rondom het klooster stonden. Eikenhout gaat jarenlang mee en heeft een robuuste, geleefde uitstraling. Dit kenmerkt zich door de noesten in het hout, ruwe nerven en de scheuren die je vaak ziet.

Tegenwoordig zijn kloostertafels ook gemaakt van andere materialen. Zoals teak en grenen hout die ook zo’n bijzondere, authentieke sfeer uitstralen. Het blijft overigens wel een echte herkenbare kloostertafel ondanks het materiaalverschil. De tafelblad is immers nog steeds robuust en de tafel heeft ook nog die massieve uitstraling. Door te combineren met nieuwe materialen en kleuren krijgt de kloostertafel een eigentijdse look. Denk bijvoorbeeld eens aan wit onderstel onder een grenen tafelblad. Grote eikenhouten planken met witte flesvormige poten. Of wat dacht je van een stalen frame en zware schragen onder een tafelblad?

Moderne tafel, kloostertafel look, met onderstel van stalen schragen.

Moderne tafel, kloostertafel look, met onderstel van stalen schragen.

Dankzij deze unieke combinaties past de kloostertafel in diverse woonstijlen. Bijvoorbeeld een landelijke interieur, modern interieur maar ook een industrieel interieur is geschikt voor een kloostertafel.

Bekijk ook

Weekendspots: Markthal Rotterdam

Geïnspireerd op de versmarkten in Stockholm, Barcelona en Valencia heeft Rotterdam nu ook een prachtige …

Bekijk

Zo kies je de ideale buitendeur

De voordeur heeft een belangrijke functie. Zo is je voordeur is hét aanzicht van je …

Bekijk

Voordelen van goede raamdecoratie op kantoor

Een kantoorruimte heeft twee functies: het creëren van een prettige én een functionele ruimte om …

Bekijk

11 WK-Toppers op Woonhome.nl

Het WK is begonnen! En dat betekent dat we een maand lang op de bank …

Bekijk