NOMOLI: voor functionele kunst in ieder interieur

  • 21 mei 2017

  • Door Woonhome.nl

Houd je van uniek en bijzondere combinaties van kleuren en materialen? Verken je graag grenzen en laat je dit terugkomen in je huis? NOMOLI maakt functionele kunst, meubels en accessoires. Prachtige schatten vol karakter en humor.

Kleurrijke kunstmeubels in de polder

Wie op zoek is naar unieke, handgemaakte functionele kunstmeubels en accessoires voor het interieur, zit helemaal goed bij NOMOLI. Door nieuwe en oude materialen te combineren, maken zij de prachtigste eclectische designs. Naast mooi is het ook nog eens hartstikke verantwoord. Spullen weggooien doe je niet zomaar, want wie weet kan je er een geweldig stuk van maken. De eigenaren van NOMOLI geloven dat we verantwoord om moeten gaan met het milieu. Daarom kiezen ze vintage en antieke stukken uit, hergebruiken ze van alles en maken ze zo de mooiste dingen. Met succes: van september tot november 2017 exposeert NOMOLI hun kunstvoorwerpen in een meubeldesignwinkel in Groningen. En dat terwijl ze pas net een jaar bestaan.

Hergebruiken en bewerken (op maat)

Kunst is niet alleen een beeld, een schilderij of een sculptuur. Kunst is er in vele vormen. Om het toegankelijk en functioneel te maken, is NOMOLI er. NOMOLI maakt niet alleen eigen stukken. Heb jij misschien ook zo’n meubelstuk in huis dat eigenlijk niet meer past bij deze tijd of je huidige interieur? Maar dat je niet weg wilt doen, omdat het nostalgische of emotionele waarde heeft? Daar heeft NOMOLI de oplossing voor. Samen met jou bespreken ze je wensen, waardoor je het meubelstuk kan transformeren tot iets dat je nog jaren kan gebruiken.

Bekijk hier alle meubels van NOMOLI op Woonhome >

De gezichten achter NOMOLI

Nomoli is opgericht door Rosa en Peter Hanson-Alp. Ze ontmoetten elkaar in 1995 in West-Afrika. In dat jaar zijn ze samen in Nederland komen wonen. Niet voor lang, want in 2002 vertrokken ze met hun dochter en zoon naar Sierra Leone. In 2016 keerde het gezin terug naar Nederland. Ze wonen met dochter, poes, hond en hun prachtige werken in het mooie, rustige en ruimtelijke Usquert (Groningen). Ze zijn enorm trots dat ze NOMOLI hebben opgericht en dat ze elke dag aan hun grootste passie kunnen werken: met creativiteit materialen hergebruiken.

De reis naar het huidige NOMOLI

De eigenaren van NOMOLI hebben een brede horizon. Peter is Nederlands en West-Afrikaans. Hij werd geboren in Engeland, waar hij ook een deel van zijn jeugd doorbracht. Peter woonde ook in Maleisië en West-Afrika, tot hij op zijn 14e naar Nederland vertrok. Daar volgde Peter een opleiding in mode en kleding en een opleiding tot dramadocent.

Rosa werd ook geboren in Engeland. Ze belandde erna in Sierra Leone, waar ze op haar 19e een onderzoek begon naar het gedrag van chimpansees. In de oerwouden tekende en schilderde ze erop los. Dat is ze blijven doen. Na haar onderzoek werd ze directeur van een internationale ontwikkelingsorganisatie. Rosa heeft niet alleen hart voor schilderen, maar ook voor mensen, kunst en interieur. De passie om oude en nieuwe objecten zo te combineren dat er functionele kunst voor interieur ontstaat, is er altijd al geweest.

“Het vele reizen en dus verhuizen zorgde ervoor dat beiden geregeld hij eigen woningen moesten inrichten. Naast hun eigen meubels maakten ze ook lampen en schilderijen. Al snel kregen ze verzoeken om ook voor anderen decoratieve stukken. Zelfs voor restaurants, ambassade en hotels in West-Afrika. Toen Peter en Rosa terugkeerden naar Nederland, besloten ze dit voort te zetten en NOMOLI op te richten. De eigenaren verwachten in de toekomst nog meer bijzondere combinaties van materialen, kleuren en toepassingsvormen te kunnen maken. Uiteindelijk zien zei NOMOLI voor zich als dé makers van uitzonderlijke, functionele kunstitems van hoge kwaliteit.”

Verdeelde taken, gedeelde visie

Zowel Rosa als Peter vinden dat iets weggooien onnodig is. In West-Afrika doen mensen dat dan ook niet. Pas als het echt onbruikbaar is, nemen ze er afscheid van. En zelfs dan hergebruiken ze delen van het kapotte voorwerp. Ze delen ook de visie dat oude meubels vaak erg mooi en goed gemaakt zijn. Oude meubels hebben de magie van oudheid, historie en vakmanschap. Het stel deelt dus dezelfde visies, maar hebben wel heel duidelijk eigen taken in het bedrijf. Hoewel ze bijna altijd samen aan de stukken werken, is Peter gespecialiseerd in het beeldhouwen en is Rosa juist bijzonder goed in schilderen en fotograferen.

NOMOLI snijdt wél hout

Natuurlijk zijn er veel meer bedrijven die zich bezighouden met hergebruik en het combineren van oud en nieuw. Maar waar NOMOLI zich mee onderscheidt: het mengen van artistiek schilderwerk en houtsnijwerk in de stukken. Daarnaast gebruiken ze graag humor en vinden ze altijd nieuwe manieren op de inspiratie uit de westerse wereld te combineren met de wereld ten zuiden van de Evenaar.

Bekijk ook

Bespaar geld met LED-verlichting

Hoe kan ik besparen op energie en dan met name op elektriciteit? Eigenlijk stellen we …

Bekijk

Klein interieur, grootse uitstraling: zo richt je dat in

Een appartement, studio of tiny house? In deze tijd, waarin elke vierkante meter telt, wonen …

Bekijk

Relaxt in de tuin: 3x moderne tuinmeubelcollecties met trendy tuinbanken

Elk jaar zien we weer de mooiste tuinmeubels en tuinsets voorbij komen. Er wordt volop …

Bekijk

Een glamour bank: trendy en extravagant

Wie weet prijkt een luxury bank of stoel al een tijd op je verlanglijstje, maar …

Bekijk