Tips en tricks voor het inrichten van de ideale zithoek

Tips en tricks voor het inrichten van de ideale zithoek

  • 03 juli 2019

  • Door Woonhome.nl

Er zijn vele manieren om je woonkamer in te delen. Zo is er vaak een eethoek en bijna altijd wel een zithoek. De woonkamer is voor velen de plek om na een dag hard werken optimaal tot rust te komen. Daarnaast is het een geliefde ruimte om visite te ontvangen. Kortom, dé plek voor ontspanning en gezelligheid. In dit artikel een aantal tips voor het inrichten van de perfecte zithoek.

Hoofdbeeld: Bankstel Etcetera Design by EYYE – Studio Foorumi, via Collectieboek Woonboulevard Poortvliet.

1. Kies de meubels die het beste bij jouw woonsituatie passen

Ga jij direct je zithoek inrichten? Voordat je begint met organiseren, is het goed om na te denken over waar je de zithoek het meest voor gaat gebruiken. Krijg je vaak bezoek? Lees je graag in je favoriete fauteuil een boek? Of bekijk je liever series vanaf de bank? Ga voor de meest praktische meubels door jezelf deze vragen te stellen vóórdat je begint met inrichten.

Tip: maak van je zithoek een plattegrond. Zo weet je precies welke meubels op welke plek passen!

Deze Cascade Design hoekbank is ontworpen door Studio Tom Dissel voor Design on Stock. Creëer een knus hoekje met deze luxe bank en gezellige poefs.

Deze Cascade Design hoekbank is ontworpen door Studio Tom Dissel voor Design on Stock. Creëer een knus hoekje met deze luxe bank en gezellige poefs.

Design on Stock Aikon bankstel in een gezellig botanisch ingericht interieur met veel planten.

Design on Stock Aikon bankstel in een gezellig botanisch ingericht interieur met veel planten.

2. Zithoek inrichten? Creëer ruimte met minimalistisch design

In het geval je zithoek niet zo groot is: probeer de meubels in de zithoek niet te veel te laten opvallen. Anders gezegd, laat de meubels organisch opgaan in de ruimte. Meubels met een Scandinavisch design lenen zich hier perfect voor. Vooral grotere meubels met een slank design laten de ruimte optisch groter lijken. Een tv-meubel is bij uitstek geschikt voor dit doel. En niet onbelangrijk: het is één van de smaakmakers van een zithoek. Een tv-meubel met een minimalistisch design en een lichte kleur maken dat je tv-meubel perfect blend in de ruimte. Tv-meubels bieden ook nog eens als voordeel dat je extra opbergruimte hebt.

Kleine zithoek inrichten? Creëer ruimte met minimalistisch design. Eyye Cella, design Studio Tom Dissel.

Kleine zithoek inrichten? Creëer ruimte met minimalistisch design. Eyye Cella, design Studio Tom Dissel.

3. Mix & match meubels voor een zithoek met meer variatie

Ben jij het type die ervan houdt om zo nu en dan in opstelling te variëren? Dan is het leuk om zo veel mogelijk losse elementen in je kamer te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan 2 fauteuils en één losse 2-zitsbank. Of twee kleine salontafels in plaats van één grote salontafel. Het voordeel hiervan is dat ze makkelijker en dus vaker van plek te verwisselen zijn. Zo creëer je steeds weer een nieuwe look in je huis. Salontafels en sidetables met slanke metalen pootjes ogen heel ruimtelijk en zijn ook nog eens trendy. Plus, wel zo handig, ze zijn makkelijk te verplaatsen. Veel eigentijdse salontafels zijn tevens als ‘set’ verkrijgbaar. Dit betekent dat hetzelfde design vaak in een grotere en kleinere variant te krijgen is.

Tip: Mix & match twee verschillende salontafeltjes en geef zo een geheel eigen, creatieve uitstraling aan de ruimte!

Varieer met diverse stijlen meubels zoals deze banken en fauteuils van het Nederlandse designmerk 'bert plantagie'.

Varieer met diverse stijlen meubels zoals deze banken en fauteuils van het Nederlandse designmerk ‘bert plantagie’.

4. Sfeerverlichting in de zithoek

Sfeer creëer je natuurlijk in de eerste plaats met de juiste verlichting. Toch is het ook hierbij belangrijk om jouw specifieke wensen in het vizier te blijven houden. Welke sfeer heb je op het oog met betrekking tot de ruimte? Wil je een leeslamp, hanglamp, spotjes of toch liever een stoere vloerlamp? Als je veel ruimte hebt, zorgt een vloerlamp behalve voor licht, ook voor veel uitstraling. Heb je geen zeeën aan ruimte, dan is een klassieke leeslamp aan te raden. Deze is functioneel, maar brengt ook sfeer met zich mee. En, wel zo fijn in een kleinere ruimte, hij neemt stukken minder ruimte in beslag. Zo is less, ook echt more.

Bekijk ook

Post-it art: Iets voor je saaie werkkamer?

Vind je je werkkamer saai? Of heb je gewoon even positieve afleiding nodig? Pak dan …

Bekijk

Perfecte vloeren voor elke sport

-Advertorial-Een sportvloer heeft aardig wat te verduren. Mensen lopen, rennen en springen erop. En dat …

Bekijk

Een steigerhouten bureau: sterk en robuust

Steigerhout is in veel opzichten een geliefd materiaal in het interieur. Het is bijzonder sterk …

Bekijk

Rieten manden als oplossing voor meer opbergruimte

Het is een bekend probleem in vele huishoudens: het gebrek aan genoeg opbergruimte. Rotan of …

Bekijk