Tips voor het opknappen van de buitenkant van je huis

  • 14 september 2016

  • Door Woonhome.nl

Natuurlijk is het leuk om met het interieur van je huis bezig te zijn, en bij Woonhome vind je veel inspiratie op het gebied van verschillende woontrends, meubels en accessoires. Maar laten we daarbij ook de buitenkant van een woning niet vergeten. De gevels, ramen en het dak moeten je mooie interieur immers beschermen tegen alle weersinvloeden zoals regen, sneeuw en zon. Heb jij binnenshuis alles op orde, maar is de buitenkant van je huis weleens toe aan een opknapbeurt? Hierbij DIY-tips en werkzaamheden die je uit kunt laten voeren om je huis weer als nieuw te laten lijken.

Onderhoud aan het dak en dakgoten

Voor het behoud van het dak is regelmatig onderhoud nodig. Op een dak komen vaak taken en bladeren terecht, het is aan te raden deze minimaal eenmaal per jaar te verwijderen. Doordat vooral op platte daken vaak groen blijft liggen, is het ook verstandig de staat van deze daken eens per jaar te laten inspecteren door een specialist. Deze bekijkt bijvoorbeeld of er geen beschadigingen aan de dakbedekking zijn die lekkage kunnen veroorzaken en kan eventueel het dak ontmossen.

Heb je een dak met dakpannen, dan zal het weleens voorkomen dat er dakpannen vervangen moeten worden. Kun je er vanuit een raam of met de ladder gemakkelijk bij, dan kun je dit prima zelf doen. Belangrijk is wel dat de nieuwe dakpan precies dezelfde grootte en vorm heeft als de oude, om lekkage te voorkomen. Is er meer schade aan het dak en moet de dakbedekking en mogelijk ook de dakconstructie vervangen worden, dan is het wel aan te raden om een specialist in te huren.

woonhome-dakpan-1

Onderhoud van de buitenkant van je huis

Voor de afwatering van het dak zijn de dakgoten erg belangrijk. Vuiligheid en bladeren kunnen deze echter verstoppen en voorkomen dat het water goed weg kan lopen. Voorkom verstoppingen door (met name in herfst) de dakgoten eens leeg te halen. Heb je een zinken dakgoot die lekt, dan wordt dit meestal veroorzaakt doordat de soldeernaden broos zijn geworden. Je kunt dit zelf repareren door deze opnieuw te solderen, of er bitumenkit op aan te brengen. Als de dakgoot helemaal vervangen moet worden dan kun je dit beter wel aan professionele dakwerkers overlaten.

Laat de gevels weer als nieuw lijken

De gevels van een huis worden gevormd door de buitenmuren en de ramen. Wil je de buitenmuren een compleet andere uitstraling geven, dan kan dat op verschillende manieren. Laat bijvoorbeeld de bakstenen zandstralen en opnieuw voegen zodat deze weer helemaal opfrissen. Ook kun je ervoor kiezen de buitenmuren te schilderen (wit oogt erg fris en laat je huis groter lijken), of deze te laten stuken. Stuken zorgt trouwens ook voor een extra isolerende laag, en dat zie je weer terug in de energiekosten. Bij oudere huizen kan je de karakteristieke uitstraling weer versterken door het plaatsen van roeden in de ramen.

Groot onderhoud als je je huis wil verkopen?

Voor mensen die willen gaan verhuizen is het altijd een afweging of ze groot onderhoud nog uit willen laten voeren. Het is natuurlijk een pluspunt om je huis in top staat aan te kunnen bieden en je zal daardoor ook een hogere prijs kunnen vragen. Anderzijds als je ervoor kiest het niet te doen scheelt dat tijd en kosten. Plus dat nieuwe bewoners het groot onderhoud direct in hun eigen smaak kunnen laten uitvoeren.

Bekijk ook

Greeploze keukens – prachtig bij een modern interieur

Wanneer je je gaat oriënteren op een nieuwe keuken, moet je goed nadenken over jouw …

Bekijk

Keukengemak! Alle handige keukentools voor in jouw keuken

Houd jij van kokkerellen? Dan weet je dat alles afhangt van de juiste keukentools! In …

Bekijk

Vijf tips voor het vinden van een koopwoning in Groningen

Wil je graag in de provincie Groningen wonen? Je bent niet de enige. Ook daar …

Bekijk

Office tuesday: Mangrove (in het Schieblock in Rotterdam)

Ontmoet het hippe, ‘houten’ kantoor van Mangrove in Rotterdam! Mangrove - dat letterlijk 'een tropisch …

Bekijk