Praktische informatie over het gebruik van glas in huis.

  • 13 augustus 2016

  • Door Woonhome.nl

Wil je je huis isoleren? Ga je je kozijnen vernieuwen of ben je je woning aan het verbouwen? De kans is groot dat je hierbij ook het glas van je woning moet vervangen Het is goed om hier enige voorbereiding aan te besteden. Er zijn namelijk meer opties dan alleen enkel- of dubbelglas. Hier volgen een aantal mogelijkheden.

Isolatieglas

Twee glazen oppervlakte met een spouw ertussen noemt men dubbelglas. De spouw, de ruimte tussen de glazen, is gevuld met lucht. Deze buffer zorgt voor de mate van isolatie. Dit isolatieglas is een van de meest gekozen opties. Het isoleert uitstekend en bewaart de warmte in huis.Tevens maakt de dubbele constructie het mogelijk koude luchtstromen buiten te houden. De laatste ontwikkelingen met betrekking tot glaswerk en isolatie heeft een nieuwe techniek opgeleverd. Met De spouw is gevuld met argon-gas en één van de glazen heeft een speciale coating. Dit noemt men HR++ glas. De U-waarden van deze optie zijn nog beter en isoleert het raam dus veel beter.

BenamingDikteU-waarde (Isolatiewaarde)
Enkelglas4 mm5.0 W/m²K
Dubbelglas4-12-53.0 W/m²K
HR++ glas4-15-5 HR++1.1 W/m²K

Betekenis U-waarde van glas

“De isolatiewaarden van glas wordt aangeduid met de U-waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter het glas aan de beide zijden toelaat. Dit principe noem je ook wel ‘warmteverlies’. Hoe lager de U-waarde is, des te beter de ramen isoleren. De aanduiding hiervoor is W/m2K.”

Glas dat beschermt tegen geluid

Verkeer, openbare ruimtes of andere zaken kunnen voor veel geluiden en (achtergrond)lawaai in huis zorgen. Een brede spouw of dikker glas zorgt voor een goede isolatie tegen hinderlijk geluid. Dit is een goedkope optie. Wanneer de geluidshinder groter is, bijvoorbeeld als je pand of woning langs een snelweg of in de nabijheid van een luchthaven staat, kun je ook kiezen voor gelaagd glas. Dit heeft een folie van PVB wat is versmolten tussen de twee glasbladen. In feite laat de folie de trillingen die van buiten komen niet door. Niet alleen dempt het hinderlijk geluid, het zorgt tevens dat het huis beter beschermd is tegen inbraak via het raam.

BenamingDikteIsolatiewaarde
Dubbelglas4-15-429 dB
Dubbelglas6-15-433 dB
Dubbelglas – gelaagd6-15-44.2 SC39 dB
Dubbelglas – gelaagd8-15-44.2 SC42 dB

Niet vergeten: ventilatie

“Uiteraard moet een ruimte ook kunnen ademen. Om tevens een geluidswerende functie te hebben, zijn er ventilatieroosters beschikbaar die een geluidsdempend schuim aan de binnenkant hebben geïnstalleerd. Deze ventilatie zien er hetzelfde uit als reguliere ventilatierooster. Ook zijn er zogenaamde suskasten, grotere roosters die goed te gebruiken zijn in combinatie met gelaagd glas.”

Advies en planning voor nieuw glas

Het is verstandig om je goed te laten voorlichten over de typen glas en welke optie het beste bij het pand past. Het plaatsen van kwalitatief isolatieglas en geluidswerend glas kan een flinke uitgave zijn, maar wanneer er sprake is van een goede voorbereiding en een check-up van geluidslekken in het pand, dan weer je moeiteloos hinderlijk geluid in huis. Zonder in te boeten op de doorluchting van je woning.

Check-up geluidslekkage

“Wanneer de keuze is gemaakt glas te plaatsen, dan kan het laten uitvoeren van een controle op geluidslekkage een mogelijkheid zijn. Het komt wel eens voor dat er veel geluid via een deur of rooster binnenkomt. Het vaststellen en oplossen van deze lek is cruciaal, omdat het plaatsen van geluidswerend glas alleen dan het maximale resultaat behaalt.”

Bekijk ook

Nieuw: Oosters behang in modern jasje van Graham & Brown

Is het de hoogste tijd voor een make-over van jouw woon-, slaap- of studeerkamer? Waan …

Bekijk

Mooi én gezond wonen: 5 plekken in huis waar het meeste stof ligt

Vaak zijn we in huis vooral bezig met hoe het interieur eruit ziet. Dat is …

Bekijk

Vloerkleden van hout

Naast opvallende vloerkleden van wol, linnen, jute en viscose kun je bij het bedrijf Ruckstuhl …

Bekijk

Waarom mensen steeds vaker kiezen voor bamboe jaloezieën

Neem een kijkje in een gemiddelde woning in Nederland en je komt ze zeker weten …

Bekijk