Opruimen met je kind? Zo zorg je voor een opgeruimde slaapkamer

Door:
Dylan Bouwman

5 augustus 2019

Slapen, spelen, ontdekken, leren en nog meer spelen. Je kind vertoeft graag op de slaapkamer. Het is een ideale hangplek. En door de jaren heen zijn er heel wat spullen verzameld. Knuffels, auto’s speelgoed, legosteentjes en zelfs knutselspullen. Oké, wanneer de rommel niet meer te overzien is, is het tijd voor wat de nodige hand- en spandiensten. Wanneer je kind oud genoeg is, kunnen jullie de kamer samen te lijf gaan. Nuttig en ook nog eens heel gezellig. Hier lees je een paar tips voor een opgeruimde slaapkamer.

Spullen en speelgoed voor een tweede leven

Niet elk kind is even blij wanneer hij spullen moet wegdoen of zijn zorgvuldig in elkaar geflanste meesterwerken (lees: aardappelmannetje met uitlopers) in de Kliko ziet verdwijnen. Neem daarom voor de opruimsessie door dat sommige spullen niet lang bewaard kunnen blijven. Geef aan dat de spullen een tweede leven verdienen bij iemand anders. Sommige dingen zijn voor hen niet meer nuttig, maar kunnen voor een ander (jonger) kind nog uren speelplezier opleveren. Gebruik drie dozen en zoek samen uit wat mag blijven, wat weg mag en waar een ander kindje mee mag spelen. Er zijn genoeg plekken waar je tweedehands speelgoed naar toe kunt brengen, bijvoorbeeld de kringloop winkel. Maak foto’s van knutselwerkjes en andere spullen met emotionele waarde die de bewaardoos niet halen.

Oud speelgoed kan een tweede leven krijgen via een kringloopwinkel

Oud speelgoed kan een tweede leven krijgen via een kringloopwinkel

Veel kringloopwinkels verkopen vintage speelgoed en spullen.

Veel kringloopwinkels verkopen vintage speelgoed en spullen.

Opgeruimde slaapkamer met knuffels in de lucht

De knuffels, spelletjes en speelgoed die door de schifting zijn gekomen verdienen een ereplekje. Om te voorkomen dat de kamer van je kind er al gauw weer uitziet alsof er een kudde gnoes doorheen is gelopen, is het handig om de spullen slim op te bergen. Stal ze op een plank aan de muur of boven op de kast. Zo ziet de kinderkamer er opgeruimder uit en staat het ook nog eens fraai.

Maak een gezellig hoekje met alle pluche knuffels en Teddyberen.

Maak een gezellig hoekje met alle pluche knuffels en Teddyberen.

Kleding te klein? Verdwijn!

Dan is het de beurt aan de kledingkast. Maak de kast leeg en start met een grote pas sessie. Maak er een spel van en doe alsof de kamer een catwalk is. Wanneer je kind rond paradeert in te kleine kleding, weet je dat dat item niet terug op een hangertje hoeft. Selecteer de passende kledingstukken en leg deze terug in de kast. Voor de overige items verzinnen jullie een mooi doel: de kringloop, een buurkindje of neefje of nichtje.

Wanneer alles aan kant is ben je er nog niet helemaal. Het opruimen van je eigen kamer is nogal een verantwoordelijkheid. Zorg er daarom voor dat je altijd een vaste volgorde aanhoudt bij het opruimen. Een vaste routine geeft je kind overzicht en zorgt dat de kinderslaapkamer opgeruimd blijft.

Bekijk ook

Een Cadeautje voor jouw interieur: vintage look platenspeler voor €100

Muziek- én vintage fans opgelet! Crosley Radio Europe breidt zijn platenspeler-collectie uit met de Crosley …

Bekijk

PVC-vloeren: gemakkelijk én een enorme keuze!

PVC-vloeren zijn de meest veelzijdige vloersoorten van dit moment. Tegenwoordig is er veel keuze aan …

Bekijk

Opruimen met je kind? Zo zorg je voor een opgeruimde slaapkamer

Slapen, spelen, ontdekken, leren en nog meer spelen. Je kind vertoeft graag op de slaapkamer. …

Bekijk

Brei(d) je interieur zelf uit met wollen accessoires

Sneeuw, ijs en koude wind: net zoals de afgelopen dagen, kan het nog behoorlijk koud …

Bekijk