Tips om je woonkamer schoon te houden

  • 17 juni 2017

  • Door Woonhome.nl

Het huishouden doen is vrijwel niemands hobby. Maar natuurlijk zal je wel moeten, als je de boel netjes schoon wilt houden. Toch betekent dat je (gelukkig!) niet de hele dag hoeft te poetsen en boenen. Er zijn handige manieren om je huis schoon te houden, zonder dat je er heel veel werk van hebt. Dit zijn 6 praktische tips waarmee jij je woonkamer gemakkelijk schoon kunt houden!

Tip 1: Kies een strakke vloer

Vloerbedekking en tapijt zijn geweldig om je interieur aan te kleden. Helaas zijn deze iets sneller vies. Tapijten en kleden vangen namelijk meer stof op, waardoor je deze vaker moet onderhouden stofzuigen. Een ander nadeel is dat vlekken er minder makkelijk uithaalt. Als je het dus gemakkelijker wilt maken, kies dan voor een strakke, gladde vloer. Laminaat of tegels zijn momenteel populair.  Maar ook een (betonlook) gietvloer is in opkomst. Een perfecte, minimalistische vloer die nauwelijks schoonmaakwerk nodig heeft.

Tip 2: Verzorg huisdieren goed

Als je een huisdier hebt (met name een hond of kat) heb je al snel veel haren in huis. Om de woonkamer schoon te houden, kun je het beste beginnen met dagelijks de hond of kat stevig te borstelen. Vooral dieren met wat langere haren (langer dan 1 cm) moeten vaak goed kammen. Zo haal je de losse haren weg vóórdat ze op je meubels en vloer terecht komen. Ohja, kam je hond of kat wel buiten :)

Tip 3: Kies de juiste stofzuiger

Als je snel én goed wilt schoonmaken, dan is een goede stofzuiger je beste vriend. Een goede stofzuiger onderscheidt zich in een sterke zuigkrachten voor verschillende ondergronden. En het liefst heeft de stofzuiger een handig, compact design met een lang snoer (of is draadloos). Numatic stofzuigers zijn een goed voorbeeld: ze zijn veelzijdig, praktisch en de stofzuigerzakken hoef je veel minder vaak te legen dan die van reguliere stofzuigers.

Tip 4: Het onderhoudsarme interieur

Het ene interieur heeft veel meer schoonmaakwerk en verzorging nodig dan het andere. Zo vraagt een landelijk of brocant interieur vaak veel werk vanwege de losse accessoires. Een minimalistische inrichting is het andere uiterste. Dit strak ingerichte interieur kenmerkt zich omdat het bijna geen woonaccessoires bevat. Die hoef je dus niet schoon te maken! De moderne woonstijl zit er tussenin en is relatief makkelijk schoon te houden terwijl het toch gezellig en warm oogt.

Ook al zijn die 35 fotolijstjes nog zo leuk, er komt wel veel stof op te liggen. die je één voor één moet schoonmaken. Één grote fotolijst is bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan allemaal kleine lijstjes. Kies je voor de juiste decoraties, dan ziet je inrichting er perfect uit en hoef je weinig te doen om de woonkamer schoon te houden.

Tip 5: Het juiste schoonmaakmiddelen

Zorg net zoals een stofzuiger voor goede schoonmaakmiddelen. Maak je flatscreen-TV niet met een gewoon keukendoekje schoon. Maar gebruik speciale tv-doekjes om vlekken makkelijker te verwijderen. Ook voor je vloer bestaan er speciale schoonmaakmiddelen. Deze zijn bijvoorbeeld vetvrij en zijn beter voor je vloer. Ook voor je meubels zoals leren banken, houten tafels of katoenen stoelen kies je de juiste schoonmaakmiddelen.

Tip 6: Regelmatig bijhouden

Als je dagelijks even een kwartiertje in de woonkamer bezig bent in het huishouden, hoef je er nooit veel langer mee bezig te zijn. Je kunt ook alle kwartiertjes opsparen tot het weekend, maar dan heb je een flinke klus. Bovendien is het heel vervelend als je visite verwacht en je moet eerst nog haastig je woonkamer oppoetsen. Dus: houd het schoonmaken van je interieur goed bij,

Je interieur schoonhouden is een kwestie van handig aanpakken. Kies je het juiste interieur en de juiste decoraties, dan bespaar je jezelf al heel veel werk. Ga je vervolgens ook nog eens op een handige manier schoonmaken, dan lost het probleem zichzelf op. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen op de juiste plaats en doe dagelijks wat: dan ziet je woonkamer er altijd keurig uit en heb je er maar weinig werk van!

Bekijk ook

Je huis effectief verduurzamen: 5 oplossingen

Veel huishoudens zijn bezig met het verduurzamen van het woonhuis. Denk hierbij aan verlichting, isolatie, …

Bekijk

Voorbereiden op de winter met vloerverwarming

Misschien wil je er dan nog helemaal niet aan denken, maar tijdens de warme zomerdagen …

Bekijk

Het verbouwen van je woning: aan de slag!

Een woning verbouwen is een pittige klus. Ondanks dat is het ook een enorm leuke …

Bekijk

Dit PVC laminaat heb je letterlijk binnen een paar clicks op de vloer

Op zoek naar een vloer? Natuurlijk wil je een duurzame vloer, maar er is meer! …

Bekijk