Veilig klussen op hoogte? Lees onze tips!

  • 15 oktober 2019

  • Door Woonhome.nl

Ben jij een echte klusser? Dan klus je vast ook wel eens vaker op hoogte. Bijvoorbeeld tijdens het schilderen van kozijnen, het plafond of wanneer je een dakpan vervangt. Maar ook het ramen wassen, het schoonmaken van je gevel of de kozijnen doe je vaak op hoogte. Om dit zo veilig mogelijk te doen geven we je 5 veiligheidstips.

Hoofdbeeld: assortiment van Telesteps

1.De veilige keuze: een telescoopladder

Stabiel staan terwijl je op hoogte werkt is een must. Des te stabieler je staat, des te veiliger je je voelt en dus beter je werk doet. Een telescoopladder is dan de beste keuze. De telescoopladder is niet alleen favoriet bij vaklieden maar ook bij de klussers thuis. Een telescoopladder is super handig in gebruik omdat je de ladder zo hoog of laag maakt zoals je zelf nodig hebt. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en compact waardoor ze niet veel ruimte in beslag nemen. Ook gemakkelijk mee te nemen dus! De telescoopladder is ontzettend veilig dankzij de rubberen voeten die zorgen voor stabiliteit.

De Telesteps telescoopladders zijn compact en licht om mee te nemen.

De Telesteps telescoopladders zijn compact en licht om mee te nemen.

2. Denk aan de vrije ruimte rondom een ladder

Rondom een ladder gebeurt vaak erg veel. Het is dan ook van belang dat er niemand per ongeluk tegenaan loopt. Baken de ruimte rondom een ladder af met bijvoorbeeld een lint op paaltjes. Zo werk je gerust en veilig op hoogte.

3. Zet de ladder stabiel op de ondergrond

Het is natuurlijk logisch dat je een ladder stabiel neerzet maar wist je dat de beste hoek van een ladder 75 graden is? Je test het beste of een ladder stabiel staat door met je voeten er tegenaan te staan. Kom je dan met gestrekte armen bij de ladder? Dan staat deze sterk op de ondergrond en werk je veilig!

4. Maak de ladder aan de bovenkant vast

Nog een andere tip voor een veilige klus op hoogte is om de ladder aan de bovenkant vast te maken. Hierdoor staat de telescoopladder nog stabieler en geeft het je dat veilige gevoel.

5. Onderhoud de telescoopladder

Zorg er altijd voor dat de telescoopladder netjes is voordat je deze weer in elkaar schuift. Hierdoor komt er geen vuil tussen en blijft de ladder netjes. Hierdoor zijn de treden van telescoopladder ook niet vuil en glijd je niet weg.

De Giraffe Air telescoopladder van het merk Batavia is eenvoudig uit te schuiven.

De Giraffe Air telescoopladder van het merk Batavia is eenvoudig uit te schuiven.

Zorg dat de ladder genoeg ruimte heeft en zonder obstakels om veilig op hoogte te kunnen werken.

Zorg dat de ladder genoeg ruimte heeft en zonder obstakels om veilig op hoogte te kunnen werken.

6. Goede schoenen

Tijdens het klussen is de juiste outfit ook van belang. Om zo stabiel mogelijk te staan op een telescoopladder zorg je voor schone en goede schoenen. Blijf daarnaast ook altijd met beide benen op een laddertrede staan voor de beste stabiliteit.

7. Werk alleen met een ladder met een keurmerk

Om echt zeker te zijn dat een telescoopladder goed en veilig is koop je een ladder met het keurmerk EN131 of NEN2484. Alleen goedgekeurde ladders krijgen dit keurmerk van de Nederlandse warenwet. Zo weet je zeker dat je op een veilige en sterke telescoopladder staat, en de beste ladder koopt.

Bekijk ook

Warm de winter in met een warmer huis

De herfst is van start gegaan en dit merken we meteen aan de frisse temperaturen. …

Bekijk

Sfeervolle buitenlampen voor in de tuin

Een buitenlamp is erg functioneel. In de avond is buitenverlichting handig wanneer je even naar …

Bekijk

De pluspunten van een laminaatvloer

Sta je op het punt om een nieuwe vloer te kiezen? Waarschijnlijk heb je ook …

Bekijk

Dit zijn de voordelen van kunstgras in je tuin of op je balkon

Gras onder je voeten is lekker zacht en het ziet er prachtig uit. Je moet …

Bekijk