In deze stijlen kun je laminaat leggen

In deze stijlen kun je laminaat leggen

  • 29 februari 2020

  • Door Woonhome.nl

Laminaat: misschien wel de meest gekozen vloerbedekking van Nederland. Dat is ook niet gek gezien de voordelen van laminaat leggen. Allereerst is laminaat, in tegenstelling tot hout, beter bestendig tegen vocht. Laminaat verkleurt bovendien niet door blootstelling aan de zon. Kliklaminaat is verkrijgbaar in oneindig veel stijlen en kleuren en is over het algemeen goed betaalbaar.

Laminaat is in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar!

Laminaat is in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar!

In vergelijking met hout is laminaat beter bestendig tegen vocht, ideaal dus voor in de badkamer!

In vergelijking met hout is laminaat beter bestendig tegen vocht, ideaal dus voor in de badkamer!

Laminaat leg je zelf

Misschien wel het grootste voordeel aan laminaat is de eenvoud waarmee je het plaatst. Veel mensen kiezen namelijk voor laminaat omdat ze dit zelf kunnen leggen. Dankzij moderne systemen beschikken veel laminaatvloeren over een kliksysteem waardoor je geen lijm nodig hebt. Gewoon even je laminaat op maat snijden, leggen, plinten erop en klaar ben je!

In de lengte of in de breedte leggen?

Hoe dat laminaat dan precies neerlegt? Dat bepaal je helemaal zelf. Veel mensen leggen de planken simpelweg in de lengte of de breedte. Beide methoden hebben voor- en nadelen.Planken in de lengte van de ruimte leggen, creëert de illusie dat de kamer dieper of langer is. Daarentegen zorgen planken in de breedte juist voor een breder ogende ruimte. Bepaal dus altijd vooraf welke van de twee voor jouw kamer het beste uitpakt.

Met laminaat is het mogelijk om een ruimte groter te doen lijken!

Met laminaat is het mogelijk om een ruimte groter te doen lijken!

Kijk daarnaast altijd naar de lichtinval in je kamer. Het is gebruikelijk om de vloer in de richting van de grootste lichtbron te leggen. Dan valt het licht in dezelfde richting als de naden en voegen, waardoor deze minder opvallen. Een andere tip is om de planken parallel aan de meest gebruikte deur te leggen.

Creëer ruimte met diagonaal laminaat

Evenredig leggen aan de meest gebruikte deur en tegelijkertijd in de richting van een lichtbron is niet altijd mogelijk. Sterker nog, vaak zit de deur precies op de andere muur dan de grootste ramen. Een keuze maken voor leggen in de breedte of de lengte is dan een stuk lastiger. De oplossing: diagonaal leggen.

Diagonaal laminaat doet een ruimte groter lijken in elk opzicht. Diagonaal leggen is wel precisiewerk. Je hebt veel hout nodig omdat je meer planken op maat moet snijden. Je hebt dus ook meer afvalhout over waar je niets mee kunt. Diagonaal laminaat staat chique en heeft veel andere voordelen. Maar het is geen klus voor beginners. Ga je voor de eerste keer laminaat leggen? Dan is leggen in de breedte of lengte simpeler.

Laminaat leggen is geen makkelijke klus, dus denk er goed over na of je hulp inschakelt.

Laminaat leggen is geen makkelijke klus, dus denk er goed over na of je hulp inschakelt.

Wil je een luxe uitstraling in jouw woonkamer creëren? Kies dan voor het visgraatmotief in je laminaat.

Wil je een luxe uitstraling in jouw woonkamer creëren? Kies dan voor het visgraatmotief in je laminaat.

Laminaat leggen in visgraat

Als je écht iets anders wil, kies dan voor het visgraatmotief in je laminaat. De naam ‘visgraat’ slaat op het patroon dat ontstaat in de vloer. Korte planken leg je haaks op elkaar. Hierdoor ontstaat er een soort trapsgewijs patroon in de vloer dat lijkt op visgraat. De planken liggen dus in een hoek van 45 graden. Het visgraat laminaat is het mooiste als het in de lengte van de ruimte wordt gelegd. Het creëert een luxe uitstraling en maakt je ruimte groter. Let wel op: visgraat leggen is ingewikkeld.

Vraag hulp van een expert

Een kliklaminaat in de breedte of lengte leggen, lukt de meeste mensen wel. Visgraat is echter een ander verhaal. De planken moeten heel precies gemeten en gesneden zijn. Heb je dus niet veel ervaring met laminaat leggen? Overweeg dan om het te laten leggen door een expert. Dan weet je zeker dat het eindresultaat geweldig is!

Bekijk ook

Geef je oude keuken een moderne opknapbeurt

Een oude of gedateerde keuken hoeft echt niet altijd gesloopt te worden. Er zijn genoeg …

Bekijk

Let's go wild: Urban Garden essentials

Groen, groener, groenst! Een ‘Urban Garden’ is helemaal trendy. Zéker wanneer je geen (grote) tuin …

Bekijk

Tips voor het perfecte boeket bloemen per seizoen

Je interieur is pas echt helemaal af met een mooie bos bloemen. Een bos bloemen …

Bekijk

3 mogelijkheden voor een nieuw aanrechtblad

Een nieuw aanrechtblad vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel meer mogelijkheden dan …

Bekijk