Het verlichten van de gang: 6 mogelijkheden

  • 06 augustus 2019

  • Door Woonhome.nl

Vaak zien we de gang en hal vooral als functionele ruimtes in de woning. Je schenkt er minder aandacht aan dan je woonkamer. Zonde! Deze ‘tussenruimte’ verdient namelijk veel beter. Met een paar aanpassingen kun je het zowel praktisch als sfeervol inrichten. In dit artikel lees je over de verlichting in de gang of hal. Wat zijn nou de handigste opties en waarmee creëer je juist meer sfeer? Check de 6 verschillende mogelijkheden hieronder.

1. Natuurlijk licht in de gang

Kijk eerst eens naar de mogelijkheden wat betreft daglicht in de gang. Kun je bijvoorbeeld met andere raamdecoratie veel meer natuurlijk licht binnenlaten? Of kun je met een doorkijkje of lichtkoepel een prachtig resultaat behalen? Zorg ervoor dat je overdag optimaal gebruik maakt van het daglicht om zo eenvoudig energie te besparen.

Zorg (als dat mogelijk is) voor natuurlijk licht in je gang, zodat deze veel ruimtelijker oogt.

Zorg (als dat mogelijk is) voor natuurlijk licht in je gang, zodat deze veel ruimtelijker oogt.

2. Praktische plafonnière

In de avond en tijdens de donkere maanden mag goede verlichting zeker niet ontbreken. Voor in de gang is een plafonnière de populairste keuze. Het is lekker praktisch en geschikt voor in elke woning. Er zijn zowel hele eenvoudige plafonnières te koop als luxe varianten met een sensor en een dimmer. Ga wel voor een plafondlamp met LED verlichting. Dit is duurzaam en energiebesparend. Dit zie je ook op een positieve manier terug op je energierekening!

“Een plafonnière is ook een praktische lamp voor boven de voordeur. Deze hangt minder snel in de weg als je grote dozen en pakketjes door de gang moet vervoeren.”

3. Opvallende hanglamp voor meer sfeer in de hal

Wil je echt een style statement maken in de gang of hal? Ga dan op zoek naar een opvallende hanglamp. Koop een design dat mooi aansluit bij de rest van je interieur. Denk aan een stoere fabriekslamp voor bij de industriële stijl of een pastelkleurige hanglamp om je Scandinavische woning mee op te fleuren.

4. Mooie wandlampen

Wandlampen zijn vooral erg geschikt als sfeerverlichting. Ze verspreiden het licht mooi langs de muur. Dit werkt ook erg goed als je er een kunstwerk of fotocollage bij hangt. Of kies voor een model met de uitstraling van een ouderwetse lantaarn voor een romantische twist.

Hang een wandlamp boven of naast de spiegel voor goede verlichting

Hang een wandlamp boven of naast de spiegel voor goede verlichting

5. Decoratieve verlichting

Onder decoratieve verlichting verstaan we accessoires waar lampjes in zijn verwerkt. Bijvoorbeeld een lightbox, een beeldje met verlichting of een slinger met gekleurde lampionnetjes. Je gebruikt het niet voor beter zicht in de gang, maar puur als decoratie.

6. Creatieve trapverlichting

Grenst er een trap aan de gang? Betrek deze er dan ook bij! Je kunt kleine lampjes naast de traptreden monteren of kiezen voor speciale LED strips. Hierdoor is de trap in het donker ook veel beter zichtbaar. Trapverlichting is dus sfeervol en goed voor de veiligheid!

Trapverlichting: sfeervol én goed voor de veiligheid

Bekijk ook

Slim schakelen met slimme accessoires in huis

Je hoort tegenwoordig veel over de ‘Smart Home’, maar vaak blijft het steken in onduidelijk …

Bekijk

Met dit Smart Home systeem bedien je licht, warmte én jaloezieën in huis

Wil jij meer comfort en gemak in huis? Gira heeft haar Smart Home Systeem Gira …

Bekijk

Een XL of XXL huisnummer: lekker groot!

Een huisnummer moet zichtbaar zijn. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar dat dat …

Bekijk

Acht handige tips voor wanneer je gaat verhuizen

Ben je van plan om binnenkort te gaan verhuizen? Dan heb je een flinke klus …

Bekijk