Tips om gemakkelijk energie te besparen

  • 13 februari 2020

  • Door Woonhome.nl

Soms is het best schrikken, die jaarafrekening van je energieleverancier. Goedkope energie willen we allemaal wel maar wat kun je zelf doen om je energierekening laag te houden? Meer dan je denkt! Met deze tips weet jij energie te besparen en valt jouw rekening gegarandeerd lager uit.

Weg met die stand-by modus!

Wist je dat een elektronisch apparaat in stand-by modus nog steeds 75% van zijn energie gebruikt? Of een apparaat in stand-by modus staat kun je vaak zien, bijvoorbeeld als het lampje op de tv nog brand. Bij andere apparaten merk je het minder snel, zoals een oplader die nog in het stopcontact zit zonder dat er een telefoon aan hangt.

Er zijn eenvoudige manieren om deze stand-by functie uit te schakelen. Trek de stekker van het apparaat bijvoorbeeld elke avond uit het stopcontact. Wat je ook kunt doen is je apparaten aan een stekkerdoos met schakelaar verbinden. Als je naar bed gaat, zet je gewoon de schakelaar om. Klaar!

Apparaten zoals een televisie of computer gebruiken in standby-modus nog steeds veel stroom.

Apparaten zoals een televisie of computer gebruiken in standby-modus nog steeds veel stroom.

Een slimme manier om energie én geld te besparen is simpelweg de stekker uit het stopcontact trekken of sluit een schakelaar aan.

Een makkelijke manier om geld en energie te besparen: trek de stekker elke avond uit het stopcontact of sluit je apparaten aan op een stekkerdoos met schakelaar.

Slimme thermostaat en warmtepomp

Ook de ingebouwde apparatuur in je huis draagt bij aan de energierekening. Je verbruik van gas en stroom kan aanzienlijk lager uitvallen als je een slimme thermostaat of warmtepomp installeert in plaats van een gasketel. Je kunt natuurlijk ook af en toe de verwarming lager zetten en een dikke trui aantrekken. Alle beetjes helpen.

Gebruik energiezuinige apparaten

Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van een apparaat kun je zien op het energielabel. Dan betaal je misschien iets meer maar je verdient het ook weer terug op je energierekening. Let bij je aankoop op het energielabel A+++. Een apparaat met dit label is het zuinigste dat verkrijgbaar is, zo weet jij makkelijk energie te besparen!

Vervang al je gloeilampen met LED verlichting. Die zijn veel zuiniger en gaan ook langer mee!

Vervang al je gloeilampen met LED verlichting. Die zijn veel zuiniger en gaan ook langer mee!

Kies zorgvuldig je energieleverancier

Let goed op de tarieven van je energieleverancier. Of je nu alleen stroom of gas en stroom afneemt: elk bedrijf heeft eigen tarieven, aanbiedingen en kortingen.

Vervang je gloeilampen voor LED verlichting

Toegegeven: een LED lamp kost meer dan een gloeilamp of halogeenlamp. Maar dat verdien je net zo hard weer terug in je energierekening. LED verlichting is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeen lamp. Daar komt bij dat een LED lamp langer mee gaat. Je hoeft lampen dan minder vaak te vervangen. Dat is beter voor je portemonnee én het milieu!

Bekijk ook

Gastblogger Archana op Woonhome

Super leuk! Naast Sheelagh hebben we deze maand nog een gastblogger op Woonhome.nl: Archana Haarnack. …

Bekijk

Inspiratie: brickwalls in je interieur

Ok. Je wilt een stoere en robuuste look in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Het …

Bekijk

Met dit dekbedovertrek voor het voorjaar verfris je jouw slaapkamer

Hoog tijd om de lente in huis te halen. Met het nieuwe dekbedovertrek 'Fleur' van …

Bekijk

Jouw IKEA-meubel met een uniek, persoonlijk ontwerp

Iedereen heeft er wel eens ‘plezier’ aan beleefd: het in elkaar zetten van IKEA-meubels. De …

Bekijk