Deze stoffen rolgordijnen zijn perfect voor jouw ruimte

Deze stoffen rolgordijnen zijn perfect voor jouw ruimte

  • 04 maart 2018

  • Door Woonhome.nl

Rolgordijnen zijn er in vele soorten en maten. Je kunt een rolgordijn zo samenstellen dat je rolgordijn helemaal geschikt is voor de ruimte waarin het komt te hangen. Niet alle soorten stoffen rolgordijnen zijn geschikt voor de ruimte waarin je het rolgordijn wilt hangen. De stofkeuze is afhankelijk van de ruimte waarin je het rolgordijn wilt hangen.

Soorten stoffen rolgordijn

Er zijn verschillende soorten stoffen rolgordijnen. Iedere stof voldoet aan andere eigenschappen en is beschikbaar in verschillende kleuren. Je hebt de keuze uit onderstaande stoffen:

  • Verduisterende stof
  • Semi-transparante stof
  • Transparante stof
  • Vochtbestendige stof
  • Isolerende stof
  • Duo-rolgordijn stof
  • Screendoeken stof
  • Brandvertragende stof

Verduisterend rolgordijn

Dit soort rolgordijn heeft een verduisterend doek. Met een verduisterend rolgordijn zorg je ervoor dat een ruimte donkerder wordt. Er komt geen licht door het doek en dat komt door een speciale coating. De verduisteringslaag is vaak doorzichtig, dat betekent dat het rolgordijn aan beide kanten dezelfde kleur heeft. Je kunt kiezen uit honderden kleuren die verduisterend zijn en dus is er voor iedere ruimte een geschikte kleur te vinden.

Witte verduisterende rolgordijnen zijn erg functioneel en mooi voor op de slaapkamer.

Witte verduisterende rolgordijnen zijn erg functioneel en mooi voor op de slaapkamer.

Verduisterend rolgordijn voor op je slaapkamer

In de slaapkamer kom je een verduisterend rolgordijn snel tegen. De meeste mensen hebben hun slaapkamer namelijk zo donker mogelijk. Een verduisterend rolgordijn kun je ook voor een raam hangen waar de zon fel op staat. Daarnaast heeft de stof van een verduisterend rolgordijn een speciale coating dat vochtbestendig is. Hierdoor kun je een verduisterend rolgordijn ook in je badkamer ophangen.

Transparant rolgordijn

Dit type rolgordijn spreekt voor zichzelf: een transparant doek. Een transparant rolgordijn haalt de scherpte uit de zon en zorgt voor voldoende lichtinval. Je kunt bij transparante rolgordijnen kiezen uit diverse kleuren, zoals wit, grijs, beige, zwart, blauw en bruin.

Transparant rolgordijn voor in je keuken

Transparante rolgordijnen zie je vaak terug in kantoren en keukens. De ruimtes krijgen voldoende daglicht binnen, maar de scherpte is uit het zonlicht. In een ruimte als een keuken is het prettig als je veel licht hebt zodat je alles goed kunt zien. Privacy is minder belangrijk, omdat je vaak maar kort in de keuken bent. In een kantoor is het belangrijk dat er veel licht binnen komt, maar de zon niet in op je beeldscherm of zelfs in je ogen schijnt. Een transparant rolgordijn kun je ook in een woonkamer ophangen voor ramen waar niet veel mensen naar binnen kunnen kijken.

Screendoek rolgordijn

Screendoeken worden eigenlijk als buitenzonwering gebruikt, maar kunnen ook gebruikt worden als binnenzonwering. Deze doeken halen de scherpte uit de zon en filteren het zonlicht. Screendoeken zijn transparant dus je kunt door de stof heen kijken. Screendoeken hebben ook een extra isolerende werking door de gemetalliseerde achterkant. De screendoeken zijn ook brandvertragend. Je kunt bij screendoeken kiezen uit de kleuren wit, grijs, beige en zwart.

Screendoek rolgordijn voor op kantoor

In kantoren of voor ramen waar de zon veel op schijnt, zie je vaak screendoek rolgordijnen. Met een screendoek rolgordijn wordt de scherpte wordt uit de zon gehaald en komt er wel veel daglicht de ruimte binnen. In een kantoor is het prettig als er veel licht is, maar de zon niet op je beeldscherm of zelf in je ogen schijnt. Screendoek rolgordijnen worden ook gehangen voor ramen waar de zon veel op schijnt. Als je bijvoorbeeld woont in een appartement of flat dan heb je minder te kijken met mensen die naar binnen kijken heb je voldoende licht in je appartement zonder de felle zon.

Semi-transparant rolgordijn

Semi-transparant heeft een doek dat deels transparant is. De stof laat wel licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken. Met een semi-transparant rolgordijn zorg je dat de felle zon goed wordt tegen gehouden, maar er komt nog wel licht de ruimte binnen. Bij een semi-transparante kleur kun je kiezen uit honderden kleuren, die aan beide kanten dezelfde kleur zijn.

Een semi-transparant rolgordijn voor in je woonkamer

Er komt voldoende licht de woonkamer binnen, maar mensen kunnen niet door de stof naar binnen kijken. Je hebt in je woonkamer dus wel voldoende privacy en toch de ruimte niet gelijk donker. Een semi-transparant rolgordijn zie je ook veelal in keukens of kantore hangen.

Vochtbestendig rolgordijn

Deze rolgordijnen zijn vochtbestendig omdat zij voorzien zijn van een speciale stof met een coating. Het rolgordijn heeft een verduisterend doek dus je kunt niet door de stof heen kijken. De coating is doorzichtig dus de stof is aan beide kanten dezelfde kleur. Je hebt de keuzen uit honderden kleuren.

Een vochtbestendig rolgordijn voor in je badkamer

Een voordeel van een rolgordijn met een verduisterend doek is dat je voldoende privacy in je badkamer hebt. Een vochtbestendig, verduisterend rolgordijn is geschikt voor vochtige ruimtes, maar wees voorzichtig met spetterend water. Het materiaal is bestendig tegen condens, maar niet waterproof.

Isolerend rolgordijn

Eigenlijk zorgt iedere vorm van raamdecoratie voor isolatie, omdat er iets voor het raam hangt. Een isolerend rolgordijn is gemaakt van een verduisterende stof. Deze stof dikker is dan bij bijvoorbeeld een transparante stof. Je kunt bij isolerende rolgordijnen kiezen uit honderden kleuren.

Rolgordijnen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Rolgordijnen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Voor welke ruimte is een isolerend rolgordijn geschikt?

Een isolerend rolgordijn kun je in verschillende ruimtes ophangen. Het is bedoelt voor ruimtes die je extra wilt isoleren of voor ramen waar de zon veel op schijnt. De isolerende werking heeft namelijk 2 kanten: de isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter. Maar het zorgt ook dat de warmte buiten blijft in de zomer. De kleur van het rolgordijn heeft ook invloed op de warmte in de ruimte. Een zwart rolgordijn neemt veel warmte op en dat zorgt ook voor een warmere ruimte. Een wit rolgordijn reflecteert het zonlicht en neemt minder warmte op.

Brandvertragend rolgordijn

Deze vlamvertragende rolgordijnen zijn gemaakt van een polyester (35%) en aluminium (65%) en hebben een speciale coating. De structuur en samenstelling van de polyestervezels zorgen dat het rolgordijn minder snel vlam vat. Brandvertragende rolgordijnen zijn transparant en filteren het zonlicht. De brandvertragende doeken zijn screendoeken en zijn zon- en warmte werend. Een aantal doeken heeft een gemetalliseerde achterkant die extra isolerend werkt. Je kunt bij brandvertragende rolgordijnen kiezen uit de kleuren grijs, wit, beige en zwart.

Voor welke ruimte is een brandvertragend rolgordijn geschikt?

Een brandvertragend rolgordijn vind je vaak in ruimtes waar brandvertragende raamdecoratie verplicht is. Denk aan ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven of kantoren. Ook sommige wooninstellingen of appartementencomplexen vereisen brandvertragende raamdecoratie. Zo zie je brandvertragende raamdecoratie bij mensen thuis voor ramen waar de zon veel op schijnt of waar weinig inkijk mogelijk is. Ook in de garage aan huis of in de schuur waar je veel klust is een brandvertragend rolgordijn voor het raam een goede oplossing!

Duo rolgordijn

Een duo rolgordijn bestaat uit twee verschillende soorten stoffen die elkaar afwisselen in de vorm van horizontale banen. Eén stof is een doorzichtige vitrage stof.  De andere stof is een lichtdoorlatende stof. Het rolgordijn rolt af in lusvorm; de stof zit dubbel en beweegt over elkaar heen. Met een duo rolgordijn bepaal je zelf je lichtinval. Je kunt de doorzichtige stof laten afwisselen met de lichtdoorlatende stof (open stand). Maar je kunt ook kiezen dat alleen de lichtdoorlatende stof zichtbaar is (gesloten stand). Een duo rolgordijn is aan beide kanten dezelfde kleur. Het rolgordijn is verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals wit, zwart, grijs, bruin en beige.

Een duo rolgordijn voor in je woonkamer

Je kunt de lichtinval en je privacy bepalen door het duo rolgordijn in open of gesloten stand te zetten. In een woonkamer vinden mensen het fijn als ze voldoende licht binnen krijgen, maar niet iedereen kan zien wat er binnen gebeurt. Goed idee!

Stijlvolle duo rolgordijnen in het zwart.

Stijlvolle duo rolgordijnen in het zwart.

Vouwgordijn = soort rolgordijn

Veel soorten raamdecoratie lijken op rolgordijnen, zoals vouwgordijnen. Een vouwgordijn werkt op dezelfde manier als een rolgordijn. Je bedient de stof met een ketting en de stof komt dan naar beneden. Een vouwgordijn heeft een transparante of lichtdoorlatende stof en zie je vaan terug in een woonkamer.

Bekijk ook

Spots for the weekend! De Meesterproef: restaurant in Nijmegen

Het is het nieuwste wekelijks item op Woonhome.nl: Spots for the weekend! Elke vrijdag plaatsen …

Bekijk

4 tips om je muren en vloeren goed op elkaar af te stemmen

Het inrichten van een woning, begint bij muren en vloeren. Alhoewel het gemakkelijk lijkt door …

Bekijk

Zo geef je de keuken een industriële uitstraling

Regelmatig zie je de industriële woonstijl voorbijkomen. Het is dan ook op allerlei manieren toe …

Bekijk

3 tips voor een heerlijk warm huis

We kunnen wel zeggen dat de koude winterdagen nu toch echt haar intrede hebben gedaan. …

Bekijk