New York Loft: zo creëer je één in je huis

  • 20 november 2019

  • Door Woonhome

Wie wil nu geen een eigen New York Loft? Een stijlvolle, urban appartement met een eigentijds en rauw karakter. Natuurlijk in een van de prachtige wijken in New York. Ook in Nederland kun je deze coole ‘New Yorkse’ sfeer in je huis terug laten terugkomen. Van de badkamer in een jaren 30′ woning tot aan de keuken in je appartement. Hiervoor doe je vooral inspiratie op in the Big Apple zelf. 

Ben je van plan om naar New York te gaan om zelf een kijkje te nemen? Lees dan vooral hoe je gemakkelijk een ESTA kan regelen onderaan het artikel. Mocht je geen tijd of geld hebben om naar Amerika te gaan, dan vind je in dit artikel alsnog inspiratie voor jouw eigen New York Loft.

Het ontstaan van de herkenbare New York Loft

Open, bakstenen muren. Lampen en kasten met een industriële look. Amerika heeft het allemaal. Maar waar komt het vandaan en hoe herken je zo’n loft? Officieel komt het idee van een loft helemaal niet uit Amerika. Nee, het begon allemaal rond 1850. Schilders in Europa wilden namelijk enorme schilderijen maken. Daarvoor was veel ruimte nodig. Daarom werden de eerste lofts gebouwd (met hoge plafonds). 

Begin 1900 kwam het naar Amerika. Daar werden de lofts (gebouwen met hoge plafonds) als warenhuizen gebruikt voor de haven van New York (en Boston). En rond 1940 begonnen artiesten met weinig inkomen (illegaal) te leven in oude fabrieken en leeg gestripte kantoorgebouwen. In 1970 werden deze lofts omgetoverd in woonbare ruimtes en daar was het dan: de New York Loft stijl.

Als je zelf naar New York reist (vergeet de ESTA niet), kom je veel New York Lofts tegen. Hieronder kom je erachter welke essentiële onderdelen in een New York Loft horen. Zo raak je alvast een beetje in de stemming.

Een close-up van een moderne New York Loft stijl appartement.

Een close-up van een moderne New York Loft stijl appartement.

Zo ziet een typische New York Loft er uit

Grote open ruimtes met een industrieel interieur. Het liefst zie je de bakstenen muur binnen in jouw appartement. De harde geschiedenis van de loft is terug te zien in de inrichting. Kenmerken hiervoor zijn: staal, de ‘brick wall’, raampartijen en sloophout.

Stalen meubels accentueren het interieur

Om de New York loft terug te brengen in je hedendaagse interieur kies je industriële meubels gemaakt van staal. Er zijn veel woonitems gemaakt van staal of die een staal look hebben. Denk aan stalen boekenkasten, stationslampen fabriekskasten en zelfs doucheschermen. Stuk voor stuk kenmerkende meubels van de New York Loft stijl die passen in jouw woonkamer, slaapkamer of badkamer

Waarom staal? Staal is sterk. En als je ooit in een oude fabriek bent geweest, dan weet je hoe die stalen balken eruit zien. Vind je dit allemaal iets ‘too much’ Dan zijn er ook meubels die deels van staal zijn gemaakt en ook die kenmerken industriële kenmerken hebben. Denk aan vloerlampen met stalen statieven, houten tafels met ijzeren meubelpoten, maar ook aan zwarte leuningen. Waar het vooral om gaat zijn de industriële lijnen van het meubilair. Een modern meubel met stalen en zwarte accenten past goed in de ‘the Big City’ stijl. Een moderne, industriële look, oftewel een New York Loft stijl look.

Vergeet een stukje kunst niet!

Een onmisbaar onderdeel van de New York Loft stijl is de artistieke look van het gehele plaatje. Het is eigenlijk een knipoog naar de eerste kunstenaars en artiesten die de lofts bewoonden. Deze creatieve sfeer stel je samen door verschillende objecten bij elkaar te plaatsen. Denk aan een antiek houten kast tegen een bakstenen muur. Ook kun je een gaaf kunstmuur  ophangen of zelfs voor een echte muurschildering gaan! Het kan op allerlei manieren maar het ligt aan de persoon die er in leeft. Dit is jouw kans om de New York Loft stijl een beetje te personaliseren. 

Gave items om jouw New Yorkse appartement mee aan te kleden

Er zijn nog allerlei andere items waarmee je je ruimte kunt aankleden om het een ‘loft look’ te geven. Grote lampen, designboeken en een fiets aan de muur. Denk om die randjes die het geheel afmaken.

Bekijk de sterren met een enorme telescoop

Niet te missen, de telescoop! Want in ‘The City That Never Sleeps’ is natuurlijk van alles te zien en te ontdekken. Het liefst kies je een zo groot mogelijke. De loft is groot en dus past daar ook een grote telescoop bij. Zorg ervoor dat er een industriële statief van staal bij zit, die bij de New York stijl past.

Maak vinyl platen weer modern

Zet ‘m maar aan! Frank Sinatra en alle andere klassiekers. De platenspeler is een perfecte aanvulling voor jouw appartement of urban inrichting. Er zijn ook moderne versies van zo’n geweldige platenspeler, met of zonder vintage look. Vinyl platen kun je aan de muur hangen of in de kast leggen. Als je ze aan de muur hangt laat het ook weer een stukje persoonlijkheid zien. Zo kun je ook een kamer of studio in een New York Loft studio toveren.

Een close-up van een platenspeler, een onmisbaar onderdeel van de New York Loft stijl.

Een close-up van een platenspeler, een onmisbaar onderdeel van de New York Loft stijl.

Strakke, witte telescoop met een houten statief voor extra stijl in jouw appartement hier in Nederland.

Strakke, witte telescoop met een houten statief voor extra stijl in jouw appartement hier in Nederland.

New York: Waar moet je zijn voor inspiratie?

Heb je nog niet genoeg inspiratie? Boek dan zeker een reis naar ‘the Empire City.’ In New York zijn de echte lofts te vinden. Het is een stad vol inspiratie. Ga dan ook vooral langs 21 Astor Place tussen Broadway en Lafayette Street (NoHO). Hier zul je de beste combinatie tussen modern en industrieel vinden. Je kunt een ‘viewing’ boeken en doen alsof je wat wilt kopen in de buurt. Maar je kunt natuurlijk ook heel veel inspiratie op doen in alle boetiekjes, winkels, restaurants en hotels. 

Inspirerende wijken in New York (Manhattan & Brooklyn)

Andere wijken die je zeker moet bekijken zijn SoHo (je kunt er heerlijk shoppen tussen de typische gebouwen met stalen trappen), Chelsea (loop vooral door al Meatpacking district en de Chelsea Market) en Lower East Side (groezelige steegjes en ouderwetse en luxe appartementencomplexen). Bezoek ook zeker Brooklyn en neem dan een kijkje in Williamsburg. Sla voor de échte inspiratie de wijken Bushwick en Dumbo niet over. In deze wijken staan veel industriële pakhuizen en grote fabrieksloodsen waar nu jonge start-ups, trendy winkels en hippe café’s in zijn gevestigd (awesome!).

Een typische straat in New York (Meatpacking District) gevuld met de kenmerkende taxi’s en oude gebouwen waar de lofts in schuilen.

Een typische straat in New York (Meatpacking District) gevuld met de kenmerkende taxi’s en oude gebouwen waar de lofts in schuilen.

Groot appartementencomplex met kenmerkende ijzeren trappen in Williamsburg. Perfecte plek voor een loft!

Groot appartementencomplex met kenmerkende ijzeren trappen in Williamsburg. Perfecte plek voor een loft!

Professionele New Yorkse interieurdesigner

De crème de la crème expert van de New York Loft stijl is toch echt wel Jae Joo. Een interieur designer met een unieke passie voor lofts. Haar eclectische designs zijn over heel New York te vinden en er is een grote kans dat iemand haar kent wanneer je haar naam noemt.

New York Loft Ingericht en gestyled door interieurstylist Jae Joo.

New York Loft Ingericht en gestyled door interieurstylist Jae Joo. Bron foto: jaejoodesigns.com

Inspiratie opdoen in New York

Wil je naar New York om daar het leven daar proeven? Vraag vandaag nog een ESTA aan en boek je vlucht naar Amerika. Een ESTA is een Elektronisch Systeem voor Reisvergunningen. Dit is geïntroduceerd ter controle vooraf van reizigers naar de Verenigde Staten. Met een ESTA kan je 3 maanden achter elkaar in Amerika blijven! (Je kunt dus ook naar gave steden als Boston, Chicago, Los Angelos, San Francisco, Portland, Miami en Seattle). Het ESTA is geldig voor 2 jaar dus als je nog geen besluit hebt gemaakt kun je altijd nog een keer hetzelfde ESTA gebruiken. Een ESTA regelen om naar Amerika te gaan neemt wel wat tijd in beslag als je het alleen moet doen. Als je de juiste informatie hebt, wordt dit proces al een stuk makkelijker. 

The Manhattan Bridge in New York. Iedereen die naar Amerika gaat en goed gebruik wilt maken van het ESTA moet dit zien.

The Manhattan Bridge in New York. Iedereen die naar Amerika gaat en goed gebruik wilt maken van het ESTA moet dit zien.

De snelste manier om een ESTA te regelen voor Amerika

Om het ESTA proces te doorlopen kan veel tijd kosten. Gelukkig zijn er snelle manieren om een ESTA aan te vragen. Een ESTA aanvragen gaat super makkelijk als je de website volgt. Zo heb je alle nodige informatie op één pagina en weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Mocht je hulp nodig hebben van onze overheid, dan kun je hier onze ambassade in Amerika en hun ambassade in Nederland vinden. Zo ben je altijd goed voorbereid!

Ohja! Ben je nog niet uitgekeken op New York? Bekijk hier 200 jaar muurmode in New York voor nóg meer inspiratie.

Bekijk ook

Je huis optimaal schoonmaken met een steelstofzuiger en andere tips

Een schoon huis is niet alleen beter voor je humeur, maar ook voor je gezondheid. …

Bekijk

Wat te doen als je last van ongedierte in je woning hebt?

Je hebt het vast wel eens vaker gezien: muizen, motten, mieren, slakken, vliegen, wespen en …

Bekijk

De 7 grootste kostenposten bij het bouwen van je huis:

Wat kost het om zelf een huis te bouwen? Dat hangt af van veel verschillende …

Bekijk

Een opgeruimde kinderkamer

Te druk om telkens de kleding van je kinderen op te ruimen? Kijk dan eens …

Bekijk