woonhome-openhaard-interieur-haard-inspiratie01

Tips; Zo verwijder je de geur van een openhaard

  • 01 januari 2021

  • Door Woonhome

Je hebt de haard aangezet en het begint plotseling te stinken in huis. Een openhaardgeur kan erg aanwezig zijn. De geur trekt overal in en is daardoor bijna het huis niet uit te krijgen. Een raampje openzetten, geurstokjes of ander hout gebruiken heeft in dit geval niet heel veel zin. De geur van een open haard is erg lastig om zelf te verwijderen. Wil je het toch proberen? Met deze vijf tips verwijder je zelf de stank van een open haard.

Tip 1: Zet schaaltjes met azijn neer

Natuurazijn is een fantastisch middel om nare geurtjes tegen te gaan. Het is zelfs het beste middel wat je kunt gebruiken tegen rooklucht. Zet een paar schaaltjes azijn op verschillende plekken in het huis, waaronder bij de haard zelf. Je merkt dat je de geur van azijn ook ruikt, maar deze azijngeur verdwijnt na een tijdje – in tegenstelling tot de vieze rooklucht.

Tip 2: Koffie als geurvreter

In parfumeries staan vaak potten met koffiebonen. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel: ons reukorgaan kan namelijk maar drie geuren achter elkaar ruiken. Door aan koffiebonen te ruiken, neutraliseer je je reukorgaan en kan je weer nieuwe geuren ruiken. Koffie neutraliseert naast parfum ook andere geuren. Vul daarom een bakje met koffiebonen. Zet in het midden een waxinelichtje en steek het aan. Dankzij het verwarmen van de bonen ontstaat een subtiele geur van koffie en wordt de rooklucht geneutraliseerd.

woonhome-koffiebonen-1

Koffie neutraliseert geurtjes in huis.

woonhome-openhaard-inspiratie-22

De geur van een openhaard kan soms erg aanwezig zijn in huis.

Tip 3: Wierook bij beginnende rooklucht

Is de stank van de open haard niet heel erg aanwezig, maar vind je het wel storend? Zet dan een paar stokjes wierook neer. Wierook is net als koffie een natuurlijke geurvreter en werkt goed bij het verwijderen van rooklucht in je huis. Omdat je wel honderden wierook geuren hebt, is er altijd wel een passende geur te vinden. Steek meerdere stokjes tegelijk aan, zet ramen en deuren open en laat de wierook het werk doen. De geur verdwijnt al binnen een paar uur.

Tip 4: Stofzuigen, maar dan net even anders

Pak een nieuwe stofzuigerzak en vul deze met een beetje waspoeder. Hierdoor zal je huis (en je stofzuiger!) al snel lekker ruiken. Het klinkt misschien wat gek, maar deze tip is goud waard. Verschillende stofzuigerfabrikanten raden dit altijd aan bij het vernieuwen van een stofzuigerzak. Je huis ruikt fris en je vloer is schoon. Stofzuigen is gelijk een stuk minder erg…

Tip 5: Natuurlijke middelen voor heerlijke geuren in huis

Antigeursprays, luchtverfrissers en omgevingsparfums zijn onwijs handige middelen om snel en effectief geurtjes te verdoezelen. Echter verspreiden deze producten verschillende stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Met name voor je luchtwegen. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven. Mandarijnen, sinaasappels en citroenen met kruidnagel laten vieze geurtjes zo verdwijnen.

woonhome-manderijntjes-1

Sinaasappels en mandarijntjes hebben een sterke natuurlijke geur die helpen om een openhaardgeur te laten verdwijnen.

woonhome-specerijen-anijs-kaneel-steranijs-2

Specerijen zoals steranijs en kaneel helpen een frisse lucht terug te krijgen in huis.

Schakel de experts in van Strooming om de vieze openhaardgeur gedag te zeggen

Heb je de bovenstaande tips geprobeerd en stinkt het nog steeds? Als je er zeker van wil zijn dat die vieze openhaardgeur verdwijnt, schakel dan experts in voor een ozonbehandeling. De beste tip als je openhaard stinkt. Met een ozonbehandeling worden alle geuren in de lucht op moleculair niveau worden afgebroken. Geuren worden omgezet in gezonde, reukloze zuurstof, waardoor je zeker geen last meer zal hebben van de openhaardgeur en andere nare geuren. Daarnaast worden ook alle schimmels en bacteriën vernietigd. Dat is sowieso al een prettig idee. Een ozonbehandeling is dé oplossing tegen een stinkende open haard.

Voorkom een stinkende open haard

Een stinkende open haard kan je beter voorkomen. Als je je houdt aan de volgende tips, is de kans heel klein dat je last krijgt van een stinkende open haard. Ten eerste heeft een open haard een goede rookgasafvoer nodig, zodat je geen rook in huis krijgt. Daarnaast is het van belang dat je op de juiste manier stookt. Gebruik goed hout met maximaal 20% vocht en zorg voor een goed en schoon rookkanaal. De kans op stank is zo minimaal.

 

Bekijk ook

Tips; Zo verwijder je de geur van een openhaard

Je hebt de haard aangezet en het begint plotseling te stinken in huis. Een openhaardgeur …

Bekijk

Zo maak je de zithoek nog gezelliger

Heb je de zithoek mooi en trendy ingericht, maar ontbreekt het toch aan sfeer? Maak …

Bekijk

Interessante producten

“Dimplex Revillusion 36″” Built-in Firebox – Elektrische haard”

Elektrische haarden bieden huiselijke en sfeervolle warmte en dat kan worden gecre%C3%ABer ...

Handdoekverwarmer – wandmontage

Handdoekverwarmer - wandmontage. Dit product van Toolland is van hoogwaardige kwaliteit. D ...

Elektrische haard Brighton

Elektrische haard Brighton, Montreux

Dimensies: Hoogte: 95cmBreedte: 99cmDiepte: 36cm Kleur: Materiaal: . Verzending is gratis ...

Beschikbaarheid onbekend

Bekijk Bekijk in webshop

Dimplex Moorefield – Elektrische haard

Elektrische haarden bieden huiselijke en sfeervolle warmte en dat kan worden gecre%C3%ABer ...