Schanskorven in je tuin: dé nieuwe trend van het moment

  • 02 september 2020

  • Door Brechtje van Dam

Vind jij het ook belangrijk om met de laatste trends mee te gaan? Voor het nieuwe jaar is dat de schanskorf. Schanskorven in je tuin zijn hipper dan ooit. Verras je gasten en maak je tuin gezelliger met dit unieke item. 

Wat zijn schanskorven eigenlijk?

Nog nooit van schanskorven gehoord? De kans is groot dat je al wel eens een schanskorf hebt gezien maar de naam niet kent. Het zijn stalen constructies die gevormd worden korf. Die korf vul je vervolgens met breuksteen, glasbrokken of zand. De metalen constructies waar je dit instopt, zijn verkrijgbaar in veel afmetingen en soorten. Ook wat je in de korf stopt, varieert. Je kunt er dus helemaal je eigen schanskorf van maken. Schanskorven worden ook wel steenkorven genoemd.

Tuinaccessoires van metaal met een robuuste uitstraling.

Tuinaccessoires van metaal met een robuuste uitstraling.

 

Waarom de schanskorf zo populair is

Trends komen en gaan maar de schanskorf lijkt een blijvertje. Dat komt door de veelzijdigheid ervan. Je kunt een schanskorf gebruiken als stijlelement in de tuin maar ook de schanskorf schutting is populairder dan ooit. Je kunt er zelfs een tuinhaard in plaatsen of watervallen er overheen laten lopen. Laat je fantasie de vrije loop.

Duurzaamheid en onderhoud maken van de schanskorf een blijvertje

Ook niet onbelangrijk: je hebt amper onderhoud aan de schanskorf. De duurzaamheid van deze bijzondere constructie in je tuin is minstens zo belangrijk als reden voor de populariteit. Schanskorven gaan maar liefst vijftig jaar mee voor ze echt slijten.

Kies de vulling van je schanskorf

De stalen korven kun je in allerlei maten en soorten krijgen. De vulling is echter wat je schanskorf helemaal afmaakt. De meest populaire materialen om de schanskorven mee te vullen zijn breuksteen en glasbrokken. Beide zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

Plaats om de schanskorven ook veel groene planten voor sfeer.

Plaats om de schanskorven ook veel groene planten voor sfeer.

Breuksteen als vulling voor schanskorven

Breuksteen zijn eigenlijk gewoon brokken steen van een bepaalde steensoort. Basalt is de meest populaire steensoort voor in een schanskorf. Deze steensoort is donker antraciet van kleur en heel stevig. Slijtage is dus geen probleem. Houd er wel rekening mee dat breuksteen vaak niet geschikt is voor schanskorven smaller dan tien centimeter.

Glasbrokken: voor als je meer kleur in je korf wil

Glasbrokken zijn na breuksteen het meest populair als vulling van de schanskorf. Glas komt in verschillende kleuren. Zo geef je meer leven aan je schanskorven. In tegenstelling tot breuksteen is glas wel geschikt voor smalle schanskorven. Trek deze stijl door naar de rest van je tuin door een aantal losse glasbrokken langs je vijver of terras te leggen.

Bekijk ook

Dit kun je doen tegen de eikenprocessierups

Rode bultjes, jeuk en allergische reacties: de eikenprocessierups veroorzaakt heel wat leed. Dit insect teistert …

Bekijk

Dé tuintrend van 2021: imperfectie en blendle

Waar sommige mensen houden van een strakke en moderne tuin, gaan anderen liever voor een …

Bekijk

5 nieuwe tuin trends van 2019!

Het is alweer tijd om na te denken over de tuin in 2019. Wat gaan …

Bekijk

De meerwaarde van een prachtige veranda

Wil je nog meer genieten van je prachtige tuin? Plaats een prachtige veranda. Na het plaatsen …

Bekijk